Málnás-csokoládés joghurttorta. Gasztrobloggerek kedvenc receptjei
13-14 éves koromban vettem át a fakanalat az anyukám kezéből, és azóta egyedül sütögetek a konyhánkban. Eleinte csak a közösségi oldalon osztottam meg a sütijeimet amatőr képekkel, de aztán jobbnak láttam, ha elindítom a saját blogomat, a Sütik Birodalmát, ahol mára már szinte csak átdolgozott, vagy saját receptek kerülnek ki. Próbálok mindenféle süteményt elkészíteni, de jelenleg a nagy kedvenceim közé a gyümölcsös torták tartoznak. A receptek megosztásán kívül igyekszem videón is megmutatni a desszertek elkészítését.
Málnás-csokoládés joghurttorta
Hozzávalók (25 cm-es tortaformához)
Brownie-hez
100 g tej- vagy étcsoki
110 g vaj
220 g cukor
80 g liszt
30 g keserű kakaópor
1 ek vaníliaaroma
2 db tojás
1/2 kávéskanál sütőpor
Krémhez
640 g natúr joghurt
80 g fehér csokoládé
230 g cukor
28 g vaníliás cukor
5 dl habtejszín
1 cs habfixáló
200 g málna (mirelit is megfelelő)
8 db lapzselatin
Málnazseléhez
120 g málna
6 ek cukor
5 g zselatin
2 ek víz
Csokikrémhez
100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
10 g vaj
95 g habtejszín
Ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz
Elkészítés
Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit. Öntsük a tésztát vajazott, lisztezett tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.
A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. Öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.) Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe. A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört málnát. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a málnás krémhez. Végül öntsük a málnazselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt. (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
Öntsük a torta tetejére, és egy éjszakán át, minimum 4-5 órára tartsuk hűtőben.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Sütik birodalma a Facebookon >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.