Kenyai kávés-narancsos tarte – Gasztrobloggerek kedvenc receptjei (6.)
Ötvös Zsuzsanna vagyok, a Praliné Paradicsom blog szerzője. A blogomat öt éve kezdtem el írni; ekkor még a doktori disszertációmon dolgoztam, és jól jött egy olyan hobbi, ahol a könyvtári-kézirattári kutatómunka után valami „kézzelfoghatót” alkothatok. Ahogy a neve is mutatja, eredetileg szinte kizárólag bonbonok és pralinék receptjeit publikáltam a blogban. Közben ráébredtem, hogy a hobbim időközben a szenvedélyemmé és a hivatásommá vált, így a doktori disszertációm befejezése után váltottam: immár több mint egy éve egy bean to bar csokoládémanufaktúrában dolgozok, ahol a csokoládékészítés egészen a kakaóbabtól indul. Ez a váltás a blogra is hatással volt: az elmúlt jó egy évben a francia stílusú desszertek kerültek előtérbe hobbiként. Egyszerűen lenyűgöz a francia cukrászat: végtelen tér nyílik játszani a textúrákkal, ízekkel, formákkal, színekkel.
Kenyai kávés-narancsos tarte
A csokoládé és a francia cukrászat mellett nagy szenvedélyem még a kávé, azon belül is az ún. újhullámos, területszelektált, világos pörkölésű kávékat kedvelem és előszeretettel látogatom Budapest specialty kávézóit. Ez a tarte-ot (avagy minipitét) még egy kenyai kávé, a Kii ihlette: ennek a kávénak elképesztően izgalmas paradicsomos ízjegyei vannak; ehhez társítottam a narancsot, ami nagyon jól harmonizál a kávéval. A narancs és a kenyai kávé mind az omlós tésztában, mind a lágy csokoládés töltelékben megjelenik: a csokoládés töltelékben az aromáját érezhetjük, míg az omlós tésztának izgalmas roppanós állagot is kölcsönöz. Természetesen más kávéval is el lehet készíteni a tarte-ot, de érdemes különleges területszelektált kávékkal is kísérletezni!
Hozzávalók kb. 5 mini tarte-hoz
Omlós tészta
93 g liszt
7 g kakaópor átszitálva
7 g kenyai Kii kávé közepesen finomra őrölve vagy mozsárban összetörve
28 g darált mandula
75 g hideg vaj kockákra vágva
20 g porcukor átszitálva
egy csipet Maldon só
kb. egyharmad kezeletlen narancs héja reszelve
1 tojás sárgája
Csokoládékrém
100 g étcsokoládé
120 g habtejszín
egy csipet Maldon só
1 tk méz
8 g kenyai Kii kávé őrölve
fél bionarancs héja
1 tk Cointreau
10 g puha vaj
Díszítés
temperált étcsokiból készült csokidíszek
egész kávészemek
macaron
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Az omlós tésztához a tojássárga kivételével az összes többi hozzávalót egy tálba készítem, és összemorzsolom kézzel vagy S-késes aprítógéppel morzsásra dolgoztatom. Hozzágyúrom a tojássárgát is, és összeállítom a tésztát.
Alufóliába csomagolva egy órára hűtőbe teszem, majd lisztezett felületem kb. 3-5 mm vastagra nyújtom. Kibélelek vele tarte-formákat: én öt darab, 10 cm átmérőjű, cakkos szélű formát használtam.
A formákat 10 percre a fagyasztóba teszem, majd sütőpapírral bélelem, és lesúlyozom a tésztát (pl. kerámia pitesúllyal vagy szárazbabbal). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt vakra sütöm, majd még pár percig tovább sütöm. Hagyom kihűlni a kész tésztakosarakat.
A csokoládékrémhez a tejszínt a mézzel, az őrölt kávéval és a narancshéjjal forrásig melegítem, majd letakarva állni hagyom fél órán keresztül. Ezután átszűröm, és az ízesített tejszínt ismét forrásig melegítem, beledobom a darabokra tört étcsokoládét, és egyneművé keverem. Hozzáadom a narancslikőrt, a sót és a puha vajat is. A kész krémet beletöltöm a tésztakosarakba, majd pár órára hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon.
A tarte-ot tetszőlegesen lehet díszíteni. Én egész kávészemekkel díszítettem, temperált csokiból készült csokidíszekkel és szintén a kenyai Kii kávéval készült macaronokkal.
Tipp: a maradék omlós tésztából szuper keksz lesz!
A következő bemutatkozás jogát Papp Écinek, a www.eztettem.hu blog szerzőjének szeretném átadni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.