Mogyoróvajas keksz – Gasztrobloggerek kedvenc receptjei (10.)
Leopold Erika
Leopold Erika vagyok, az Égigérő Paszuly szerzője. A blogomat hét éve írom, jó mókának ígérkezett megosztani, hogy miket eszünk, honnan vásárolok, mit gondolok az alapanyagokról. A blog az évek során közös hobbivá alakult, az ételfotókat a párom, Krumpli Béla készíti. Időközben elvégeztem egy cukrásziskolát, talán egyszer majd tényleg lesz egy cukrászdám is. Egyformán szeretek főzni és sütni, új recepteket kipróbálni, ételeket megálmodni.
Imádok piacra járni, boldog vagyok, ha finomat ehetek, és nagyon szomorú leszek, ha jellegtelen, íztelen, hanyagul elkészített ételt kóstolok.
Mániákusan keresem azokat az alapanyagokat, amelyeknek van ízük, és ha megtaláltam, évekig képes vagyok visszajárni ugyanahhoz a termelőhöz. Figyelek a szezonalitásra, egyszerűen azért, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy aminek éppen ideje van, az mind finomabb, mint a kényszerből nőtt társai. Szeretem az egyszerű ételeket, és soha nem használtam még bolti majonézt. Vágyom arra, hogy legyen egy kertem, ahol sok minden megterem. A terveim között szerepel egy olyan szalámi készítése, amihez mi vágjuk apróra a húst, valamint a házi sörfőzés.
Szeretek vendégeket fogadni, nagy asztal körül sok másik emberrel enni és lenni.
Mogyoróvajas keksz
Hozzávalók
10 dkg vaj
20 dkg csokoládé (70%-os)
10 dkg mogyoróvaj
150 dkg cukor
1 tojás
185 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 ek kakaó
2 ek sótlan mogyoró
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott csokoládé felét, és addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. A mogyoróvajat a tojással és a cukorral kikeverjük, hozzáöntjük a csokoládés vajat. A lisztbe keverjük a szódaport és a kakaót, a maradék csokoládé felét, majd összedolgozzuk a mogyoróvajas masszával. Diónyi golyókat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit lelapítjuk, és tetejüket megszórjuk az apróra vágott mogyoró és maradék csoki keverékével. 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük. Pár percig a tepsiben pihentetjük, majd rácson kihűtjük.
A következő bemutatkozás lehetőségét az Ottis főz blog szerzőjének adom át.
Égigérő paszuly a Facebookon >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.