Tészta cukkinivel és ricottával – Gasztrobloggerek kedvenc receptjei (7.)
Papp Éci
Papp Éci vagyok. Van egy elég jó kis webshopom, három biciklim, két konyhám és egy férjem, aki a legperfektebb evőtársam (is) egyben. Plusz egy blogom, az eztettem, aminek apropóján most olvashatjátok ezt a bemutatkozást. Életem én és a főzés fejezete egy olyan idősíkban indult, amikor épp Amszterdamban éltem, és vettem egy csokor koriandert – mert azt hittem, hogy petrezselyem. Ennek a malőrnek a hatására találtam rá az akkoriban indult Chili és Vanília blogra, és valószínűleg ezért alakult úgy, hogy a mai napig nem érdekel a legcsekélyebb mértékben sem a hagyományos konyha. (A kelt tészták kivételével, azokkal nagyon szeretek bíbelődni.)
A blog élete a koriander-kaland után jóval, úgy 4 éve kezdődött, rettenetes fotókkal (amikről ráadásul azt hittem akkoriban, hogy nem is rettenetesek), aztán folytatódott egy újabb külföldre költözéssel, amikor mániásan mindent lefényképeztem, amit megfőztem, és eljutott a máig, amikorra kikristályosodott, hogy az eztettem tulajdonképp egy ételképekkel illusztrált én-blog, sok szarkazmussal, zömében vegetáriánus receptekkel, nagyon sok római köménnyel és elég erős ázsiai vonallal – ami akkor frissül, ha van mondanivalóm és egy érdemi fotósorozatom is mellé.
Ami nincs benne, az a receptek forrásának elhagyása, népnevelő attitűd és rántott hús.
A kedvenc recept
Tészta cukkinivel és ricottával
Hozzávalók
25 dkg friss lasagne tésztalap felcsíkozva
25 dkg fagyasztott zöldborsó
1 nagy cukkini fele
1-2 csili, apróra kockázva (egy nagyon enyhe fajtát használtam)
1 ek olívaolaj
1 ek citromlé
2-3 ek pesto (készet használtam, de frisset!)
12 dkg ricotta
6-7 mentalevél, felaprítva
só, bors
parmezán, reszelve – opcionális
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lasagne-lapokat a rövidebb oldalukon 1,5 centis csíkokra metéltem, és forrásban levő vízben 3 perc alatt megfőztem. (Friss tésztát használtam! A Lidlben épp olasz-hét volt, 1 euró volt egy csomaggal – nem bírtam otthagyni.) Hideg vízzel átöblítettem és félretettem.
A borsó-bab keveréket megpároltam. (Sima borsóval is teljesen jó lesz, de ez a keverék egyszerűen zseniális.)
A cukkinit a krumplihámozóval vékonyan felcsíkoztam hosszában.
A csilit apró kockákra vágtam.
Amikor mindennel kész voltam, a tésztát összekevertem a pestóval, az olívaolajjal és a citromlével. Sóztam, borsoztam.
A cukkiniszalagokat és a borsót, babot óvatosan beleforgattam, rászórtam a felaprított mentát és a csilit.
A ricottát külön tettem az asztalra, azt mindenki magának tette rá.
(Mivel a boltba menet eszembe jutott, hogy ma mindenképp húst kell ennem, sütöttem mellé még csirkekolbászokat is, amik kétségkívül emelték a fényét a tésztának, de egyébként magában is a legjobb tészta volt az utóbbi pár hónapban.)
A következő bemutatkozás jogát a Zöld Múzsa blog szerzőjének szeretném átadni.
Éci blogja: www.eztettem.hu
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.