Chilis pácolt csirkemellcsíkok panko morzsában, rizibizivel
Ázsiai húsétel rizibizivel? Miért ne? Illenek egymáshoz. A csípős, ropogós csirkemell ízét remekül kiegyenlíti az édeskés zöldborsó. A rizibizi illatos jázmin rizsből készült.
Hozzávalók
1 csirkemell filé
4 evőkanál chili szósz
2 evőkanát osztrigaszósz
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 nagy csomag panko morzsa (szilánkszerű, szálkás, száraz pelyhekből álló kenyérmorzsa)
1 tojás
2 evőkanál hideg víz
2 csipet só
keményítővel elkevert liszt
olaj a sütéshez
Rizibizihez
1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
1 bögre zöldborsó
1 csokor friss petrezselyem
1 kisebb fej vöröshagyma
1 tk só
Elkészítés
A pác hozzávalóit tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze.
A csirkemellet csíkozzuk fel, tegyük a pácba és alaposan itassuk át vele a húsokat. Hagyjuk állni a pácban legalább fél órán át, még jobb, ha tovább pácolódik.
A megtisztított hagymát vágjuk nagyon apróra, egy lábasban hevítsünk kevés olajat és dinszteljük meg benne.
Az üveges hagymára szórjuk a kimért rizst, keverjük össze, hagyjuk kicsit kifehéredni, majd öntsük fel a dupla mennyiségű vízzel. Adjuk hozzá a sót és fedjük le.
Mérsékeljük alatta a lángot, 10 percig hagyjuk párolódni, majd öntsük hozzá a fagyasztott borsót. Nem kell összekeverni, tegyük vissza rá a fedőt, majd 5 perc elteltével villával keverjük össze, húzzuk le a tűzről és hagyjuk lefedve, hogy megpuhuljon.
A pácolt csirkemellet panírozzuk be a szokásos módon – előtte óvatosan sózzuk, hiszen az osztrigaszósz elég sós. A liszthez azért kevertem keményítőt, hogy még ropogósabb legyen a végeredmény. A panko morzsát t óvatosan nyomkodjuk a húsra, mivel ez elég durva és szilánkos szemcsékből áll, így könnyebben le is pereg.
Hevítsünk olajat és süssük ropogós aranybarnára. Szedjük papírtörlőre az elkészült falatokat. A rizshez tálalás előtt keverjük a finomra vágott petrezselymet és tekerjünk rá kevés fekete borsot.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.