Citromfát nevelünk. Tavaszi átültetés

2015. júniusában kisebb cserépedénybe ültettünk 20 darab citrommagot. A magokat boltban vásárolt gyümölcsökből nyertük ki. A fejlődés első időszakáról, tapasztalatainkról eddig öt képes összeállítás készült, szakértői tippekkel kiegészítve, melyek itt olvashatók. Tudtuk, hogy a téli időszak megpróbálja a zsenge növényeket; nem mindenki tud megfelelő körülményeket biztosítani számukra fűtött lakásban. A magról kifejlődött növények nagy része túlélte a telet. Néhány hete – az éjszakai fagyok elmúltával – ismét kikerültek a szabadba. A hétvégén 9 életerős magoncot ültettünk át egy nagy kaspóba.

A 10 hónapos, túlélő magoncok gyökérzete már meglehetősen hosszú és koloncos – nagyjából akkora, mint a növény hossza -, ezért átültetéskor erre különösen figyelni kellett, hogy a növények ne sérüljenek. A gyengébb példányok egy része télen elszáradt, a 20 magból 9 magonc fejlődött 15-30 centis példányokra. Néhány magonc leveleiről még nem tűntek el a takácsatka által hagyott nyomok, de a szabadban nagy valószínűséggel beavatkozás nélkül rendbe jönnek, mivel a leveleket megtámadó takácsatka a zárt helyet kedveli.

A 9 magoncot egy nagyméretű kaspóba, egymástól 10-12 centi távolságra ültettük szét, kevés homok, általános virágföld és fűszerföld keverékébe. Átültetés után nem igényel öntözést, a túlöntözésre ilyenkor különösen érzékeny a növény.

Melyek a főbb teendők? – kérdeztük Hohner Fefe citrus szakértőt.

– Amikor a növényen új hajtások jelennek meg, növelhető az öntözés gyakorisága, intenzitása, és ekkortól célszerű citrusoknak megfelelő folyékony műtrágyát is használni – a csomagoláson feltüntetett módon – hetente kétszer. A Vitaflóra és a Compo az általunk használatos, bevált tápoldat. Magoncok táplálásához nagyon jók, de nagy növényekhez már alkalmatlanok – a kifejlett, termőre forduló citrusfélékhez komolyabb műtrágyák szükségesek. Ha nyár folyamán a növények megerősödnek, újra átültethetők. Az általános virágföld kiváló szerkezetű – a lényeg, hogy megfelelően laza és tőzeges földet válasszunk!

Érdemes beszerezni Fito-Horm Fe 55 vaskelátot. A vas minden növénynél alkalmazható, a muskátlinál is, és számos kultúránál, de mivel ún. zöldítő hatású, ezért kifejezetten jó a mediterrán növényekhez. Adagolása: havi 2 alkalommal 2 %-os oldatban. Nevesítve: 2 liter öntözővízhez adjunk 20 ml vaskelátot. Ez lehet sima csapvíz is, de a vizet felhasználás előtt 24 órán át hagyni kell állni (lágyulni) a levegőn; csak ezután használjuk öntözésre.

citromfa201604_2

citromfa201604_3

citromfa201604_4

citromfa201604_5

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó cikkek

Hogyan nevelhetünk magról citromfát?

Citromfát nevelünk 1-5. rész

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × négy =

hirdetés