Dél-Olaszország gyöngyszemei: Nápoly, Sorrento, Pompej

Nápolyt látni és meghalni – tartja a mondás. Dél-Olaszország legnagyobb városa Campania régió székhelye – Nápoly lakossága egymillió, Olaszország legsűrűbben lakott helye, Róma és Milánó után a harmadik legnagyobb olasz város. A görögök alapították a i.e. 7. században. 1995 óta az UNESCO Világörökség része. Alapítói négyzethálós utcaszerkezetet alakítottak ki, amely ma is visszatükröződik az utcák elrendezésében – az óváros a mai napig megőrizte régi szerkezetét.

A város a Nápolyi-öböl északi partján fekszik két aktív vulkáni terület, a Vezúv és a Campi Flegrei között, partja egy 30 km átmérőjű egykori szupervulkán kráterhez hasonló horpadálya. Geológiája következtében gyakoriak a földrengések. A Vezúv gyakori kitörései a történelem során többször is veszélyeztették a várost. Tipikus mediterrán éghajlata van, enyhe telekkel, forró nyarakkal. Enyhe éghajlata, változatos földrajzi fekvése miatt a császárok kedvelt üdülőhelye volt a római korban.

A hangulatos dél-olasz város szűk utcáiban pezseg az élet, nagyvonalú terei, a San Carlo operaház, a Palazzo Reale királyi palota és a Galleria Umberto passzázs – a világ legnagyobb fedett átjárója – a 19. század stílusát és eleganciáját tükrözik. Nápoly múzeumaiban különleges kiállítási tárgyak, letűnt korok értékei láthatók.

Babitz Rita felvételein Nápoly, Sorrento kikötőváros és az 1997 óta Világörökségi védelem alatt álló romváros, Pompej látható

Kattintással nyithatók meg nagyobb méretben

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =

hirdetés