Pompej, a halhatatlan romváros

79. augusztus 24-én kitört a Vezúv, s elpusztította Pompejt. A tragédia a Nápoly közelében, a Vezúv lábánál található ókori várost halhatatlanná tette; Pompej a világ egyik leglátogatottabb romvárosa, a Világörökség része.

79. augusztus 24-én – Vulcanus ünnepén – óriási erővel, váratlanul tört ki a Vezúv, amit a közelben élők ártalmatlan, alvó vulkánnak tartottak. Ezekben az években gyakran sújtotta komoly földrengés a várost, de előjele nem volt annak, hogy felébredhet a tűzhányó. Hatalmas robaj kíséretében kilométernyi magasságba lövellte a kőtörmeléket, gyakorlatilag felrobbant a hegy csúcsa.

Pompejt 7-8 méter vastag kőtörmelék és hamuréteg temette maga alá.

A korabeli írások alapján a lakosság pincékbe menekült a kőzápor elől, ám aki a pincébe menekült, kijönni már nem tudott többé. A lakosság nagy része a Vezúvval ellentétes irányba, a Sarno folyó felé menekült, eközben utolérte őket a vég: a hamu- és kőzápor  elől senki sem menekülhetett. 

Pompej maradványait – s a szoborként megkövült holttesteket – munkások fedezték fel a 16. században.

A Sarno folyó szabályozási munkálatai során találták meg az első falmaradványokat. A 18. században kezdték meg hivatalosan az ásatásokat. A rövidesen híressé váló lelőhely kiemelt szerephez jutott az újkori európai kultúra fejlődésében. Napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.

Harmath Beáta fotói

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × négy =

hirdetés