Mókás időutazás: élethű dinók és más ősállatok a Millenárison. Benéztünk a Living Dinosaurs kiállításra

Dinoszauruszok, jégkorszaki őslények élethű másait csodálhatja meg a témára nyitott publikum Budapesten a Millenárison. A Living Dinosaurs c. kiállítás szórakoztató és látványos; az érzés olyan, mintha Spielberg Jurassic Park c. filmjében járkálnánk.

A hatalmas ősállatok mozognak, illegetik a fejüket, csapkodják a farkukat, látni, ahogy levegőt vesznek, nagyra nyitják a szájukat, még a szemhéjuk is mozog. A kiállítás kísérőprogramjai is jópofák: nyitva tartási időben bármikor beülhetünk a dinós animációs filmre, megállás nélkül vetítik; a szervezők mini dinó-vursliról is gondoskodtak, ami körhintából, pár megülhető dinoszauruszból és régészeti lelőhelynek álcázott kis homokozóból áll.

A változatos méretű dinoszauruszok 165 millió éven át uralták az egyes ökoszisztémákat; mintegy 230 millió éve jelentek meg, és körülbelül 65,5 millió éve pusztultak ki. Az őslénykutatók több mint 1000 fajt azonosítottak, maradványaikat a Föld összes kontinensén megtalálták. A Living Dinosaurs kiállításon több tucat valósághű dinoszauruszfaj látható.

Először a kiállítás külső helyszínéről, a Millenáris parkról mutatunk néhány fotót – urbánus édenkert.

millenaris_dino_1 millenaris_dino_2

millenaris_dino_5

millenaris_dino_9 millenaris_dino_20

Az alábbi fotón már felfedezhető a téma: a kiállításnak 2500 négyzetméternyi területet biztosító B épület előtt egy Brachiosaurus Brancai nyújtogatja a nyakát.

millenaris_dino_3

Nézzük meg közelebbről!

millenaris_dino_6

A növényevő őshüllő 145 millió éve mai Tanzánia területén élt.

millenaris_dino_7

Hossza elérte a 28 métert, súlya pedig a 30 tonnát.

millenaris_dino_8

Lépjünk beljebb!

millenaris_dino_10

millenaris_dino_11

Ez egy Omeisaurus Jungshiensis. A 10-15 méter hosszúra növő növényevő Omei-gyík 162 millió éve Kína területén élt.

millenaris_dino_12

Így festhetett egy ragadozó bébidinó születése.

millenaris_dino_14

Aki szeretné megtapasztalni, milyen a sejtelmes félhomályban elhaladni egy izgő-mozgó, vicsorgó, vijjogó őslény mellett, ne hagyja ki a kiállítást!

millenaris_dino_15

Sokak kedvence a dinoszauruszok királyának tartott Tyrannosaurus Rex. Az óriásragadozó Észak-Amerikában élt 67 millió éve, magassága elérte a 3 métert.

millenaris_dino_13

Dinóháton. 300 forintos zsetonnal lehet felülni rá. Két kisebb dinót ingyenesen lehet meglovagolni, ám azok nem mozognak.

millenaris_dino_17

Nemcsak dinók, hanem jégkorszaki ősállatok másai is láthatók kiállításon: mamut, kardfogú tigris, amerikai ősló, óriás tatu (Glyptodon), elefántszerű lajhár (Megalonyx), pleisztocén medve, Macrauchenia (hasonlítottak a mai tevékre, tapírszerű ormányuk volt). További, kiállításon felvonultatott dinoszaurusz a teljesség igénye nélkül: Pteranodon Sternbergi (repülő hüllő), Monolophosaurus Jiangi, Iguanodon Bernissartensis (két lábon is gyorsan tudott mozogni, felnőtt példányai elérhették a 13 méter hosszúságot is).

Nem szokványos kiállítás, informatív, érdekes és szórakoztató – a gyerekeket is lenyűgözi.

A Living Dinosaurs kiállítás 2016. augusztus 22-ig látogatható. Jegyárakról, kedvezményekről, főbb tudnivalókról a www.dinokiallitas.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =

hirdetés