Dobogókő ősszel

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, tengerszint feletti magassága 700 méter. A Föld szívcsakrájának is nevezik. Minden évszakban lenyűgöző. Ősszel is érdemes felkeresni.

Érdekességek

Itt hozták létre az ország első turistaházát és a mai Magyarország első sípályáját is.

Sokan úgy tartják, itt van a Föld szívcsakrája, mert míg máshol 40-80 kilométer vastag a bolygó kérge, addig a kutatások szerint itt csak 10-20 kilométeres lehet.

A helyiek szerint szakrális szempontból már az Árpád-korabelieknek is fontos volt, látogatói között találjuk a dalai lámát, aki a közelben imádkozott. 

Tavasztól őszig spirituális túrákat is szerveznek itt az egykori királyaink koronázását megelőző beavató útvonalon. Az út végén rejtőző szent völgybe egy pompás Táltos kapun át lehet elindulni.

Egész évben jurtaszállás üzemel Dobogókőn. A jurta őseink hagyományos szálláshelye – a mai ember számára nem megszokott élményekkel és hangulattal. A dobogókői jurták különlegességét is az osztatlan, nagy légtér, a természetközeliség adja. Valamennyi jurta 8 személy befogadására alkalmas.

A jurtaszállás szomszédságában áll a Makovecz Imre által tervezett organikus építészeti műremek, a Zsindelyes Vendégház, amely jelenleg bővítés és felújítás alatt áll.

Ottjártunkkor legalább ötféle bográcsétel készült a Báró Eötvös Loránd Menedékház előtti területen, de nem csak itt, hanem több más helyen is tudnak étkezni az ide látogatók; az is jóllakhat, aki lilahagymás zsíros kenyeret szeretne enni.

Az egyetlen negatívum, hogy az 1971-ben épült Nimród Hotel hosszú évek óta elhagyatottan áll. Az épület 2017-ben leégett. Kísértetház benyomását kelti. A megszenesedett fagerendák, a kitört ablaküvegek, a graffitik, az épületben hagyott hulladék látványa tájidegen, és roppant lehangoló. (A törött ablaküvegek ráadásul balesetveszélyesek, a hotel mögötti sétaút sem mentes az üvegszilánkoktól.)

 

Felhasznált irodalom: Kocsis Noémi, Bakancslista Magyarország

Dobogókői kirándulások >>

 

Nyáron és télen készült fotók Dobogókőről

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 15 =

hirdetés