Értelmi fogyatékossággal élőket segít az önálló életvitelben az első magyar nyelvű mobil alkalmazás

Egyedülálló, mobileszközökre fejlesztett alkalmazást mutatott be az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége: ÉFOÉSZ néven érhető el a Google Play áruházban az első magyar nyelvű applikáció, amely támogatásra szoruló személyeknek nyújt segítséget.

Az kizárólag Android operációs rendszeren működő applikáció a fejlesztők szerint helyettesítheti a személyi segítőt a hétköznapokban. Funkciói a következőkben segítik a felhasználót: vészhelyzetek kezelése, adatlapok kitöltése, háztartásvezetés, alapvető eszközök használata, napirendtervezés, tervezett szabadidő eltöltése, közlekedés, vásárlás, hasznos figyelmeztetők beállítása.

A Szövetség ezen túlmenően létrehozott húsz Önálló Életviteli Centrumot (ÖÉC), amelyek új szolgáltatásokkal segítik az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját, lehetőségüket az önálló életvitelre és az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző szolgáltatásokhoz.

Centrumonként 19 telefon, 19 tablet, 2 notebook és 1 multifunkciós lézernyomtató áll a képzett trénerek rendelkezésére, hogy felkészítsék az értelmi fogyatékossággal élő
személyeket az infokommunikációs eszközök használatára. A 2019. május végén indított képzések augusztus végén érnek majd véget, szeptemberben pedig újabb képzések
kezdődnek, amelyeken a résztvevők az ÉFOÉSZ applikáció használatát sajátíthatják el. A képzéseken országszerte 1200 értelmi fogyatékossággal élő személy vesz részt. A képzések lezárulását követően az érintettek kikölcsönözhetik a készülékeket.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =

hirdetés