Nyaral a család, üres a lakás. A legfontosabb biztonsági intézkedések utazás előtt

Nyaralás alatt szeretjük biztonságban tudni az otthonunkat. Sajnos százszázalékos biztonság nem létezik, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy a távol töltött napok gondtalanul teljenek. 

Üres lakásban lehetőleg ne maradjon működő elektromos berendezés! Körülményes kivitelezni ezt például fagyasztóláda esetén, de a legtöbb műszaki berendezés nyaralás alatt áramtalanítható és érdemes is erről gondoskodni. Húzzuk ki a konnektorból a berendezéseket!

Az ablakokat zárjuk be, a redőnyöket félig eresszük le, hogy vihar esetén az ablakokban ne keletkezzen kár. Az azonban fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne legyenek állandóan leengedve, illetve behúzva, mivel ez is egy jel arra nézve, hogy senki sem tartózkodik otthon. Ha van rá mód, kérjünk meg valakit, hogy távollétünk alatt látogasson el hozzánk, ürítse a postaládát, locsolja meg a növényeket.

A kertben tartott házőrző kutya távol tarthatja a hívatlan látogatókat, feltétlenül gondoskodjunk arról, hogy a kutya naponta kapjon enni- és innivalót, s persze ezen felül törődést is (ha például megszokta a napi sétát, ne vonjuk meg tőle a távollétünk idejére, így is elég stresszt jelent számára az átmeneti „gazdátlanság”).

Érdemes kihelyezni minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket, mivel ezt annak jeléül veszik, hogy az adott háznál vigyáznak a biztonságra. Másrészt pedig a környékbeliek, akik tudják, hogy senkinek nem lenne szabad ott tartózkodnia, azonnal felfigyelnek a fényáradatra.

Célszerű távfelügyeleti szolgáltatást igénybe venni, ha a rendszeres látogatást senki sem tudja vállalni, de jó megoldás az is, ha mozgásérzékelő vagy megfigyelő kamerákat helyezünk ki a kert / ház / udvar több pontján. Ma már számos  WIFI IP biztonsági kamera és eszköz kapható relatíve elérhető áron, melyek különösebb szakértelem nélkül is telepíthetők, beüzemelhetők; távollétünkben bármikor megnézhetjük a mobiltelefonunkon, mi történik otthon (remélhetőleg semmi érdemleges), az ún. éjjellátó funkciónak köszönhetően sötétedés után, éjszaka is láthatjuk az élő képet.

Sokan szeretnek hírt adni a közösségi médiában az utazás/nyaralás emlékezetes pillanatairól, de érdemes meggondolni, hogy mit és hova posztolunk, kik láthatják a bejegyzéseinket. Nem jó ötlet nyilvánosan megosztani a Facebookon, hogy éppen hol vagyunk. Az sem nyújt teljes biztonságot, ha ezeket a fotókat, videókat csak az ismerőseink láthatják, egy-egy poszt az ismerősök ismerőseihez is könnyen eljuthat, így akár olyanokhoz is, akiknek a távollét betörési lehetőséget jelent. A vakáción készült képeket célszerű hazaérkezés után feltölteni.

Hogy minimálisra csökkentsük a betörés esélyét, nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül ne maradjon létra vagy kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, zárható helyen.

Tartsunk rendet közvetlen környezetünkben és a kertben! A széthagyott kerti szerszámok, gépek, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyű prédának számítanak, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsuk meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait pedig kissé vágjuk vissza.

Érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban.

Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehet a rablók elől.

Egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, vagy utólag felszerelhetnek például zárható fogantyúkat.

Érdemes az óvintézkedésekről napokkal az utazás előtt listát írni, nehogy a készülődés izgalmában megfeledkezzünk valamiről!

Az összeállításhoz részben a police.hu anyagát használtuk fel.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 3 =

hirdetés