Fenntartható közétkeztetés: iskolai Szupermenzák. Kevesebb ételpazarlás, nagyobb választék
Több budapesti iskola tér át hamarosan az ún. szabadszedéses menzára. Ez azt jelenti, hogy nem előre kimért adagokat kapnak a gyerekek, hanem ők választanak, és maguknak szedhetnek kedvük szerint az ételkínálatból. A cél az, hogy kevesebb ételmaradék „termelődjön”. Az új megoldással várhatóan több idejük marad a gyerekeknek az étkezésre, mivel az önkiszolgálással megszűnhet a gyakran hosszadalmas sorban állás.
A Hungast cégcsoport 2024-ben mintegy 800 iskola 120-130 ezer diákjának ellátásáért felelt. A hagyományos menüs rendszerben mindenki adagolva kapja az ételt, a felszolgált ételek jelentős részét a gyerekek nem fogyasztják el, gyakran kóstolás nélkül maradnak a fogások a tányéron. Több iskola jelezte, hogy hamarosan bevezetik a szabadszedéses menzát.
„Szupermenzáinkon új szabadszedéses rendszerben biztosítjuk a gyermekek számára a napi étkezést, ami helyben, ebédidőben teszi lehetővé számukra a választás lehetőségét. Saját ízlésük és igényük szerint szedhetnek az ételekből. Hiszünk benne, hogy ahogy felnőttként, úgy gyerekként sem lehet kötelezni arra valakit, hogy minden ételt egyformán szeressen, és hogy a választás, a szabad kísérletezés lehet a kulcs számukra a tudatos étkezés kialakításához. A Szupermenzák célja ennek a támogatása, és ezzel a közétkeztetés színvonalának magasabb szintre emelése”, írja weboldalán a Hungast.
Hogyan néz ki a Szupermenza a gyakorlatban?
A hagyományos iskolai étkeztetésben gyakori, hogy a sorban állás hosszú percig tart, a diákok kapkodva étkeznek, hogy ne késsék le a következő órát – előfordulnak a menza miatt késések, a pedagógusok rugalmasságán múlik, hogy az esetenként akár 10-15 perces késéseket miként kezelik. A szabadszedéses rendszerben elkerülhető a sorban állás, a diákok maguk dönthetik el, hogy miből, mennyit szeretnének enni.
Ideális esetben el is fogyasztja mindenki, amit a tányérjára szed, de mindenképp kevesebb ételmaradékkal számolnak, mint a hagyományos menüs rendszerben.
Vonzó, hogy a diákok többféle ételből választhatnak, a feltálalt ételek közül bármelyiket, bármilyen sorrendben, mennyiségben lehet fogyasztani. Akár többször is szabad szedni az ételekből.
A Szupermenza mindig tartalmaz levest, vagy 100%-os gyümölcslevet, kétféle főételt, és salátát vagy gyümölcsöt is. Amennyiben az előre megadott kétféle főételből valamelyik annyira népszerű lenne, hogy idő előtt elfogyna, akkor egy harmadik, a gyerekek kedvencei közül válogatott fogással egészítik ki a kínálatot, hogy a választás lehetősége mindig biztosítva legyen.
– A szabadszedéses menza edukatív hatással is bír, a gyermekek megtanulják mennyit, és hogyan érdemes szedni; fejleszti a gyermekek önállóságát, döntési képességét, s mivel több minden megkóstolható, esélyesen nyitottabbá válnak a gyermekek az újra, az egészségesebbre – adta hírül a Hungast.
A fenntartható közétkeztetés kulcsa
Magyarországon a közétkeztetésben felszolgált ételek negyede élelmiszerhulladékként végzi, egy fogyasztóra évente 50 kilogramm élelmiszerhulladék jut átlagosan.
A gyerekek sokszor nem eszik meg a számukra kitálalt ebéd egészét, ez az arány a leveseknél a 80%-ot is eléri. A Szupermenzákon bevezetett szabadszedéses tálalás az eddigi tapasztalatok alapján 40%-kal szorította vissza az ételpazarlást.
Nyitókép: Hungast Szupermenza Facebook oldal
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.