Harmonikus színtársítások. Semleges tónusok, drámai hangsúlyok, 27 színsémával

Az otthonunk a privát zónánk, a visszavonulás, a pihenés helye, ahol minden helyiségnek megvan a maga feladata. A dekorációhoz választott színtársításnak az a célja, hogy segítsen létrehozni a tökéletes környezetet és megteremteni az otthon harmóniáját. A kívánt légkört színnel, természetes és mesterséges fénnyel teremtjük meg.

A különféle színcsoportok más-más hangulatot árasztanak. A semleges színek éppúgy meghatározzák a szoba hangulatát, mint például az erőteljes napraforgó-sárga vagy a vörös tónusok. Bizonyos színcsoportok sajátos érzést keltenek – az alkalmazott szín mennyisége és a tónus mélysége árnyalja a hatást. Vegyük sorra a lakberendezésben gyakran előforduló színeket,  s hogy ezek mely semleges színekhez illenek jól!

Melyek a semleges színek?

A semleges színek nehezen meghatározhatók, és nehéz, sőt nem is kívánatos festékek és pigmentek keverésével előállítani ezeket. Még a szürke is felveszi a környező színeket, amikor például egy szoba falán használjuk. A semleges színek rendszerint kettő-négy elsődleges szín (vörös, kék, zöld, sárga) keverékei – az így létrejövő számtalan szürke és barna árnyalatát fehér vagy fekete szín hozzáadásával tovább variálhatjuk.

Rózsaszínek

Nőies, habos, mókás, boldog színek. Lányszobák kedvencei, de a nappaliba is remekül illenek. Semleges színekhez a selyemcukor- vagy a leghalványabb almavirág-rózsaszínt válasszuk.

Vörösek

Szenvedélyes, pikáns, meleg, vigasztaló színek. A vörös az élet színe, kiválóan illik fogadószobákba, étkezőkbe. Semlegesekhez sötét, dús árnyalatok valók, mint a túlérett szilva és a burgundi.

Narancsok

Lelkesítő, kedélyes, meleg színek. A narancs az árnyalatától, a felhasználástól függően csupa ellentmondás. Sárgák mellett az éberséget jelképezi, lágy okkerrel és kékkel a mediterrán álmot. Semleges párosításokban válasszuk az égetett narancs tompa színeit!

Sárgák

Boldog, derűs, lágy árnyalatok. Szívélyes fogadtatást sugallnak, hálókba viszont nem javasoljuk. Semleges változataiban próbáljuk ki a nyers gyapjú és a citromkrém színeit.

Zöldek

Természetes, könnyed, békés színek. A természet legalapvetőbb színe majdnem mindenhová illik. Semleges képletbe tegyünk sötét zsálya- vagy olívazöldet, esetleg szürkés bazsalikomszínt.

Kékek

Hűvös, békés, tiszta, megnyugtató hangulatot árasztanak. Az ég és a víz színe erős fényben mutat a legjobban. Válasszunk halványkéket a fürdőbe és a hálóba, sötétebb, szürkés tónusokat az étkezőbe.

Lilák

Csinos, erőteljes, fejedelmi színek. Bánjunk velük óvatosan! Halvány árnyalataik szinte mindenhová illenek, a sötét, dús lilák érzéki hálókba valók.

Barnák

Dús, meleg földszínek. Gondoljunk az ihletadó olasz sziéna-, umbra-, okker- vagy terrakottabarnákra, tegyük a természetes pala szürkéi és a rozsdaszínek mellé.

Szürkék

Mivel nincs benne szín, tiszta formájában a szürke a legsemlegesebb, ezért jól kiemeli az élénkebb színeket. Válasszunk egy semleges galamb- vagy sötét faszén szürkét, esetleg színezett, például bársonyos egérszürkét vagy hűvös Füstös-hegység-szürkét.

Színpaletták: Desing Seeds

 

Könyvajánló

Harmonikus színek
Harmonikus színek Semleges tónusok, drámai hangsúlyok, ötletes szobabelsők
Buckley, Alice, Officina ’96 Kiadó
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + tíz =

hirdetés