Így készíthetünk kövirózsa koszorút!

A Garden Therapy ötlete alapján ismertetjük, hogyan készíthetünk hasonló – élő – koszorút kövirózsákból, pozsgás növényekből. Felfüggesztve vagy asztali díszként, a szabadban vagy a lakásban egyaránt jól mutat. Az elkészítése nehezebb, mint a gondozása. Kökény Tímea virágkötő-dekoratőrtől kértünk tippeket a készítéshez.

– Mohaalapra dolgoznék, miután a kövirózsa szárazságtűrő növény, nem probléma, ha nincs alatta föld. Tetszőleges méretű, 20-25-30 centi átmérőjű mohaalapot alaposan beáztatnék vízbe, hogy jól megszívja magát. Lyukakat fúrnék az alapba egy ceruza vastagságú fémrúddal, ebbe lehetne a nagyobb kövirózsa darabokat ültetni – egy pici szárrésze általában van a növénynek. A kisebb virágokat U-alakra hajlított vékony dróttal rögzíteném. virágkötő dróttal könnyű dolgozni, nem rozsdásodik, és nem is látszik – 0,8-as vagy 1 mm vastagságút ajánlok. A koszorút ültetés után egy-két hétig vízszintesen célszerű tartani, amíg a növények hajszálvékony gyökereket eresztenek, és belekapaszkodnak az alapba. Pár hét után fel is lehet felakasztani. A gondozása:  spriccelni kell 3-4 naponta vízzel. Sokszor tapasztaltam, hogy teljesen kiszáradt, több hónapos koszorúban is kigyökerezett a kövirózsa, mert élni akart, ezért biztos vagyok benne, hogy egy egyszerű mohaalapban is megél.

Milyen növényeket ültessünk?

Szukkulenseket. A szukkulens gyűjtőnév alatt a szárazságtűrő (pozsgás) növényeket értjük – a kaktusz kivételével bármelyik jó lehet a koszorúra. A fagyot nem mindegyik bírja, ha kint akarjuk hagyni télre is, fagytűrőt válasszunk. Télen a 5-10 Celsius-fokos hőmérsékletet kedvelik – a fűtött szobát nem szeretik.

 

 

A fotón látható koszorúhoz az alábbi növényeket használták (latin nevüket ismertetjük)

Sedum album Coral Carpet

Sedum makinoi Ogon

Sedum spathulifolium Cape Blanco

Sempervivum arachnoideum

Sempervivum Belladonna

Sempervivum giuseppii

Sempervivum montanum

Sempervivum tectorum

Echeveria elegans

 

Fotó: Garden Therapy | Szöveg: Életszépítők, Kökény Tímea

 

Ajánló

Mozaiktechnikával díszített tárgyak Ötletek, gyakorlati tippek Tímeától

Fali kert, avagy virágok képkeretben

Színek, virágok, ötletek – Tavaszi balkonok

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × három =

hirdetés