Jobb, mint az eredeti: készítsünk ír krémlikőrt házilag!
A világszerte népszerű italt, az ír krémlikőrt – Bailey’s-t – 1974. november 26-án mutatták be először Dublinban, azóta sok-sok cég próbálja másolni. Sikerélmény, ha magunk készítjük el – nem ördöngösség.
A Bailey’s elkészítésénél a kiváló minőségű ír whiskey-t elegyítik lágy tejszínnel, majd fűszerekkel, vaníliával ízesítik, édesítik. A likőr az elkészítésétől számított egy évig őrzi meg eredeti minőségét.
Hozzávalók egy liter ír krémlikőrhöz
Fél liter főzőtejszín, 1 dl zsíros tej, 7 dkg cukor, 35 dkg sűrített tej, 1 dl frissen főzött kávé, 4 dl (lehetőleg ír) whisky, tetszés szerint vanília esszencia, vagy 2-3 tasak vaníliás cukor
Elkészítés
A cukrot egy nagyobb edényben lassú tűzön karamellizáljuk, vigyázva, nehogy odaégjen! Amikor a cukor felolvad, és aranybarna színű lesz, öntsük hozzá a forró tejszínt és keverjük, amíg a karamell teljesen felolvad benne. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Az egészet még egyszer forrásig tegyük a tűzre, közben kevergessük. Készen is vagyunk!
Tippek, fortélyok
Nincs benne tojás, ezért aki érzékeny rá, az is ihatja
Készíthetjük 2 dl whiskyből és 2 dl vodkából is
Ha nincs otthon whiskey/vodka, konyakból, rumból, vagy barackpálinkából is elkészíthetjük
4 decinél kevesebb alkoholt is tehetünk bele, úgy is finom lesz
Vigyázni kell vele, mert itatja magát, közben pedig erős
Amikor a karamellizált cukrot felöntjük a tejszínnel, lassan és óvatosan tegyük, mert felcsap a forró gőz
Jégkockákkal szervírozzuk
Kreatív gasztroajándék, amivel – egyedi palackozásban – meglephetjük szeretteinket
A krémlikőr az írek szerint frissen, hűtve a legfinomabb. Sok receptleírásban pedig az szerepel, hogy az ital akkor az igazi, ha az ízek összeérnek. Szerintünk mindenhogyan jó! Talán frissen selymesebb, a tejszín sokkal jobban érvényesül, mint amikor állni hagyjuk.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.