Jobb, mint az eredeti: készítsünk ír krémlikőrt házilag!

A világszerte népszerű italt, az ír krémlikőrt – Bailey’s-t – 1974. november 26-án mutatták be először Dublinban, azóta sok-sok cég próbálja másolni. Sikerélmény, ha magunk készítjük el – nem ördöngösség.

A Bailey’s elkészítésénél a kiváló minőségű ír whiskey-t elegyítik lágy tejszínnel, majd fűszerekkel, vaníliával ízesítik, édesítik. A likőr az elkészítésétől számított egy évig őrzi meg eredeti minőségét.

Hozzávalók egy liter ír krémlikőrhöz

Fél liter főzőtejszín, 1 dl zsíros tej, 7 dkg cukor, 35 dkg cukrozott sűrített tej (két tubus, én sima Budget-et használtam), 1 dl frissen főzött kávé, 4 dl (lehetőleg ír) whisky, tetszés szerint vanília esszencia, vagy 2-3 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

A cukrot egy nagyobb edényben lassú tűzön karamellizáljuk, vigyázva, nehogy odaégjen! Amikor a cukor felolvad, és aranybarna színű lesz, öntsük hozzá a forró tejszínt és keverjük, amíg a karamell teljesen felolvad benne. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Az egészet még egyszer forrásig tegyük a tűzre, közben kevergessük. Készen is vagyunk!

Baileys házilag

Tippek, fortélyok

Nincs benne tojás, ezért aki érzékeny rá, az is ihatja

Készíthetjük 2 dl whiskyből és 2 dl vodkából is

Ha nincs otthon whiskey/vodka, konyakból, rumból, vagy barackpálinkából is elkészíthetjük

4 decinél kevesebb alkoholt is tehetünk bele, úgy is finom lesz

Vigyázni kell vele, mert itatja magát, közben pedig erős

Amikor a karamellizált cukrot felöntjük a tejszínnel, lassan és óvatosan tegyük, mert felcsap a forró gőz

Jégkockákkal szervírozzuk

Kreatív gasztroajándék, amivel – egyedi palackozásban – meglephetjük szeretteinket

A krémlikőr az írek szerint frissen, hűtve a legfinomabb. Sok receptleírásban pedig az szerepel, hogy az ital akkor az igazi, ha az ízek összeérnek. Szerintünk mindenhogyan jó! Talán frissen selymesebb, a tejszín sokkal jobban érvényesül, mint amikor állni hagyjuk.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizennégy =

hirdetés