Fanyar-édes különlegesség. Így készül az angol citromkrém! Kekszekhez, süteménytöltelékként, pirítósra
Az angol citromkrém – lemon curd – a gyümölcsízekhez és a lekvárokhoz hasonlóan használható fel: kekszek ízesítésére, sütemények töltelékeként, pirítósra kenve, vagy 1-2 teáskanállal magában is fogyasztható. Az angolok nemzeti különlegessége világszerte ismert, nálunk is kapható, de érdemes házilag – minőségi alapanyagokból – elkészíteni.
Hozzávalók 3-3,5 deciliteres üveghez
4 darab lédús citrom (vagy 3 citrom és 1 lime)
A citrom minősége és fajtája nagyban befolyásolja a citromkrém ízét, ezért érdemes jófajta, érett citrust használni. Sokan a lédús, vékony héjú Meyer citromot ajánlják hozzá, egy citrom helyett lime-ot is használhatunk. Meyer citrom december elejétől, közepétől szerezhető be a kereskedőknél. Ha a citrom héját is szeretnénk belereszelni (egy citrom héját érdemes felhasználni), alaposan sikáljuk meg a citromot. A citromhéjat különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik, ami alapos tisztítással is nehezen távolítható el a felületről; citromhéjat tartalmazó ételekkel, édességekkel a vegyszerből is jut a szervezetünkbe.
20 dkg porcukor
10 dkg felkockázott vaj
3 egész tojás + 1 sárgája
Elkészítés
Egy hőálló tálba üssük a tojásokat és a +1 sárgáját, adjuk hozzá a porcukrot és a citromok leszűrt levét.
A hőálló edényt tegyük egy hideg vízzel teli lábasra, ügyelve arra, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel (forrás közben sem). Kezdjük melegíteni a vizet. Ha forr a víz, kézi habverővel kezdjük el finoman felverni a citromos, tojásos, cukros keveréket. Folyamatosan kevergetve habverővel gőz fölött főzzük 10-15 percig, míg a krém egynemű, opálos, sűrű állagúvá válik.
Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, s azonnal keverjük hozzá a felkockázott vajat és a citromhéjat. Amíg hűl, időnként keverjük meg a krémet.
Ha kihűlt, adagoljuk steril üvegekbe. Hűtőben tároljuk felhasználásig, minőségét 7-10 napig őrzi meg.
Nyitókép: Libby
Citromos pite
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.