Indiai vajas csirke
A vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb indiai étel. Titka a hosszú és türelmes főzési időben és a különleges fűszerkombinációban rejlik. Somanat, az Indigo Express séfje megosztotta velünk a tökéletes indiai vajas csirke receptjét, ami alapján otthon is elkészíthető ezt a sokak által kedvelt étel.
Hozzávalók 4 személyre
800 g csirkemell
200 g joghurt
40 ml mustárolaj
20 g őrölt deggi chili
8 g só
80 g gyömbér-fokhagyma paszta
20 g őrölt kömény
20 g őrölt koriander
1 kg héj nélküli, felkockázott friss paradicsom
400 g vöröshagyma
320 g kesudió
4 g zöld kardamom
4 g babérlevél
120 g dinnyemag (keleti élelmiszerkereskedésekben kapható)
8 g fahéj rúd
80 ml olaj
ízlés szerint gyömbéres fokhagyma paszta
20 g őrölt kömény
20 g őrölt koriander
4 g garam masala fűszerkeverék
40 g méz
40 g tejszín
8 g kasoori methi (görögszéna levél)
60 g vaj
Elkészítés
1. lépés – Pácolás
1. Tedd egy tálba a csirkemelleket.
2. Keverd össze a joghurtot, a mustárolajat, az őrölt deggi chilit, a sót, a gyömbér-fokhagyma pasztát, az őrölt köményt, a kasoori methit, a garam masalat és az őrölt koriandert.
3. Alaposan dolgozd el a csirkén, és hűtőben lefedve hagyd pihenni egy éjszakán át, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
2. lépés – Mártás
1. Egy edényben forrósíts fel 2 liter vizet.
2. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a friss paradicsomot, a kesudiót, a zöld kardamomot, a babérlevelet, a dinnyemagot és a fahéj rudat.
3. Forrald a mártást 2 órán keresztül, majd turmixold össze a hozzávalókat. Turmixolás előtt a babérleveleket vedd ki a mártásból, vagy használd őrölt formában.
3. lépés – Befejezés
1. Egy másik serpenyőben hevíts olajat, majd adj hozzá gyömbéres fokhagyma pasztát.
2. Melegítsd fel, majd hagyd kihűlni a pasztát.
3. Következő lépésként adj hozzá őrölt köményt, őrölt koriandert, garam masalát, sót, kasoori methi-t, zöld kardamom port és mézet, majd keverd össze mindezt a korábban elkészített mártással.
4. Főzd a mártást, amíg sűrű nem lesz, majd add hozzá a sült csirkét, és hagyd forrni.
5. Végül a finomabb ízekért keverj tejszínt és vajat a mártásba.
Tálalás
Tálald a vajas csirkét tejszínnel és vajjal díszítve. Köretként kínálj hozzá rizst vagy indiai lepénykenyeret. Csirkemell helyett paneer-t is használhatsz, így vegetáriánus változatban is elkészítheted ezt az ételt.
Nyitókép: Indigo Express, Antal Zsani
Az indiai sós kenyér receptje >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.