Jó munkát mindenkinek! A karrier coaching nem csupán akkor hasznos, amikor állás nélkül maradunk

Nap mint nap a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy semmi sem biztos, ami eddig annak látszott. Pillanatok alatt tótágast állhat a világunk. Sajnos azok sem képeznek kivételt, akik úgy hiszik mindig mindent az irányításuk alatt tarthatnak.

Sikeres, eddig bőséges profitot termelő üzletek kerültek a csőd szélére hetek alatt, és a tulajdonosaiknak egyik napról a másikra új terveket kellett kovácsolni a túlélésért. Alkalmazottként többnyire úgy érezzük biztos a helyünk, szükség van ránk a főnökünk elégedett a munkánkkal. A vendéglátásban dolgozók számára és persze még számos más ágazatban ez a biztonság szinte egyik percről a másikra vált köddé. Az állásukat, ezzel a stabil bevételeiket elvesztők elsőre nagy megrázkódtatást élnek át, aztán következhet a megoldások keresése. Ez a bizonytalansággal teli nehéz időszak megtanít minket arra, hogy több lábon kell állni, és a gyors változásokat is meg kell szoknunk, hisz, történjék bármi, a család számlái rendületlenül érkeznek.

Fontos, hogy mindig lássuk a fényt az alagút végén, higgyünk abban, hogy a megoldás úton van; sokkal könnyebben tud megszületni, ha töretlenül hiszünk benne, és persze a saját erőnkben se kételkedjünk. Ha elveszítettük az állásunkat, és bizonytalanok vagyunk abban, hogy mi is a valódi utunk, akkor érdemes részt venni egy karrier coachingon. A szakember segít számba venni az erősségeinket és gyengeségeinket, segít megtalálni mi az, ami nekünk való.

A karriertanácsadás nem csupán akkor hasznos amikor munkanélkülivé válunk. Az iskolapadból kikerülve, a pályafutásunk kezdetén is jól jöhet a karrier coach támogatása. Kezdőként, tapasztalatok híján nem egyértelmű, hogyan kerülhetünk be a nekünk való munkahelyre, ahol fejlődési, előre lépési lehetőség is vár nemcsak anyagilag, hanem szakmai sikerek terén is. Akad, aki több diploma megszerzése és nyelvek ismerete mellett sem tudja eldönteni, mi az a munka, amiben valóban ki tudna teljesedni. A karrier tulajdonképpen az az út, amelyet a munka területén bejárunk az életünk során, és az állomásai a munkahelyeink vagy a vállalkozásaink. A karriertanácsadás segíthet, hogy tisztábban lássuk mi a valódi utunk.

Sokéves munkatapasztalattal a hátunk mögött is megesik, hogy a változást választjuk önként, vagy kényszerből és ehhez is jól jöhet a segítség. Ami napjainkban gyakran előfordul, hogy külföldi munkavállalás befejeztével az itthoni viszonyokhoz való alkalmazkodásban is segítségre szorulunk amiben szerepet kap a karrier coach. A karrier tanácsadó véleményét akkor is érdemes meghallgatni, ha magasabb a bérigényünk az eddiginél.

A megoldásra váró helyzetek különbözőek, a karrier tanácsadás pedig minden esetben egyénre szabott. Nagy szerepe van a folyamatban az önismeretnek, illetve az önismeret fejlesztésnek.
Az élethelyzet elemző interjúkat kiegészítik a reziliencia tesztek, amelyek rávilágítanak a munkavállaló terhelhetőségére. Az alany sikerességét az állásinterjúkon szimulációs gyakorlatok segítik elő, hogy éles helyzetben a legelőnyösebb oldalát mutathassa meg a pályakezdő vagy pályamódosító. Ha indokolt akkor ez akár több nyelven is történhet. A kapcsolatépítési tanácsadás és az önéletrajz megírásával kapcsolatos segítség is a feladat része. A céltól és a feladatoktól függetlenül a közös munka eredménye, hogy a jelölt megtalálja a neki legmegfelelőbb állást.

Alkalmazott vagy vállakozó?

Sokak számára csak az alkalmazotti lét a befogadható. Természetes számukra, hogy a főnökük kiadja a feladatot, ők pedig elvégzik. Egyértelmű, hogy nem való mindenkinek a vállalkozói lét, mert elengedhetetlen a nagyfokú önállóság és a kreativitás és persze a felelősség is nagyobb, mint alkalmazottként. Nagy előnye ezzel szemben, hogy a döntések is a mi kezünkben vannak, ezzel a sikerek megszületésére is sokkal nagyobb hatással lehetünk. Alkalmazottként, ha elveszítjük az állásunkat és az egyetlen bevételi forrásunk volt, hamar teljesen nullára kerülhetünk, míg vállalkozóként egy-két ügyfél elvesztése nem jelent akkora érvágást, mert a többiek még hoznak pénzt és közben kereshetünk új ügyfeleket.
Mindettől függetlenül nem feltétele az anyagi stabilitásnak a vállalkozói lét.

Ami fontos – és erre a mostani vírus helyzet is sokakat ráébresztett -, a több lábon állás. Ha több bevételi forrásunk van, nem okoz olyan nagy gondot, ha egyet elveszítünk. Tudatosan kezelve a pénzügyeinket, pedig törekedjünk rá, hogy annyi tartalékot képezzünk, hogy az 2-6 hónapig fedezze a kiadásainkat, ha szükségessé válik.

Mit tehetsz meg ma a nehéz helyzetek elkerüléséért? A szektorban, ahol dolgozol, figyeld a trendek változásait. Melyek azok a területek, ahol érdemes tanulni, fejleszteni magad, ezzel erősítve a jelenlegi státuszodat és növelve a munkaerőpiaci értékedet. Ha felbukkan egy remek ötlet, amit vállalkozóként szeretnél megvalósítani, kisebb kockázattal teheted meg, ha először a főállásod mellett indítod el. Ez nyilván nem működik minden tevékenység esetén, de például, ha pedagógusként kézműves szappanokat készítenél, akkor működhet.

Passzív jövedelem: ebbe energiát kell beletenni, hogy utána passzívan pénzt hozzon. Például: ingatlan bérbeadás, befektetés, e-book, más online anyagok készítése és azok értékesítése.

Ha számos kérdés merült fel benned a témában, és nagyobb tisztánlátásra van szükséged, akkor érdemes karrier tanácsadó segítségét kérni.

 

Webajánló: soultherapy.hu

Szerző: Katona Andrea

Nyitókép: Fotografie-Link 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + tizennyolc =

hirdetés