Jótékony falfestés: önkéntesek szépítik a gyerekkórházakat, bölcsiket, ovikat

Ecsetre fel Viktóriával! – ezt a nevet viseli a kreatív kampány, melynek során jellemzően gyermekkórházak, orvosi rendelők, bölcsődék és óvodák falait díszítik kézzel rajzolt, festett gyermekrajzokkal önkéntes alkotók. A Mannheim Viktória által Miskolcon életre hívott jótékony akció akár országos méretűvé is kinőheti magát.

 

Az örömért, amit a gyermekeknek adunk, és a mosolyért, amit tőlük kapunk…

Viktória három éve – hétvégenként – kezdett gyermekillusztrációkat festeni a miskolci Velkey László Gyermek Egészségügyi Központ fekvő osztályának falaira a Rotary Club Miskolc képviseletében. 2012 márciusában úgy döntött, hogy saját önkéntes kampányt indít, s a kreatív megmozdulást kiterjeszti a kórházakon túl bölcsődékre, óvodákra, orvosi rendelőkre, sőt, Miskolc határain túlra.

A színezőpasztákról, művészfestékekről, speciális ceruzákról és ecsetekről is az alkotók gondoskodnak, sőt, az utazás költségeit is vállalják, ha ezt az adott fogadóintézet nem tudja biztosítani. Az Ecsetre fel Viktóriával! kampány elsődleges célja a miskolci óvodák és bölcsődék színesítése volt; eddig egy bölcsőde és négy óvoda szépült meg a kreatív aktivisták jóvoltából a borsodi megyeszékhelyen, novemberben kezdik az ötödik miskolci ovi falait színesíteni.

Néhány hete a kampány terjeszkedésbe kezdett: fővárosi és vidéki gyermekkórházak és gyermekorvosi-, védőnői rendelők falai is szépülni kezdtek. Szeptemberben a budapesti Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályának folyosójára és kórtermeibe kerültek kedves falfestmények; hamarosan indul a budapesti Fecske Gyermekek Átmeneti Otthona és Fehér Holló Bölcsőde festése.

Viktória egyetemi és PhD tanulmányait a Miskolci és a Berlini Műszaki Egyetemen folytatta, eredetileg okl. mérnök-közgazdász. Tizenhat éve oktat és kutat a Miskolci Egyetemen, emellett a Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docense. Egy 5 és egy 10 éves kisfiút nevelnek agrármérnök férjével.

– A Rotary Club Miskolc első női elnökeként, valamint a Mosolygó Kórház Alapítvány koordinátoraként és önkénteseként mind szakmai, mind magánéletemben arra törekszem, hogy ebben a „felfordult világban” terjedjen az egymás közötti megértés, az önzetlen cselekedet és a jó szándék. Ma már az önzetlen cselekedet nagyon sok helyen csodának számít. De én mindig is hittem és hiszek a csodákban, az emberek jó szándékában. Hisszük azt, hogy amit cselekszünk, az igaz és másokat szolgál. Hiszünk az emberbaráti segítség fontosságában és támogatjuk a békére és szeretetre való törekvést – fogalmaz Viktória.

S hogy mi kerül a falakra? Általában figyelembe veszik az adott intézmény kérését, többnyire egy-egy mesekönyvből kiválasztott motívum jelenik meg a falakon. A mesefigurákat először grafittal skiccelik fel – ez a munkafázis Viktóriára hárul. A rajzokat végül önkéntesek festik ki.

– Az alapozó festést követő satírozást, tónusozást és kontúrozást elsősorban én végzem, de tapasztaltabb önkénteseket is szívesen bevonok – említi Viktória. Jelenleg 52 önkéntes vesz részt a munkában, többségük miskolci és többgyermekes családanya. A feladat nem igényel szakmai hátteret – mondja Viktória -, a lényeg, hogy lelkiismeretesek, kitartóak legyenek, cselekedetük szívből jöjjön. A Miskolcon túli helyszínekre Viktória önkénteseket toboroz a projekt tervezett megvalósítása előtt 1-2 héttel, közösségi oldalakon keresztül. Aki írni szeretne neki, megteheti. Mannheim Viktória e-mail címe: ecsetrefel@gmail.com.

 

Összeállította

MM

 

Ajánló

terajzolsz0021

Jókedvcsinálók – Gyermekrajzokból varrt csodalények

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − 2 =

hirdetés