Journaling: kreatív naplóvezetés, szépségekkel teli emlékalbum

Már tinédzserként vonzott minden színes kép, újság, ami lakberendezéssel vagy kreatív időtöltéssel foglalkozott. A számomra tetsző képeket kivágtam, és egy spirál füzetbe ragasztottam őket, mintegy ötletgyűjteményként. Később recepteket, valamint egészséggel kapcsolatos cikkeket gyűjtöttem hasonló módon. Itt-ott melléírtam egyéb gondolatokat, tapasztalatokat, esetleg rajzzal kiegészítettem. Az évek során gyűltek a füzetek, melyek egy részétől selejtezés címén nehéz szívvel ugyan, de megváltam három éve.

journaling003 Janna Werner Papiersalat-0051

 

A női hobbik egyik legfiatalabb tagja, az ún. journaling, tulajdonképpen nem más, mint illusztrált naplóvezetés, emlékgyűjtés. Gyanítom, hogy hasonlóan kezdődött , ahogy én a spirálfüzeteket töltöttem, és a naplóvezetés mikéntjét a scrapbook illusztrációban gazdag technikája fejlesztette tovább.

journaling002 Janna Werner Papiersalat3-0041

 

journaling001 Janna Werner Papiersalat2-0031

 

Naplót bármiről vezethetünk: a nap legjobb pillanatairól, gyermekünk napjairól, a nap legszebb idézeteivel, aranyköpésekkel, terveinkkel, ötleteinkkel, bármivel, ami számunkra érdemes arra, hogy megőrizzük emlékeinkben.  Rendszeressége lehet napi, heti, havi vagy alkalmankénti, ahogy jólesik. Ez benne a szép, hogy teljesen a saját igényeinkre szabható.

Formáját tekintve is szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Készíthetjük füzet, könyv, rajztömb, vagy akár egyedileg készített, hobbiboltban kapható karikákkal összefűzött kartonlapok formájában. Az interneten számos helyen fellelhetők előre elkészített, nyomtatható lapocskák, amelyeket csak ki kell tölteni, és beragasztani a naplónkba. Léteznek a webshopokban előre összeállított csomagok is, sőt, akár előre nyomtatott naplót is vásárolhatunk, ahol beleírhatjuk élményeinket, gondolatainkat az előre kialakított területekre.

journaling005 American Crafts Studio - Jennifer Chapin-0071 LB8013_Journaling_Cards_LB_A journaling007 gadanke_com-0091 journaling008 rukristin papercrafts-0101

A bejegyzésekhez az illusztrációk tárháza rendkívül gazdag: lehet az egy magunk készítette fotó, egy belépőjegy, egy csokoládépapír, mint szép emlék a randiról, vagy akár kedvesünk hajszála, egy szalvéta vagy cukorpapír az első közös kávézásról. Az egyes naplóbejegyzéseket díszíthetjük matricával vagy akár kézi rajzzal, bélyeggel, újságból kivágott képpel, de nem ritka a háromdimenziós díszítés csillogó strasszokkal, tortapapírral, szalaggal, gombokkal, minikulccsal, medállal vagy bármivel, ami tulajdonképpen otthon itt-ott gyűlő, féltve őrzött, ugyanakkor semmire nem jó, használatlan apró kincs. A bejegyzéseket színezhetjük, vagy festhetjük is, ceruzával, filccel, festékkel vagy akár körömlakkal is, ha úgy tetszik.

journaling009 Etsy CreativePlace-0111 journaling010Hudson's Holidays - Designer Shirley Hudson-0011

A végeredmény mindenképpen egy egyedi, mutatós kis album lesz, ami azáltal kerül még közelebb szívünkhöz, hogy aprólékos gondossággal minden részletét mi alakítottuk.

bea_esz Szép napot kívánok! Bea

Fotók: Janna Werner Papiersalat, Stamping and Scrapbooking, Pumpkin spice, rukristin papercrafts , gadanke.com, American Crafts Studio – guest designer Jennifer Chapin, Hudson’s Holidays – Designer Shirley Hudson

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − tíz =

hirdetés