Kreatív újrahasznosítás: ékszerek kávékapszulából

A kávékapszulákkal működő kávéfőzőgépekben nagyon finom – és sokféle – kávé főzhető, bár a kapszulák viszonylag drágák, beszerzésük sem annyira egyszerű, mint a hagyományos kiszerelésű kávéőrleményeké. Ráadásul a szebbnél szebb színekben pompázó kávékapszulák általában a szemetesben kötnek ki, bár egyre több (nyilvános) helyen gyűjtik őket újrahasznosítási céllal. Külföldön is népszerű a kávékapszulák kreatív újrahasznosítása – Róma belvárosában találkoztunk kizárólag újrahasznos ékszereket kínáló üzlettel is. Készíthetünk belőle gyűrűt, medált, a felhasználásnak csak a fantázia szab határt. 

A kávékapszulákból látványos, dekoratív ékszereket lehet készíteni – mi pár egyszerűbb medált és gyűrűt alkottunk belőlük. A gyártói leírás szerint a kapszulák alumíniumból, 100%-ban újrahasznosítható anyagból készülnek (alumínium bevonat és élelmiszervédő hártya, hermetikusan zárt membránok fedik a kapszulákban rejlő kávét).

akonyhakiallitas20133181

 

kavekapszula600_400

kavekapszulagyuru2

Hogyan készíthetsz kávékapszulából medált?

A kapszulákból távolítsd el a kávét, majd fogj egy húsklopfolót, és határozott mozdulatokkal kemény felületen – például gyúródeszkán – kezd püfölni a kapszulát, amíg ki nem lapul, nem árt neki az ütlegelés, az anyag megőrzi szép színét. Arra kell csak ügyelni, hogy a kapszula fémszínű széle a művelet közben lehetőleg ne sérüljön.

Lapos, ráncos medálformát kapsz, ami önmagában is mutatós, de tetszés szerint dekorálható gyöngyökkel, szatén szalaggal, bármilyen szép kiegészítővel, ami passzol hozzá színben és stílusban. A kapszula tűvel könnyedén átlyukasztható, így akár a teljes felületét díszítheted. Mi nagyobb tekla gyöngyöt erősítettünk rá vékony fémhuzallal. A medál szélét kilyukasztottuk, átfűztük rajta a medáltartó karikát, és a kész medál egy ezüst színű merev láncra került (többféle színben kaphatók ilyen merev láncok, így a láncot könnyen passzíthatjuk a medál színéhez). A kilapított kapszula hátoldalára méretre vágott filcet ragasztottunk.

kavekapszula

 

kavekapszulagyuru3

Hogyan készíthetsz kávékapszulából gyűrűt?

A kapszula kilapítását és díszítését követően két komponensű ragasztóval ragaszd fel a kapszulát egy 12 mm-es, ragasztható koronggal ellátott gyűrűalapra.

gyongyhaz_logo

Az ékszerkellékeket – a kétkomponensű ragasztót, az ezüst színű medáltartót, a 45 centis merev alapot (láncot) – a Gyöngyház biztosította.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + hét =

hirdetés