Nemet mondtak a nejlonszatyorra. A feleség varrja a vászontáskákat, a férj mindegyikre fest valami szépet. Ju-Ta Kreatív Műhely

A Ju-Ta Kreatív Műhely egy kétszemélyes kis családi vállalkozás, és a véletlen hívta életre. (Már ha hiszünk a véletlenekben.) Történt, hogy Tamásék kifogytak a vászontáskákból otthon, s mivel soha nem használnak – és nem is fogadnak el – műanyag szatyrokat, a neje, Judit elővette a varrógépét és varrt egyet. Tamás pedig hirtelen ötlettől vezérelve festett rá egy színes virágmintát. Aztán készült még egy táska, meg még egy…és még most sincs vége!

 – Feleségem vetette fel az ötletet, hogy tervezzünk, varrjunk saját magunknak. Ruhaipari technikusként biztos kezekkel állt neki az elkészítésének – meséli Kozma Tamás. – Nekem pedig gyermekkoromban az jelentette a kikapcsolódást hideg, borongós napokon, ha leülhettem és alkothattam a saját kedvemre. Nem tanultam a festést, kíváncsiságból próbáltam ki a különböző technikákat. Ehhez az emlékhez nyúltam vissza, amikor megpillantottam feleségem első vászontáskáit: fessünk rájuk valamit! Alkossunk! – mondtam.

El is kezdtük a tervezést, de hamarosan egy csomó kérdéssel szembesültünk: milyen anyagot válasszunk? Milyen festékkel dolgozzunk, ami bírja az igénybevételt, a mosást, a vasalást? Kísérletezésbe fogtunk, hosszú időbe telt, mire minden összeállt.

Minőségi termékeink különlegességét az általunk tervezett minták adják, ezeket kézzel, sablon nélkül, ecsettel festjük fel a táskákra. Csak ceruza, radír, ecset, textilfesték és a saját kezem használatával készülnek, ettől lesz minden darab igazán egyedi.

Ez a karácsonyi párna kakukktojás. Rén, akarom mondani rém cuki! (A szerk.)

Hiszünk abban, hogy maradandó értéket teremtünk. Bízunk benne, hogy a régi magyar motívumok egy részét át tudjuk örökíteni az utókor számára, modernebb formában. 

 

Tudtad?

A műanyagtáskákat kőolaj származékok felhasználásával állítják elő – szennyezik a környezetünket. Egy hagyományos nejlonszatyor teljes szétaprózódási ideje 300-400 év is lehet, amíg egy pamutból készült bevásárló táska, akár 1-5 év alatt is lebomlik. 

Ju-Ta Kreatív Műhely a Facebookon >>

 

hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 − tíz =

hirdetés