Nem tipikus dióféle, avagy mi fán terem a kesudió?
A kesudió rendkívül egészséges, gazdag vitaminokban (E, K, B-vitaminok) és ásványi anyagokban (magnézium, réz, cink, vas, foszfor), kiváló fehérjeforrás és telítetlen zsírokban is gazdag. Mértékkel érdemes fogyasztani, mert magas a kalóriatartalma, napi ajánlott mennyisége 30-40 gramm. Gyakran használják főzéshez, például currykhez, édességekhez és mártásokhoz is.
Nem tipikus dióféle, hanem a kesufa (Anacardium occidentale) termésének, a kesualmának vagy másik ismert nevén, a kesukörtének a magja.
Hol terem?
A kesufa nem nemesített változatai akár 12–14 méter magasra is megnőhetnek, a nemesített, termesztett fajták jellemzően 6-8 méter magasak. A fa széles, szétterülő koronát növeszt, aminek az átmérője akár a 10 métert is elérheti.
A kesufa a trópusi és szubtrópusi éghajlatot, a meleg, napos időjárást kedveli. A főbb termőterületek: India, Brazília, Nyugat-Afrika, Délkelet-Ázsia, Közép- és Dél-Amerika. Jó vízelvezetésű, jól szellőző homokos vagy agyagos talajban érzi jól magát.
A kesufák tolerálják a szárazságot is, olyan területeken is teremnek, ahol más növények nem élnek meg könnyen. Hosszú élettartalmúak, akár 30–50 évig is hozhatnak termést, általában 3-5 év után fordulnak termőre.
A kesufa gyümölcse körte alakú, élénk sárga vagy piros színű. Ehető, de főleg helyben fogyasztják vagy italt készítenek belőle, mivel gyorsan romlik, s ezért körülményes távolra szállítani. A gyümölcs alján található a veséhez hasonlító mag. Ezt kemény héj veszi körül, ami mérgező olajat, urushiolt tartalmaz. A kesudió feldolgozása ezért fokozott körültekintést igényel. A héjat kézi munkával vagy speciális gépekkel távolítják el, ami időigényes és költséges. Miután a héjat eltávolítják, a belső mag ehető, és ez az, amit kereskedelmi kesudióként ismerünk.
Mindezek tükrében érthető, hogy a kesudió drágának számít a diófélék között; környezetvédelmi megközelítésben nem vezhető fenntartható terméknek. Az ára függ a termesztési, feldolgozási és logisztikai körülményektől, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy prémium kategóriás termékké váljon. Ráadásul egy kesufa termése viszonylag kevés diót ad, mivel minden kesualma csak egyetlen magot, azaz kesudiót tartalmaz. Bár a kesudió tápértéke lenyűgöző, érdemes figyelembe venni a környezeti és etikai hatásait is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.