Viszlát, rezsi! Nyolc hónap alatt épült meg a zéróenergiás ház Budakalászon

Korunk kihívása a fenntartható építés, a fosszilis energiát nélkülöző üzemeltetés, a víztakarékosság, az egészséges és komfortos beltéri környezet és zéró szén-dioxid kibocsátás – röviden a zéróenergiás ház, ami a passzívház-technológia alkalmazásával érhető el. A passzívház (terminus technikus) rendkívül energiahatékony épület. Aki ma passzívházat épít, az új módszerekkel épít és a jövőbe tekint. 

2009-ben épült meg az első minősített hazai passzívház – lakóház – Szadán. Azóta sokat fejlődött a technológia, minden komponens elérhető a piacon, egyre jobb minőségben és egyre kedvezőbb áron. A most épülő második generációs passzívházak a megújuló források integrálásával tovább csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.

A budakalászi „Zéróház” egy fiatal család otthona, négy hálószobával az emeleten, és nagy, fényben úszó nappali-étkező-konyha térrel a földszinten. A lakóház kompakt kialakítású, délre felnyitott homlokzattal, az árnyékolást a konzolos erkély és tetőkinyúlás látja el, de szükség esetén motoros redőny is alkalmazható. A ház északi, utcai homlokzatán a minimálisan szükséges nyílászárók vannak csupán, a fűtetlen garázs tömege veszi fel az utcafront vonalát. A garázs és épület között egy nagy konzolos előtető védi a házba belépőt.

A tetőn egy 5,2 kW-os szolár rendszert telepítettek, Magyarországon az elsők között alkalmazták a napelemes cserepet. A rendszer egy minimális tárolás mellett a hálózatra táplál vissza, de lehetőség van a sziget üzemmód kialakítására is, így akár a teljes autonómia is elérhető később. A hatékonyságot alapvetően a passzívházakhoz kifejlesztett háromrétegű, kiváló hőszigetelésű szolárüvegezéssel, hőhídmentes, légtömör, passzívház szintű hőszigeteléssel érték el. A nagy hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés, a talajkörös, hőcserélős földhő hasznosítás és a nagy hatékonyságú inverteres fűtő/hűtő készülék biztosítja, hogy a „Zéróház” minimális fűtéssel vagy hűtéssel, üzemeljen, kényelmesen tartva a 20-25 fok közötti hőmérsékletet évszaktól függően.

A napelemes cserepet 2019-ben hozta forgalomba a Terrán, a nagyméretű, téglalap alakú tetőcserépre szerelt napelemek integrálják a cserepet és a napelemet, így segédszerkezet nélkül, esztétikusan és egy munkafázisban megépíthető az energiatermelő tető.

A tetőről összegyűjtött esővizet egy 35 m3-es ciszternában gyűjtik, és wc-öblítésre, mosásra, kert locsolásra hasznosítják. Az építkezés végén több új fát ültettek a korábban kopár telekre.

 

 

A lakók természetesen örülnek a rezsimentes üzemeltetésnek, de a kiváló komfortnak legalább annyira. Télen kellemesen meleg a padló – padlófűtés nélkül, huzatmentes a lakás (a légtömör kialakításnak és hőhídmentességnek köszönhetően), egyenletes a hőeloszlás, nincsenek hideg sarkok, állandóan friss a levegő a házban. A passzívház-kritériumok szerint hőszigetelt és hermetikusan zárt épületburoknak köszönhetően teljes csend honol a házban.

– A tervezés integrált tervezési módszerrel történt (ITM), ami az összes szakág interaktív együttműködését jelentette, hőhídtervezéssel, energiamodellezéssel (PHPP), optimalizált szerkezetek és kivitelezési megoldások kialakításával, optimalizált szoláris modellezéssel – télen maximális napnyereségre, nyáron természetes árnyékolásra törekedve. A belsőépítészeti kialakítás a tervezés integráns része volt. A berendezés a ház asszonyának gondosságát tükrözi. A tervezés és kivitelezés egy kézben futott össze, és csúszás nélkül, mindössze 8 hónap alatt épült meg a ház, költséghatékonyan, reálisan megfizethető árak mellett – fejtette ki a budakalászi Zéróház tervezője, Szekér László DLA okl. építészmérnök.

Fotók: Batár Zsolt & Zéróenergiás Tervezés 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 4 =

hirdetés