Kiskaska Manufaktúra. Színnel-lélekkel. Horgolt táskák, tárolók, lakberendezési kiegészítők Judittól

Ponyokai Judit a Kiskaska Manufaktúra megálmodója, mindenese. Horgolt táskákat, tárolókat, lakberendezési kiegészítőket készít. Kézimunkái színesek, változatosak, megragadják a tekintetet. Megkértük Juditot, hogy alkotóként mutatkozzon be nálunk.

„A kaska a kosár népies tájszóval.

Volt egy kedvenc kiskaskám, amit már kislányként is nagyon szerettem és büszkén hordtam. Azt hiszem, innen ered a kosarak és a táskák iránti szerelmem. Ezt az érzést próbálom továbbadni a Kiskaska termékekkel. Gyerekkorom óta érdekelt a kézimunka. A nagymamám horgolt- és csipketerítőket készített. Apukám tud horgolni, hímezni. Anyukám szeret kötni, makramézott is, így elég korán megérintett a kézimunka szeretete. Keresztanyukámtól tanultam meg a horgolás alapjait. A mai napig nagy segítséget jelent az útmutatása; anyukám is sok hasznos tanáccsal lát el, amikor elakadok az alkotási folyamatban. 

Az élet évekkel ezelőtt más irányba vitt, de két-három éve újra rátaláltam a kézimunkára. A horgolás mellett igyekszem kötni és hímezni is. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében élek, Törökszentmiklóson születtem, ebben a városban élnek a szeretteim, a családom is. Több, mint tizenhárom év távollét után tértem vissza. A bennem élő kislány újra elkezdett játszani, alkotni, majd ezek az alkotások szépen lassan elfoglalták a családi házunk emeletének nagy részét. Végül itt alakítottuk ki a műhelyemet. A gyermekkoromban használt kis füles kaskám is itt van, ugyan már csak díszként funkcionál, de nagyon vigyázok rá. A Kiskaska Manufaktúrát hivatalosan 2020. augusztus 3-án alapítottam.

Sok-sok kézimunka könyvet elolvastam, bújtam a netet. A táskakészítést autodidakta módon tanultam meg, de a mai napig nem merem azt mondani, hogy mindent tudok. Mindig jön egy újabb technika, egy újabb minta, amit szeretnék elsajátítani. 

A táskákhoz, a szőnyegekhez és a lakásdekorációs kosarakhoz főleg újrahasznosított alapanyagokból készült zsinórfonalakat használok. Egyszer-egyszer pólófonalat is, egyedi rendelés esetén. Több gyártó, forgalmazó fonalával dolgozom, ezért nagy színválasztékkal tudok szolgálni. A táskák kiegészítői prémium valódi bőr vagy textilbőr anyagból készülnek. Használok emellett még szövetpántokat, makramé technikával készült díszeket, magam által gyártott bojtokat.

A zsinórfonal az egyik legjobb alapanyag. Strapabíró, tartós. Nem bolyhosodik. Ha rendeltetésüknek megfelelően használjuk őket, akkor hosszú évekig szépek maradnak és használhatók. Minden rendeléshez mellékelem a terméktisztítási javaslatot is. A napi tisztítást, frissítést kézzel tudjuk végezni, egyszerűen letöröljük a táskát vagy textilfrissítő spray-jel kezeljük. Az újrahasznosított zsinórfonalból készült termékek szinte mindegyike mosható gépben is 30 fokon, normál vagy kímélő programmal. Természetesen táska esetén a bőr kiegészítőket le kell a mosás előtt venni a termékről. Szárítógépbe nem szabad tenni, erre érdemes odafigyelni. Amikor kivesszük a mosógépből, érdemes formára igazítani és úgy szárítani.

Nagyjából 10-14 nap alatt készül el egy táska. A teljesen egyedi méret, szín alapján készülő táska ennél több időbe is telhet. Mindenkivel egyénileg egyeztetem a fonalvariációkat, színeket, majd ez alapján tervezem meg a táskát vagy a kiegészítőt.

A táskáim tervezésénél figyelembe vettem, hogy rengetegfélék vagyunk, így végül a tapasztalatom azt a döntést hozatta meg velem, hogy alapból minden táskát bélés nélkül készítek mágnes záras vagy éppen patentos zárási lehetőséggel. Aki pedig szeretne, kivehető húzózáras bélést tud külön rendelni hozzájuk. Ilyenkor egy kis belső zsebet is varrok a pamutvászonból készült bélésbe. Igazából ez a választási lehetőség biztosítja, hogy mindenki megtalálhatja a neki megfelelő, hozzá illő változatot a táskákból.

 

Boldoggá tesz, hogy örömet szerezhetek a táskáimmal.” 

 

Kiskaska Webshop: kiskaskamanufaktura.hu

Kiskaska Manufaktúra a Facebookon: kiskaskamanufaktura

Instagram: kiskaska_manufaktura

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 4 =

hirdetés