Petrushka, ez óriási! Karon kötött gyapjútakarók, sálak Petrától. A sárvári lány nem sejtette, hogy ebből fog megélni

Lakberendezési magazinokban és az interneten bizonyára láttál már óriáskötéssel készített takarókat; gyönyörűek. Sokan úgy tudják a médiából, hogy az ukrán Anna Marinenko találmánya, pedig az ausztrál Jacqui Fink az óriáskötés anyja. S miközben a világ Annát ünnepelte, Sárváron Rövid Petra már rég megkötötte az első óriástakaróját.

Petra 27 éves, nem kézműves pályára készült, idegenforgalmi iskolába járt, majd külföldön marketinget tanult. Az Instagramon figyelt fel a technikára, a vastag fonalak bűvölték el, magát szerette volna meglepni egy saját készítésű takaróval. Mivel mamájának köszönhetően gyerekkora óta ismeri a kötés, horgolás, varrás fortélyait, úgy gondolta, hogy az óriáskötés nem fog ki rajta. A rutinnak valóban hasznát vette, tíz perc alatt ráérzett a technikára, de hónapokba telt, mire úgy érezte, vállalhatót alkotott és a kötés tökéletes. S ahogy az lenni szokott, már a kísérletezés fázisában egyre többen felfigyeltek a környezetében a pihe-puha takarókra, s miután növekvő igény mutatkozott rá, Petra vett egy nagy levegőt és elindította kézműves vállalkozását.

Petra, a Petrushka megálmodója

Megszületett Petrushka.

A kézzel készített, játékosan minimalista termékek iránti szenvedélyem vezérelt, amikor elkészítettem az első Petrushka termékemet. Ez a szenvedély ott lapul minden megkötött darabban, legyen szó akár sálról, vagy ágytakaróról.

Petra kreatív közreműködőket verbuvált maga mellé; a Petrushka logóját és weboldalát grafikus-honlapszerkesztő bátyja alkotta meg, óriáskötéseiről pedig Zergi Borbála készített profi fotókat. Az új magyar márka letisztult, elegáns arculatot kapott – termékeihez illőt. 

A kézműves textíliák már külföldön is keresettek, Petrushka Európa több országából kap megrendeléseket, és folyamatban van Amerika meghódítása is, a közelmúltban kezdett az USA-ba szállítani.

A takarók változó méretűek, egyedi kérés alapján készülnek.

Petra még mindig a két karját használja a kötéshez; jobban tud dolgozni így, mint a speciális kötőtűkkel.

A Petrushka által használt fonalak anyaga kiváló minőségű merinói nyersgyapjú, melyeket Magyarországon kizárólagosan Petra forgalmaz.

A gyapjúfonal környezetbarát luxusanyag: nem szúr, nem vált ki irritációt, a babák bőrét is kíméli, érzetre olyan, akár a vattapamacs. 

Sokakban felmerül, hogyan lehet tisztítani az ágytakarókat? A mosást nem bírják…

– Vízzel való érintkezéskor a gyapjú elkezd nemezelődni és megváltozik a textúrája. A gyapjúról ellenben tudni kell, hogy a világ legnemesebb élőanyaga, taszítja a port, nem atkásodik, ezáltal nem büdösödik, nem igényel tisztítást. Friss levegőn felszívja magát, majd kitaszítja magából a bacikat. Gondoljunk vissza, mamáink hogyan tisztították régen a dunyhát; kitették friss levegőre szellőzni. A gyapjú ugyanezen az elven működik – mondja Petra. Ha szennyeződés miatt nem lehet elkerülni a mosást, szakembert ajánlott segítségül hívni.

A másik, amivel a használat során számolni kell, a bolyhosodás. Gyapjú esetében a szöszösödést nehéz elkerülni. Nincs olyan gyapjútermék, amely ne szöszösödne a használattól. Érdemes figyelembe venni, hogy a takarók pár hét használat után behurkásodnak, onnantól kezdve nem szöszölnek, masszívabbak lesznek. 

– Ezeket az takarókat a legtöbben dekorációnak használják, mert sajnálnak belebújni – mondja Petra. Ő maga két éve használja a takaróját rendeltetésszerűen, az a tapasztalata, hogy jól bírja az igénybevételt és nincs kellemetlen illata.

Petra ágytakaróknál és sálaknál a legegyszerűbb egy sima – egy fordított kötéstechnikát alkalmazza, de hamarosan pulcsikkal is előrukkol, melyeken már minták is feltűnnek. Petrushka óriáskötés azonban nemcsak enteriőrökben mutat jól, hanem öltözékkiegészítőként is; Petra körsálakat és hagyományos sálakat is készít gyönyörű színekben, nőiesek, különlegesek.

Óriáscsomózással készített puffok is fellelhetők a kínálatban, sőt, ülőkére kötött székpárnák is szerepelnek a repertoárban. Utóbbiak tisztítható pamut anyagból készülnek, és annyira ki vannak tömve, hogy nem kell attól tartani, hogy a napi használatban összemennek.

 

Petrushka a Facebookon

petrushka.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 + tizennégy =

hirdetés