A gereblye mint ecset. Kreatív magyar az óceán partján. A gigantikus homokrajzokat sokan UFO-jelenségnek vélik

Amikor Zalán azt mondja otthon, drágám, elmegyek egy kicsit homokozni, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy gondos apaként elkíséri a fiait a játszótérre. Olyankor nem is a  játszóteret veszi célba, hanem a napfényes kaliforniai Laguna Beach-et. Zalán land artist – tájművész -, gigantikus absztraktokat kanyarít a homokba. 

Mit tudhatunk rólad?

Budapesten születtem, ott is nőttem fel, Mátyásföldön. Húsz éves koromban költöztem Kanadába. Pár hónap múlva visszatértem Magyarországra, besoroztak, majd a katonaság után, 22 évesen jöttem Amerikába, 1998 óta itt élek. 

Mivel foglalkozol?

Saját vállalkozásom van. Főleg padlószőnyegeket, kézi készítésű mintás szőnyegeket, bútorokat, csempe- és kőburkolatot tisztítok, polírozok. Ebből élünk a helyi születésű feleségemmel és a két kisfiúnkkal.

szabo_zalan_csalad

Zalán családja körében

Milyen indíttatásból kezdtél homokrajzokat készíteni?

Az egyik cég, akinek a gépeit és a vegyszereit használom a vállalkozásomban, játékfelhívást tett közzé. Olyan kreatív képeket kértek, melyek rájuk – a cégre – utalnak, illetve valamilyen formában a tevékenységüket jeleníti meg. Indultam a versenyen, kitaláltam, hogy a tengerparton gereblyével és légfújó géppel nagy méretben felrajzolom a cég webcímét. Meg is csináltam, de nem találták elég kreatívnak, nem nyertem.

A homokba gereblyézett felirat felülnézetből jól nézett ki, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom más motívumokkal. Belejöttem, egyre nagyobb és bonyolultabb homokrajzokat hoztam létre. Kitapasztaltam a víz mozgását, az apály-dagály jelenséget, hogy mikor ideális a part a gereblyézéshez. Apály idején a legjobb a terep, amikor visszahúzódik az óceán. Olyankor kora reggel alkotok, amikor még sima, érintetlen a homok és nincsenek sokan a parton. Az apály mérete folyamatosan változik, minden nap más időpontra esik, ezért elég nehéz időben összehozni. Ha sok kutya van a parton, neki sem állok… 

szabozalan_landart13

Zalán alkotás közben

Hogyan készülnek a rajzok?

Gyakran hajnali 4-5 órakor, még sötétben megyek le a partra. Többnyire spontán módon születnek a rajzok, nem tervezem meg előre. Van, hogy 20-30 percig csak nézem a partot, mielőtt nekilátok.

A bot a ceruza, a gereblye az ecset. Bottal rajzolom meg a mintát, gereblyével töltöm ki a sötét részeket. Semmi trükk nincs a homok színeiben.

Gyakran kérdezik, hogyan hozom létre a különböző színeket? Nincsenek színek, csak a sima, érintetlen homok és a gereblyével barázdált homok. Interneten gyűjtöttem ötleteket más alkotóktól, gyakorlással tökéletesítettem a technikát. Az alkotási folyamat alapvetően nagyon egyszerű. A rajzok focipályányi mérete varázsolja el az embereket és a váratlanságuk. Nem számítanak rá – hipnotikus látvány.

szabozalan_landart6
szabozalan_landart8
szabozalan_landart9
szabozalan_landart10
Mennyi időt bírnak ki a rajzok?

Három-öt óra alatt eltapossák az emberek, a kutyák, majd a feljövő dagály végleg elmossa. Ezt sosem várom meg, ha kész vagyok, készítek néhány képet és otthagyom.

Az alkotási folyamat nagyon jól esik. A helyszínek gyönyörűsége, a sötét reggelek varázsa, az óceán zúgása, a kész rajzok szemlélése a magasból. A nagy méret miatt csak felülnézetből lehet látni a kép egészét – ez mindig izgalmas pillanat. A legtöbbször nem is tudom, hogyan fog kinézni a kész mű.

szabozalan_landart1
szabozalan_landart2
szabozalan_landart3
szabozalan_landart4
szabozalan_landart10
Milyenek a reakciók?

Elbűvöli az embereket. Találgatják, mi módon, milyen géppel készülhetett. Nem mindenki hiszi el, hogy kétkezi munkával létre lehet hozni. Van, aki azt állítja, hogy UFO hagyott nyomot a homokban.

Szabó Zalán homokrajzai az Instagramon  >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =

hirdetés