Magával ragadó természetfilm az érintetlen vadonból, Pentezugból. Vadlovak – Hortobágyi mese

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, ahol a vadlovak háborítatlanul élhetnek a hatalmas pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadló csikó, aki szülei vezetésével vándorol a mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

Török Zoltán előző mozifilmje, a 2011-ben bemutatott Vad Magyarország megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek is lehet milliós nézettsége. A rendező új filmje, a Vadlovak négy évig készült, a legfejlettebb technikákat alkalmazták, lenyűgöző látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

A film 2021-ben számos rangos díjat elnyert Európában, USA-ban, Kanadában. Magával ragadó a látványvilága, a természetközeli történet végig leköti a nézőt. A film narrátora Pokorny Lia. A képsorok láttán többször rácsodálkoztam arra, hogy a filmet a Hortobágyon forgatták (végig autóból, távolabb a vadlovaktól), pontosabban a film azzal szembesített, hogy mennyire felszínesek az ismereteim erről a tájegységről. A film érzékletesen mutatja be a puszta kevéssé ismert arcait, a négy évszak jellegzetességeit, felemelő élmény a drónokkal pásztázott pusztát madártávlatból látni, ráadásul moziban ülve, ez a film kifejezetten igényli a széles vásznat, annyi megragadó részlete van, erőteljesen hat az érzékeinkre. Sokan gyerekekkel ültek be a filmszínházba (hétfő kora délután, köszönhetően az őszi szünetnek), a készítők 6 éven felülieknek ajánlják a mesét.

Honnan valók a vadlovak?

A Przsevalszkij-ló, azaz a világ egyetlen igazi vadló faja új jövevény a magyar pusztán. Mongóliában, a XIX. században fedezték fel az európaiak ezt a vadló fajt. A szabadon élő állatok idővel kihaltak őshazájukban, de szerencsére az állatkertekben tartott példányok sikeres szaporításával megkezdődhetett a visszatelepítésük. Hogy a faj fennmaradását biztosítsák, 1997-ben szabadon eresztettek 31 példányt a Hortobágyon.

A vadlovak annyira megszerették a területet, hogy remekül szaporodtak: a Hortobágy egyik eldugott területén, Pentezugban immár 280 példány él, így a mongóliai Husztai Nemzeti Park után mára Magyarországon található a világ második legnagyobb vadló ménese.

A veszélyeztett faj megőrzése mellett ezek a nagytestű legelő állatok segítenek megőrizni a füves puszta képét emberi beavatkozás nélkül. Különösen, hogy egykoron, még a történelem előtti időkben már éltek e tájon ősi vadlovak. Az itteni Przsevalszkij-lovakból szállítottak már Kazahsztánba, Oroszországba és Mongóliába is, így Ázsia-szerte élnek a Hortobágyról származó vadlovak.

Miről szól a hortobágyi mese?

Cseppke egyike a Hortobágyon élő vadló csikóknak. Gondoskodó anyja, Menta, és csapatuk vezetője, Leander óvják és segítik a kis ló fejlődését. A filmben Cseppke felnövését kísérhetjük végig, miközben az egész Hortobágy feltárja kincseit.

A vadlovak úgynevezett háremekben élnek, amelyeket vezércsődörök alkotnak egy vagy több kancával. Egy ilyen vadló csapat akár 15 egyedből is állhat. A Hortobágyon számos ilyen hárem él, ám ezek a nagycsaládok nem állandók. Nagy a versengés a vezér szerepért, így van, hogy ifjú csődörök, másnéven agglegények ellopnak egy-egy kancát, vagy átveszik a vezetést az egész csapat fölött. Ezek az erőtől duzzadó fiatalok veszélyt jelenthetnek a kiscsikókra: előfordul hogy elpusztítják mások kicsinyeit. Leandernek így mindig résen kell lennie, hogy visszaverje az agresszív betolakodókat. A vadlovak élete felhőtlennek tűnhet, hiszen természetes ellenségük nincs a vadonban, de a folyamatos küzdelmek egymással és a természeti csapásokkal mégis megnehezítik a mindennapjaikat.

Míg Leander a hárem védelmével van elfoglalva, addig a kancák vezetik a csapatot és vigyáznak a csikókra. Menta is segít felfedezni Cseppkének a végtelen rónaságot, amin hatalmas mocsarak terülnek el és a látóhatárt csak kis liget erdők törik meg. A kiscsikó fejlődésével mi is tanúi lehetünk a táj szüntelen átalakulásának, amelyhez a vadlovaknak is folyamatosan alkalmazkodniuk kell. Drámai viharok, kegyetlen szárazságok, hózáporok.

Cseppke története nem csak a vadlovaké, hanem az egész hortobágyi pusztáé. Sasok, rókák, rétihéják és sok más állat él itt, a Hortobágy egy eldugott sarkában, mint valami elfelejtett állatparadicsomban, melyet végre mi, emberek is megcsodálhatunk. A magyar puszta úgy, ahogy eddig még nem láttuk.

Így készült a Vadlovak c. film

A Nemzeti Filmintézet támogatásával német-osztrák-svéd koprodukcióban készült film nem hagyományos természetfilm, sőt: játékfilmhez hasonló cselekménnyel és látványvilággal mutatja be a vadlovak és a puszta világát. A rendező választása épp azért esett a vadlovakra, mint „főszereplőkre”, mert embereknek is könnyen értelmezhető szociális viszonyok között élnek és egyedi karakterek vannak közöttük.

A film négy évig készült, a természetfilmes stáb két és fél évig követte a Przsevalszkij-lovak életet a Hortobágyon. Eközben ritka, korábban soha nem filmezett pillanatokat is sikerült megörökíteniük.

„A filmet két RED digitális kamerával forgattuk. A nagy részét 5K, a tájképeket pedig 7K felbontásban vettük fel. Emellett számos drónt, timelapse kamerát és távirányítható eszközöket vetettünk be, hogy minél látványosabban mutassuk be a vadlovak és a puszta világát” – meséli Török Zoltán rendező. „A leghosszabb periódus, amit egy huzamban a terepen töltöttünk, akkor volt, amikor a vadlovak ellését filmeztük. Ez korábban még senkinek sem sikerült, és a kutatók sem látták, hogyan történik.” Ebben a májusi periódusban Török és csapata összesen 16 napon át követte egyfolytában a vadló ménest. Pentezugban töltötték az éjszakákat is, és csak addig hagyták el a helyszínt, amíg az akkumulátorokat töltötték és élelemért mentek. Kitartásuk meghozta gyümölcsét: fantasztikus módon három ellés szem- illetve kameratanúi lehettek.

A stáb eleinte több, egymásra hasonlító kis csikót kezdett el filmezni a biztonság kedvéért, abból kiindulva, hogy sokszor előfordul, hogy a kis vadlovakat valami baj éri. De Cseppke szerencsére erős vadló kanca csikónak bizonyult, így végig őt követte a kamera, több, mint két éven át.

„A két és fél év alatt háromszor akadtunk el a sáros, dágványos pusztán, ahol a terepjárót ki kellett ásni. Mégis, a legnehezebb feladat forgatás közben a figyelem fenntartása volt, ugyanis a vadlovak idejük túlnyomó részét legeléssel és pihenéssel töltik. Órák-napok teltek el úgy, hogy ezen kívül semmi más nem történt, ami igen nagy mentális kihívás volt” – meséli a rendező.

Török felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a közel 300 vadló elég sok állat, mégis volt olyan nap, amikor nem sikerült a párás időben a ménest megtalálni a hatalmas pusztán. A vadlovak helyének bemérése mellett komoly kihívást jelentett a túzok kakasok fellelése is, akiket végül sikerült lefilmezniük látványos tömeges verekedésük közepette. A munkálatokban három természetfilm operatőr vett részt, két terepi segítő, az egyik maga Török Zoltán volt.

A rendező járt Mongóliában is, hogy eredeti élőhelyükön is megfigyelje a Przsevalszkij-lovakat, de forgatni az ázsiai országban végül nem tudtak a világjárvány miatt.

Vadlovak  Hortobágyi mese
Színes, magyar-német-osztrák-svéd természetfilm

Rendezte: Török Zoltán
Fényképezte: Jan Henriksson, Török Zoltán
Producer: Török Zoltán, Tom Synnatzschke
Vágó: Hargittai László
Zene: Oliver Heuss

Narrátor: Pokorny Lia

A filmet a Mozinet forgalmazza.

A film hivatalos weboldala: wildtales.net

A bejegyzésben látható fotók forrása: Mozinet

A film 2021. november 4-től lesz látható a magyar mozikban. Premier előtti vetítéseket októbertől több helyen szerveznek, a Mozinet weboldalán lehet informálódni

 

– Ymon

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

hirdetés