Marbushka játékok: érik a világsiker | Egy kreatív magyar család sikertörténete

Marbushka. Ismerős a név? Egy magyar játékmanufaktúrát takar, amely nagyjából három éve kezdett a hazai piacon ismertté válni újabb és újabb igényes, környezetbarát anyagokból készült játékaival, mostanra pedig a világ számos országában – Olaszországtól, Lengyelországon át Ausztráliáig – ismerik és keresik Bohony Beatrix és Zöld László kirakóit, társas-, memória- és fajátékait. A Marbushka nagyjából egyidős a manufaktúra egyik névadójával, a játékok fő ihletőjével és objektív kritikusával, Bojkával. Hogy kicsoda Bojka? Interjúnkból ez is kiderül.

Mesterházy Mónika: – Mivel foglalkoztál, amikor még nem volt Marbushka?

Bohony Beatrix: – Az iparművészeti egyetem (MOME) elvégzése után grafikai stúdiót alapítottunk a férjemmel és reklámgrafikával, reklámfotózással foglalkozunk.

– Honnét jött az ötlet, hogy játék manufaktúrát indítsatok? 

– Megszületett kislányunk, Bojka, s az ő világa inspirált minket az alkotásban, majd később a játéktervezésben is. Az első játékunk is neki, pontosabban vele készült. 2010 nyarán újabb és újabb megvalósult ötletek következtek már a manufaktúra keretén belül és nagyon hamar  – gyakorlatilag hónapokon belül – elbúcsúztunk a tervezőgrafikától. Az indulásunkat követő sok pozitív visszajelzés és a szakmai elismerés kellő bátorságot adott, hogy csak a Marbushkának szenteljük az életünket.

– Jól csengő, kedves márkanevet választottatok. Honnét jött a szláv hangzású név: Marbushka? 

– Amikor nevet kerestünk magunknak, Bojána éppen nyelvújító korszakát élte, a szavak mögé gyakran –ska toldalékot tett. Így lettünk a férjemmel mamuska és papuska. Mivel a gondolataim az üveggolyók körül jártak a névválasztásban, a két dolog szerencsésen kiegészítette egymást: az üveggolyó, vagyis a marble megkapta a -ska toldalékot. Így lettünk Marbushka. A kis madárfigurák az emblémánkon pedig az első játékunk, a Madárfogó szimbólumai.

madarfogo

Madárfogó. Klasszikus lépegetős játék, egy kis nehezítéssel.
5 éves kortól, 2-4 játékos részére

– Nem elegáns névvel viccelődni, de… Nomen est omen. Férjed vezetékneve Zöld, és ti valóban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a játékaitokat környezetbarát anyagokból készítsétek…

– Valóban zöldek vagyunk, a szó legszorosabb értelmében. Nemcsak arra fordítunk nagy figyelmet, hogy az élelmiszereink vegyszermentesek legyenek, hanem az életünk minden területére igyekszünk kiterjeszteni az öko gondolkodást. Arra törekszünk, hogy a jelenlétünk a legkisebb terhelést jelentse a környezet számára. Ugyanebben a szellemben készülnek a játékaink is. A legfőbb szempontunk, hogy a gyermekjáték nem lehet alacsonyabb minőségi kategória. Azt valljuk, hogy a gyerekeket körülvevő tárgyi kultúra kortól függetlenül meghatározó.

– Rengeteg műanyag játék van forgalomban, a nagyon olcsótól a nagyon drágáig. Mi a tapasztalatotok, a szülők mi alapján választanak játékot gyermekeinek? Nagy vonalakban behatárolható a Marbushka vevőköre?

– A mi vevőkörünket többnyire azok a szülők képezik, akik maradandó, természetes, értékes játékot keresnek a gyerekeiknek. Olyan szülők, akik kicsit maguknak is választják a játékot, hogy együtt játsszanak a gyerekeikkel. Gyakorló szülőként szembesültünk vele, hogy a jelenleg forgalomban lévő játékok nagy része azt célozza meg, hogy a gyerek “foglalja el magát”. Mi nem tudjuk, és nem is akarjuk elfogadni az uniformizált slágerjátékok alacsony minőségét és számunkra kétes értékrendjét. A legtöbb játék sajnos nem váltja be azt, amit a csomagolása, vagy a reklámszlogenje ígér, ráadásul a gyártásukhoz felhasznált alapanyagok nem mindig veszélytelenek. Mi bíztunk benne, hogy lehet ezt másképpen is: megpróbáltunk természetes elemeket felhasználni a gyártás során. Sikerült. Környezettudatosan élünk, nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy a lehető legkisebb környezeti terheléssel járjon a játékaink előállítása, és majd egyszer a lebomlása is. Addig pedig minél több generációnak szerezzen örömet!

– Visszatérve a Marbushka névre – magyar fül számára is befogadható, ugyanakkor nemzetközi szinten is megállja a helyét. Tudatosan választottatok olyan nevet, ami nemzetközi közegben is értelmezhető?

– A választás ebből a szempontból nem volt tudatos, hiszen a külföldi piac érdeklődésére egyáltalán nem számítottunk. Kétszemélyes, kis cégként induláskor a magyar piac kiszolgálása is emberfeletti feladatnak tűnt.

– Ehhez képest most már Európa számos országában forgalmazzák a játékaitokat – Svédországtól Olaszországig, sőt, még Ausztráliáig is eljutottatok. Milyenek a visszajelzések? Hol fogynak a legjobban a Marbushka játékok?

– Lengyelországban, Franciaországban és Ausztráliában vagyunk a legnépszerűbbek.

– Hogyan születik meg egy-egy figura, grafika, kollekció, játék a fejetekben? Mennyi idő alatt válik valósággá, termékké az idea? 

– A grafikákat és a történeteket én találom ki, de a szabály kialakítása csapatmunka. A kivitelezést a férjem tartja kézben. A játékok megalkotásakor Bojána érdeklődése és aktuális tanulási folyamatai irányítják a figyelmemet, de az inspiráció számos forrásból érkezik térben és időben egyaránt. Gyakran vannak apró szikrák, ötletek, amik felvillannak, de egymaguk nem indítanak el semmit a fejemben. Aztán rendszerint jön valami egészen más – gyakran teljesen hétköznapi – információ, ami összekapcsolódva az előbbivel kiteljesíti a történetet. A képi rész megszületése magával hozza a történetet is, a történet pedig körvonalazza a játékszabályt. Ha a képi világ letisztázódott a fejemben, a festés, rajzolás hetek alatt végbemegy. A kivitelezési folyamat a játék bonyolultságától és az új alkatrészek számától függően általában 3-5 hetet vesz igénybe.

– Említetted, és a weboldalatokon is olvastam, hogy a kislányotok részt vesz az alkotási folyamatban. Van olyan játék, amely kifejezetten az ő kérésére, vagy elképzelései alapján született meg?

– Bojána fejlődési korszakai egyértelműen meghatározták a palettánkat, de ahogyan nőtt, már nemcsak a múzsánk lett, hanem egyre nagyobb szerepet vállalt a tervezésben is. Mostanában új ötletekkel áll elő. Például a Full Moon Circus két körös játékpályája kifejezetten neki köszönhető. A képi részt ritkán álmodja meg helyettem, de nagyon kritikus szemmel nézi a végeredményt. Sokat segít a rálátása és az elfogulatlan, objektív kritikája.

MARBUSHKA-team1

– Melyik a kedvenc játékotok?

– Bojána a Charm-ot szereti a legjobban, a férjemhez a Grand Prix képi világa áll közel, én pedig fenntartás nélkül imádom a Full Moon Circust.

– Melyiket fogadta a legnagyobb lelkesedéssel a közönség? Magyarul melyik játék volt a legkelendőbb?

– Korábban egyértelműen Az elveszett nyakék volt a listavezető, de ahogyan a nemzetközi vérkeringésbe bekerültünk, és ez a tény sokszínűbb ízlésvilágot eredményezett, szinte fej-fej mellett haladnak a játékaink. A Grand Prix, a Full Moon Circus, Az elveszett nyakékkel az elsők, de a Placcs, a Bújócska, és a HUH kártyajátékok is nagyon gyorsan ívelnek felfelé. Mivel még fiatal a Marbushka, ezért minden napról napra változik.

placcs

PLACCS. Az úszóversenyes táblán vicces, úszógumis figuráknak lehet szurkolni. A kicsik kezéhez méretezett bábuk 5 cm magasak és egyenként, kézzel festettük őket. 2 éves kortól, 1-10 játékos részére

elveszettnyakek

Az elveszett nyakék. Kreatív csapatjáték féldrágakövekkel ügyes kezű gyerekeknek. 4 éves kortól, 2-4 játékos részére

grandpix

Grand Prix – Az első verseny. Taktikai játék 6 éves kortól, 2-5 játékos részére

– Készülnek új játékok?

– Két új játék elkészítésén dolgozunk, ezek a napokban kerülnek nyomdába. Mindkettő nyárváró, tengerparti hangulatban készült. Ezzel párhuzamosan már formálódik a nyár közepén várható öltöztetőbaba-készítő füzet és a Békakirály című játékunk grafikai része.

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást számotokra?

– A legnagyobb kihívást jelenleg egy kreatív ‘vonal’ kiépítése jelenti, amit nyomdázó szettekkel indítottunk volna útnak, de sajnos ez jelenleg zsákutcában áll. A gyártók megtalálása néha nagyobb munka, mint a tervezés.

– Mit jelent számotokra a Marbushka?

Bojána: –  Marbushka számomra egy izgalmas hely, ahol mindig történik valami új. Szeretet-sziget.

Bohony Beatrix: – A Marbushka számomra bizonyíték arra, hogy vannak még csodák.

Zöld László: – A Marbushka számomra egy álom megvalósulása.

 

Környezettudatosság

A Marbushka játékok tervezésénél és készítésénél nemcsak szépségre és tartósságra törekszünk, de a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot is szem előtt tartjuk.

Újrahasznosított

Az újrahasznosított papír használata óvja a környezetet és játékainknak egyedi, természetes megjelenést kölcsönöz. A szállításkor minimális mennyiségű csomagolóanyagot használunk, forgalmazóink gondossága pedig szükségtelenné teszi a celofán védőcsomagolást.

Kézzel készített

A nyomtatás kivételével a Marbushka játékok kizárólag kézimunkával készülnek. A hagyományos mesterségek választásával a játékaink minden részlete egyedi, kiváló minőségű, és a legkevésbé terhelő a környezetre nézve.

Organikus

Játékainkhoz kizárólag természetes alapanyagokat választunk: papírt, fát, vásznat. A fa elemek díszítéséhez és védelméhez kizárólag vízbázisú festéket használunk, amely a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel.

Fair Trade 

Játékaink kizárólag Magyarországon készülnek. Gyártóink, beszállítóink, partnereink és forgalmazóink mind kisvállalkozások, sok esetben családi vállalkozások – akárcsak manufaktúránk.

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 14 =

hirdetés