Környezetbarát módon, okosan, takarékosan | Hasznos tippek gépi mosáshoz 2.

Mi olyan bonyolult a mosásban? Azért van mosógépünk, hogy elvégezze a piszkos munkát helyettünk, ugyebár. Csakhogy nem ilyen egyszerű! Nem árt tudni, hogyan kell szétválogatni a mosnivalót, vagy éppen miként célszerű szárítani a kimosott ruhákat, hogy a kedvenc ruhadarabjaink sokáig szépek maradjanak, ne nyúljanak ki, ne menjenek össze, ne kopjanak el idő előtt. Sorozatunk első részében írtunk többek között a mesterséges és természetes ruhák jellemzőiről, tisztításukról, a mosási balesetekről (a színeresztésről), ezúttal a gépi mosáshoz, mosószerválasztáshoz, öblítéshez, gépválasztáshoz adunk hasznos tippeket.

Mennyi ruhát tegyünk a gépbe?

Legtöbbünk átlagosan 3 kiló ruhát mos egyszerre, miközben a mosógépek 6-8 kg ruhára vannak méretezve. Fél töltettel elindítani a gépet: energiapocsékolás. 7 kg szennyes az ideális mennyiségű tisztításra váró ruha egy adag mosáshoz egy normál méretű mosógépben.

Ha nem tömjük tele a mosógépet szennyessel, könnyebb a ruhákat kivasalni, mert a gépben kevésbé gyűrődnek – sokan ezzel érvelnek, mégis, célszerű annyira telepakolni a dobot, amennyire az adott program engedi, a maximális töltőtömegre vonatkozó információt a mosógép kezelési utasításában feltüntetik. (Vannak súlyérzékelővel ellátott gépek is.)

Milyen mosószert használjunk?

Ízlés, szemlélet, pénztárca és reklámérzékenység dolga – rengeteg különböző márkájú mosószer közül lehet választani. A por vagy folyékony mosószer egyaránt megfelelő lehet, amire mindkettő esetében ajánlott figyelni: fehér ruhákhoz használjuk a fehérítős változatot, a fehérítőmenteset pedig a színes ruhákhoz, enzimmentes mosószert a gyapjú- és selyemanyagok mosásához.

Környezetbarát módon

Környezetbarát módon mosni a ruhákat nem ördöngösség – néhány egyszerű dologra kell odafigyelni! Vásároljunk energiatakarékos mosógépet! Minden mosógépet és szárítógépet besorolnak egy energiaosztályba, A és G közötti értékre, annak függvényében, hogy a gép mennyi energiát használ a működéshez. Az A +, A ++ jelűek fogyasztják a legkevesebb energiát.

Több mosószeren találni energiabarát címkét – érdemes ezeket megnézni, és azt a mosószert választani, amelyik a legjobb a ruháknak és a környezetnek.

A modern mosógépek kézi mosás programja kíméletesen tisztítja a ruhákat, mintha mi mosnánk – és gazdaságosabban is.

Néha elég, ha csak kiszellőztetjük az adott ruhát, kitesszük 1-1 napra a szabadba.

Ha túl sok mosószert használunk, nagyobb mértékben terheljük a környezetet és pénzt is pocsékolunk.

Sokan kipróbálták már a mosószódát és a mosódiót – van, akinek bevált, de akadnak olyanok is, akik nem elégedettek a hatékonyságukkal. Érdemes mindenkinek megtapasztalnia a környezetbarát mosószerek tisztító hatását. Van, aki nem vásárol mosóport, mosószappant használ helyette, mégpedig úgy, hogy a mosószappant apró lyukú reszelőn lereszeli, és ezt teszi a mosógépbe. Kipróbálható ez a módszer is – annyi biztos, rendkívül költséghatékony, hiszen egy mosószappan 100-300 forintba kerül, és lereszelve – mosóporként használva – több hónapig kitart.

Mennyi mosószert használjunk?

Sokan talán nem is gondolják, mennyire fontos, hogy megfelelő mennyiségű mosószer kerüljön a gépbe! Ha túl sokat adagolunk belőle, a ruhák nem lesznek tisztábbak! Ellenben a mosószer benne marad az anyagban, ami irritálhatja a bőrt, allergiás reakciókat válthat ki. Ha viszont spórolni akarunk a mosószerrel, és az előírtnál kevesebb mennyiséget helyezünk a tartályba, a ruhák nem lesznek tiszták. A mosószerek csomagolásán feltüntetik, mennyi por- vagy folyékony mosószer szükséges a mosáshoz, és a dobba vagy a mosószertartályba kell-e tenni.

Vízkeménység – a lágy vízbe kevesebb mosószer kell!

A víz keménységét a benne lévő kálcium- és magnéziumionok mennyisége határozza meg. Minél kevesebb az ion, annál lágyabb a víz. A lágy vízbe kevesebb mosószer kell. A vízkeménység lakóhelyenként változik. A víz keménységéről a helyi vízműnél lehet felvilágosítást kérni.

Szükségünk van öblítőre?

Öblítőt azért használunk, hogy ruháink puhák, illatosak legyenek, ne töltődjenek fel könnyen elektromossággal. A márkás öblítő koncentrátumok, öblítők helyett használhatunk bevált házi praktikát is; az ecetes öblítés jót tesz a mosógépnek, a ruháknak is: lágyítja a textileket, a ruhák nem fakulnak ki egykönnyen, és illóolaj hozzáadásával illatos öblítőszert készíthetünk belőle.

Tisztítsuk a mosógépet is!

A mosógépnek is szüksége van időnként egy alapos mosásra! Évente néhányszor indítsuk el üresen a gépet 90 fokos programmal, a szokásos mosószerekkel. Évente pár alkalommal ki kell tisztítani a szűrőt! A modern mosógépekben van egy külön gyűjtő is, ahol a ruhákból kiesett kemény tárgyak gyűlnek össze. Ezt is célszerű rendszeresen kiüríteni. A vízből lerakódó anyagok, a mosószer és az öblítő maradványa ideális terep a baktériumok szaporodásához. Mossuk ki a fiókot forró vízzel! Fordítsunk figyelmet az öblítős rekesz tisztítására, és a mosószertartály felett lévő részre, ahonnét a víz befolyik a tartályba. Hagyjuk mindig nyitva egy kicsit a fiókot, így folyamatosan tud szellőzni.

 

Kellene egy mosógép! Milyen szempontok alapján válasszunk?

Méret: mennyi hely áll rendelkezésre, hová akarjuk tenni a gépet?

Energiafogyasztás: válasszunk energiatakarékos mosógépet!

Allergia: egyes gépekben van extra öblítéses funkció, ami allergiásoknak jól jön. A szárítógépek is semlegesítik a pollent és a port, illetve a többi allergént.

Kapacitás: hány emberre mosunk? Egy átlagos családnak 6-8 kiló kapacitású mosógépre van szüksége. Egyedülállók, párban élők kisebb géppel is beérik.

Centrifuga fordulatszám: nagy fordulatszámon alaposabban centrifugáz a gép, így gyorsabban száradnak meg a ruhák. Sokkal kevesebb energiát igényel, hogy adott mennyiségű vizet centrifugázással távolítsunk el a ruhákból, mintha szárítógéppel tennénk ugyanezt.

Vízfogyasztás: a közvetlen befecskendezésű mosógépek a ruhára folyatják a vizet, kevesebb vizet használva. A készülék érzékeli, mennyi szennyest tettünk a dobba, és ennek megfelelő mennyiségű vizet enged a mosnivalóra, s ehhez mérten használ energiát.

Nedvességérzékelő: a szárítógépek időzítővel és elektronikus nedvességérzékelővel készülnek, ami azért jó, mert a gép leáll, amikor a ruhák megszáradnak benne. A gép így energiát spórol, nem dolgozik feleslegesen.

Biztonság: a kisgyerekeket lehetőleg tartsuk távol a mosógéptől! Ha ez nem, vagy nehezen megoldható, érdemes olyan mosógépet beszerezni, amelyiken van gyerekzár funkció.

Fotók: sxc

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

10 + öt =

hirdetés