Homárfarm az óceán partján | Különleges program az állatfaj megmentéséért

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szakemberei évek óta hangsulyozzák: a világ tengereinek állatállománya túlhalászott, ez különösen érvényes a homárállományra, amely – ha nem vigyázunk rá – lassan eltűnik a tengerekből. Ezért is számít példaértékűnek az Országos Homár Keltetőház, amely Padstowban, Cornwallban működik.

 

 

 

 

Az alapítvány munkatársai partneri kapcsolatban állnak a helyi halászokkal és a kagyló nagykereskedőkkel, akik begyűjtik a nőstény, petesejtet hordozó homárokat, és itt tartják őket, amíg a tojások kikelnek. Amint kikeltek a bébi lobsterek, hatalmas medencébe kerülnek, melyekben igen gyors forgással keringetik a vizet, mivel a homárfélékre a kannibalizmus is jellemző.

 

 

Két-három heti forgás után a lobsterek kikerülnek a forgatómedencéből, és elválasztott rekeszben folytatják életüket.

 

 

A kis rekeszekben a homárok körülbelül három hónapos korukig maradnak, majd nagyobbakba kerulnek, de ezek már az óceanban talalhatok Padstow közelében – kifejezetten a tenyészteshez kialakított elkülönített részen. A homárok hónapokig, hosszú évekig maradnak az elkülönített nagyobb területen. Ahogy nőnek, természetesen ezzel parhuzamosan nő az életterük, és persze a rekeszek nagysága. Mérettől függően egy-egy rekeszrészben 12 ezer rekeszt alakítottak ki a szakemberek. Az óceánban hat különböző nagyságú rekeszterületen élnek a lobsterek. Nagyobb részük visszakerül a természetbe, kisebb részüket 10-15 éves korukban az éttermekben fogyasztják nagy élvezettel az emberek.

 

 

 

 

 

Mindezt a tevékenységet mutatja be a padstowi keltetőház. Az épületben kérésre – és természetesen díjmentesen – szakemberek kíserik végig a  látogatókat, nagy hangsúlyt fektetve a homárállomany növekedésének hasznosságára. A keltetőházban üzlet is található; a különféle ismertető kiadványok mellett sokféle – lobsterrel kapcsolatos – terméket árusítanak. A bevételből fedezik a keltetőház kiadásainak egy részét.

 

 

 

 

A padstowi Országos Homár Keltetőház több mint tízeves munkájának köszönhetően, a cornish partoknál növekedett a homárok száma; további jó hír, hogy e keltetőház projekt követőkre talált más országokban is.

 

Szöveg és fotók: Andre Horvath

 

 

 

 

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =

hirdetés