Víz nélkül nincs élet. A világnap a vízszennyezés ártalmas következményeire és a vízválságra is felhívja a figyelmet

Az ENSZ 1993-ban jelölte ki március 22-t a Víz Világnapjának. Ezen a napon a víz nélkülözhetetlen voltára irányul a közfigyelem: a természetes vizek védelmére, a vízszennyezés ártalmas következményeire, a szennyvízkezelés fontosságára, a tudatos vízhasználatra, a háztartási szennyvíz csökkentésének módjaira, a szürkevíz felhasználási lehetőségeire… 

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét. (vizvilagnap.hu)

“Water for Life”
Pann Nu Chel rajza, Myanmar. Fotó forrása: Un-Habitat

Napjainkban 1,8 milliárd embernek szennyezett ivóvíz jut. A vízellátásban történt óriási fejlődés ellenére 748 millió ember még mindig nem jut hozzá közvetlenül az ivóvízhez: ez közel annyi, mint az EU és Indonézia lakossága együtt. 

A szennyezett víz súlyos betegségek, járványok forrása, a fertőzés kimenetele nem ritkán halálos. A fenntartható fejlődés egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ig mindenki tiszta ivóvízhez jusson. (worldwaterday.org) 

A tiszta víz és a higiénia biztosítása a gyermekfejlődés egyik legfontosabb pillére és egy alapvető jog. Mint az emberi élet elengedhetetlen feltételét, 2010 júliusában az ENSZ Közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférést. (unicef.hu)

Körülbelül 4-5 liter víz naponta – nagyjából ez az a szükséges minimum, ami egy kisgyermek túléléséhez feltétlenül szükséges: inni, enni, fürödni, az alapvető higiéniai feltételeket biztosítani. Szűkösen, hiszen a megfelelő fejlődéshez ennek nagyjából négyszeresére lenne szükség. Sajnos még ez a vízmennyiség sem érhető el azonban a Föld minden pontján olyan egyszerűen, mint nálunk. Míg egy átlagos magyarországi lakos 130 liter vizet használ el naponta, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is, addig Afrika, vagy Dél-Amerika egyes részein akár több órát is gyalogolni kell a legközelebbi vízgyűjtő helyig.

A víz létfontosságú kincsünk, mindannyiunk felelőssége, hogy ne pazaroljuk! Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Március 22. a vízválságra is felhívja a figyelmet.

Világszerte egyre nagyobb kihívás a Föld édesvízkészletével való ésszerű gazdálkodás. A vízkészletek egyenlőtlen eloszlása miatt, a népességnövekedés és a klímaváltozás következményeként a vízválság egyre égetőbb problémává válhat.

Legyünk tudatában annak, hogy minden alkalommal, amikor vizet használunk, szennyvizet állítunk elő. Ez a szennyvíz gyakran használat nélkül – tisztán – végzi a lefolyóban, és így kerül a szennyvízcsatornába.  Az otthonunkban átfolyó víz a vízkörforgás része. Ha csökkentjük a vízhasználatot, ha nem állítunk elő üresjáratokkal szennyvizet, a környezetet, legértékesebb erőforrásunkat támogatjuk.

Hogyan bánhatsz takarékosan a vízzel?

Ne folyasd a csapot, miközben mosogatsz!

Szerelj minden csapra víztakarékos csapbetétet!

A főzővizet ne öntsd ki, ha kihűlt, használd fel öntözéshez!

Ne folyasd a csapot fogmosás, borotválkozás vagy zöldségtisztítás közben sem!

Ne önts ételmaradékot, olajat, zsiradékot, vegyszert, gyógyszert a lefolyóba! Minél szennyezettebb a szennyvíz, annál több energiát és pénzt igényel a kezelése.

Használj víztakarékos zuhanybetétet, gondoskodj víztakarékos vécétartályról! 

Ha megoldható, térj át a szürke vizes wc-öblítésre!

A vegyszermentes használt vizet hasznosítsd újra öntözéshez, takarításhoz.

Kerti öntözéshez hasznosítsd az esővizet – gyűjtsd az esővizet!

Ha csöpög a csap vagy a vécétartály, mihamarabb javíttasd meg!

A zuhanyzáshoz negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez; célszerű kis vízátfolyású zuhanyrózsát használni.

Az akváriumi vízcserénél hasznosítsd a vizet a szobanövények locsolására (folyékony trágya).

Tanítsd meg a gyerekeket a víztakarékosságra!

Ha tudatosan használod a vizet, napi 200-400 litert takaríthatsz meg, s ez a vízszámládon is látszani fog.

 

Webajánló

www.vizvilagnap.hu

www.vizertek.hu

www.worldwaterday.org

UNICEF – Tegyél az egészségedért! Tegyél másokért!

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

hirdetés