Az univerzális ecetsav. Tisztít, fertőtlenít, oldja a vízkövet, kiváló öblítőszer, vasalásnál is bevethető

Minden háztartásban megtalálható a sokoldalú ecet, vagy más néven ecetsav. Tisztít, szagtalanít, fertőtlenít, oldja a vízkövet, kiváló öblítőszer, vasalásnál is bevethető. A töményen használt ecetsav maró hatású, gőze ingerli a szemet, az orr- és a toroknyálkahártyát, valamint  a tüdőt. Ezért – ha elkerülhetetlen a tömény változat használata – javasolt védőmaszkot, vagy gézkendőt tenni az orrunk és a szánk elé.

Az ecetsav sokoldalú felhasználhatóságát már gyerekkoromban megtapasztalhattam a szülői házban. Ha bútorok kárpitját, vagy a szőnyeget tisztítottuk, mindig vízzel hígított ecetes ronggyal, szivaccsal, kefével dörzsöltük át, és régi pompájában tündököltek bútoraink. Az ecetszag jellegzetes szaga a bútorok tisztítását követő 1-2 órán belül elpárolog.

Az ecetsav a legtöbb foltot is eltünteti. A makacsabb, zsíros foltot kevés mosogatószerrel átdörzsölöm, majd a ruhát ecetes vízbe áztatom.

A kávéfőző ecettel történő vízkőtelenítését és a hűtő “ecetes” tisztítását is otthonról hoztam magammal. Egy idő után arra a megállapításra jutottam: ha az ecetsav a kávéfőzőből kioldja a vízkövet, akkor egyéb berendezés – csaptelep, csempe, mosdó- és wc-kagyló – tisztításához is bevethető. Igazam lett! Nem kell mást tenni, mint egy kis vödörbe, vagy lavórba 1 rész ecetet és 2 rész vizet önteni (fél liter ecethez 1 liter víz kell).  Makacsabb vízkő ellen fele-fele arányban, s akár töményen is adagolható, de a tömény ecetsavat soha ne használjuk nagyobb felületen, illetve zárt ajtó, ablak mellett!

A tisztítandó felületeket töröljük át az ecetes oldattal, hagyjuk rövid ideig hatni, majd tiszta vízzel lemoshatók és szárazra törölhetők a felületek. Ha vesszük a fáradságot, és naponta többször szárazra töröljük a mosdókagylót, a csempéket, sokáig szépek maradnak, nem – vagy kevéssé – lesz vízköves. A fürdőszoba takarításakor vettem észre, hogy a fugákról eltűnt a penész, tehát az ecetsav penészölő tulajdonsággal is rendelkezik!

Ha az ecetsav a hűtőt fertőtleníti, a fürdő is és a konyha takarításánál is bevethető, főleg azokon a részeken, amelyek az étellel érintkeznek.

Használható mosó- és mosogatógépben is! Az adagolótartályba meg a dobra is szoktam önteni ecetet, és a legrövidebb mosóprogramon, 40 fokon átmosatom a gépet. Mivel az öblítőprogram már úgyis tiszta vizet használ, ezért minden leoldott szennyeződést – beleértve az ecetet is – kifolyat a gépből. Ezt a műveletet érdemes havonta legalább egyszer elvégezni!

Minden mosásnál higított ecetet használok öblítőszer helyett. Ettől élénkebbek lesznek a ruhák színei, és könnyebben lehet vasalni. A gőzölős vasalóba is higított ecetet teszek.

Ha olyan ételt sütök, főzök, aminek kellemetlen szaga van (hal, káposzta stb.), és átszellőztetéssel nem illanna el egyhamar, kis tálba vízzel hígított ecetet öntök. Segít, hisz az ecet a hűtőt is szagtalanítja.

Írta: Németh Gyöngyi

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc + 20 =

hirdetés