Évente 2-300 tonna gyógyszerhulladékot semmisítenek meg, de ennél sokkal nagyobb mennyiség kerülhet a környezetbe

Nem tudjuk, milyen mennyiségben kerül lejárt szavatosságú gyógyszer a lakossági hulladékgyűjtőkbe vagy közvetlenül a környezetbe; sejthető, hogy sokkal több, mint amennyit szakszerű begyűjtés után ártalmatlanítanak.

A lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszer veszélyes hulladék!

A szemétgyűjtőkbe kerülő gyógyszerek veszélyes anyagtartalma kioldódhat, kémiai hatóanyagai reakcióba léphetnek más vegyszerekkel, anyagokkal. A szennyvíz tisztítása során nem bomlanak le teljesen, így az élővizekre veszélyt jelenthet a nagyobb koncentrációjú kibocsátás. Magyarországon súlyosbítja a helyzetet, hogy a szennyvíz jelentős része tisztítás nélkül, közvetlenül szennyezi az élővizeket. (forrás: patikapedia)

A gyógyszereket gyűjtőedényekben kell elhelyezni!

A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtését 2005 óta miniszteri rendelet írja elő; többek között arról rendelkezik, hogy a háztartásokban felhalmozódott, lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereket a települési szilárd hulladéktól elkülönülten, zárt rendszerben kell gyűjteni és termikusan ártalmatlanítani.  Ehhez pedig elengedhetetlen a gyógyszerhulladék szervezett szelektív gyűjtése. Az egész országban rendelkezésre állnak a gyűjtőhelyek, jellemzően a gyógyszertárakban. A gyógyszeripari készítmények leadása díjmentes.

Magyarországon évente 2-300 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtenek be, ám ez a hatalmas mennyiség csak a ténylegesen keletkezett gyógyszerhulladék 20 százaléka lehet (tudatosvasarlo.hu).

További információk: www.recyclomed.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 1 =

hirdetés