Édes szépségek. Porcelánfestő, aki mézeskalácsokra is szívesen pingál
Judit mézeskalácsokat süt, de nem akárhogyan díszíti őket: művész igénnyel, bravúros kézügyességgel. Ő maga ugyan visszakozott, amikor megkerestem azzal a szándékkal, hogy bemutatnánk a magazinon művészi színvonalú – ehető – alkotásait. Szerinte ugyanis erős kifejezés a művészi színvonal. Maradjunk hát az általa használt változatnál: nem megszokott módon díszíti a mézeskalácsokat.
– Elsősorban ajándéktárgyként funkcionálnak a mézeseim, de természetesen ehetők. Tizenéve ugyanazt a receptet használom, és nagyon szeretjük – kezdi a beszélgetést Judit, akinek munkái Mézesmannaként lehetnek ismerősek.
A mézesdíszítés – Judit szavaival élve, a szerelem – az első gyermeke születése idején kezdődött. Akkoriban még nem mázazta a mézeseket, csak írókázta.
– Évről-évre bátrabb lettem, bár sokáig csak a karácsonyi készülődés része volt a mézes sütés. Festeni nemrég kezdtem a mézesekre. Mivel porcelánfestő a végzettségem, szerettem volna kipróbálni a mézesen, hogy ételfestékkel is működik-e ugyanaz a technika, csak itt alkoholban oldom a por- vagy gélalapú festéket. Ehhez tudni kell, hogy a porcelánfesték is poralapú, terpentinnel és vastagolajjal van keverve, hogy festeni lehessen vele. A mézeseknél is por vagy gél a festék, terpentin helyett az alkohol az oldószer.
Judit újabban térbeli mézeseket is készít. Terülőmázzal festettem, ami kicsit sűrűbbre volt hagyva, hogy ott maradjon,ahol szeretném. Szeretek próbálkozni az anyagokkal.
– Szerencsém van, mert a hobbim a munkám, és itthon dolgozhatok. Pár hónapja lettem magam ura, főállásban.
Judit a mézeseket régóta egyféle recept szerint készíti (lentebb olvasható).
– A cukormázhoz tojásonként 20-25 dkg porcukrot használok, egy evőkanál étkezési keményítővel, és egy kávéskanál ecettel. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével, az ecet és a keményítő hozzáadásával felverem, közben lassan annyi cukrot adagolok még hozzá, amitől a hab kemény lesz. Végül a habot citromlével sűrűn folyósra hígítom. Színezni por vagy gél állagú ételfestékkel tudjuk a mázat és az írókát.
Judit por és gél állagú festéket is használ – van, hogy mindkettőt egyszerre, attól függően, éppen mi készül, milyen színre van szüksége. Szintetikus ecsetet használ a festéshez, nem hullik a szőre, sokféle méretben beszerezhető webáruházakban.
– Hogy milyen motívum áll hozzám legközelebb? Nem tudnám megmondani. A népies, hagyományos minták kevésbé. A magyaros mintájú mézeseim nagyon népszerűek, és mézeskalácson igen mutatósak. Szeretem az illusztrációkat, a modern mintákat; a finom romantikus kis virágokat.
Judit receptje mézeskalácshoz
Hozzávalók
60 dkg liszt
20 dkg méz
20 dkg porcukor
2 tojás
egy evőkanál mézes fűszerkeverék (Kotányit használok)
1tk szódabikarbóna
2 evőkanál puha vaj
A hozzátevőket sima, fényes tésztává gyúrjuk. Elvileg pihentetni kell 1-2 napot hűtőben, de volt már, hogy egyből sütöttem, mert sürgősen pótolnom kellett egy eltört darabot.
Judit kedvenc mézese
A kedvencem mindig más, talán most a két kislány Sarah Kay illusztrációiból
Fotók: Mézesmanna | Facebook
Ajánló
Több mint húsz évet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként. Szerettem volna kimaradni a nagy médiaátrendeződésből, részben ezért hoztam létre ezt a független felületet. Hét és fél év telt el magazin indulása óta. Kitartó munka, elköteleződés eredménye, család, munka mellett, szabadidőnk terhére gondozzuk. Hálás vagyok mindazoknak, akik részt vállalnak benne.
Képesítéseim: szociális munkás, intézményi kommunikátor, újságíró, kiadványszerkesztő. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet végzős MA-hallgatója vagyok, kutatási területem az iskolai mentálhigiéné.
Dear Joh Jenkins, I’m very glad that you are happy with the biscuits. Write to the maker, here is her Facebook page https://www.facebook.com/Mezesmanna?fref=ts
Regards, Monika
Végignéztem a mézeskalácsokról készult osszes fotót. El vagyok ragadtatva. Szavakkal nem tudom kifejezi mennyire tetszik. Ezekhez a gyunyuru munkákhoz csak oszintén gratulálni tudok, és további sok sikert kivánok.