Édes szépségek. Porcelánfestő, aki mézeskalácsokra is szívesen pingál

Judit mézeskalácsokat süt, de nem akárhogyan díszíti őket: művész igénnyel, bravúros kézügyességgel. Ő maga ugyan visszakozott, amikor megkerestem azzal a szándékkal, hogy bemutatnánk a magazinon művészi színvonalú – ehető – alkotásait. Szerinte ugyanis erős kifejezés a művészi színvonal. Maradjunk hát az általa használt változatnál: nem megszokott módon díszíti a mézeskalácsokat.

– Elsősorban ajándéktárgyként funkcionálnak a mézeseim, de természetesen ehetők. Tizenéve ugyanazt a receptet használom, és nagyon szeretjük – kezdi a beszélgetést Judit, akinek munkái Mézesmannaként lehetnek ismerősek.

A mézesdíszítés – Judit szavaival élve, a szerelem – az első gyermeke születése idején kezdődött. Akkoriban még nem mázazta a mézeseket, csak írókázta.

– Évről-évre bátrabb lettem, bár sokáig csak a karácsonyi készülődés része volt a mézes sütés. Festeni nemrég kezdtem a mézesekre. Mivel porcelánfestő a végzettségem, szerettem volna kipróbálni a mézesen, hogy ételfestékkel is működik-e ugyanaz a technika, csak itt alkoholban oldom a por- vagy gélalapú festéket. Ehhez tudni kell, hogy a porcelánfesték is poralapú, terpentinnel és vastagolajjal van keverve, hogy festeni lehessen vele. A mézeseknél is por  vagy gél a festék, terpentin helyett az alkohol az oldószer.

Judit újabban térbeli mézeseket is készít. Terülőmázzal festettem, ami kicsit sűrűbbre volt hagyva, hogy ott maradjon,ahol szeretném. Szeretek próbálkozni az anyagokkal.

– Szerencsém van, mert a hobbim a munkám, és itthon dolgozhatok. Pár hónapja lettem magam ura, főállásban.

Judit a mézeseket régóta egyféle recept szerint készíti (lentebb olvasható).

– A cukormázhoz tojásonként 20-25 dkg porcukrot használok, egy evőkanál étkezési keményítővel, és egy kávéskanál ecettel. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével, az ecet és a keményítő hozzáadásával felverem, közben lassan annyi cukrot adagolok még hozzá, amitől a hab kemény lesz. Végül a habot citromlével sűrűn folyósra hígítom. Színezni por vagy gél állagú ételfestékkel tudjuk a mázat és az írókát.

Judit por és gél állagú festéket is használ – van, hogy mindkettőt egyszerre, attól függően, éppen mi készül, milyen színre van szüksége. Szintetikus ecsetet használ a festéshez, nem hullik a szőre, sokféle méretben beszerezhető webáruházakban.

– Hogy milyen motívum áll hozzám legközelebb? Nem tudnám megmondani. A népies, hagyományos minták kevésbé. A magyaros mintájú mézeseim nagyon népszerűek, és mézeskalácson igen mutatósak. Szeretem az illusztrációkat, a modern mintákat; a finom romantikus kis virágokat.

Judit receptje mézeskalácshoz

Hozzávalók

60 dkg liszt

20 dkg méz

20 dkg porcukor

2 tojás

egy evőkanál mézes fűszerkeverék (Kotányit használok)

1tk szódabikarbóna

2 evőkanál puha vaj

A hozzátevőket sima, fényes tésztává gyúrjuk. Elvileg pihentetni kell 1-2 napot hűtőben, de volt már, hogy egyből sütöttem, mert sürgősen pótolnom kellett egy eltört darabot.

Judit kedvenc mézese

A kedvencem mindig más, talán most a két kislány Sarah Kay illusztrációiból

Fotók: Mézesmanna | Facebook

 

Ajánló

Mézeskalács házikó

Így készül a mézeskalács házikó

hirdetés
2 válaszok
  1. Búsová Mária
    Búsová Mária says:

    Végignéztem a mézeskalácsokról készult osszes fotót. El vagyok ragadtatva. Szavakkal nem tudom kifejezi mennyire tetszik. Ezekhez a gyunyuru munkákhoz csak oszintén gratulálni tudok, és további sok sikert kivánok.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − öt =

hirdetés