Mi, magyarok. 51 hihetetlen történet a nagyvilágból. Könyvajánló

Jó hír könyvbarátoknak: pezseg a könyvpiac, változatos, remek kiadványokkal rukkoltak elő a kiadók az idei karácsonyra. Ízlések és pofonok különböznek, de a színes kínálatot elnézve bizonyára mindenki talál kedvére való olvasnivalót, a szeretteinek is. Aki kedveli az életút-történeteket, kellemes perceket tölthet a Mi, magyarok c. könyv „társaságában” (is). A könyv mottója Isaac Asimov frappáns egysorosa: „Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: az emberek és a magyarok.” 

Színészek, zeneszerzők, mérnökök, feltalálók, írók, filmrendezők és képzőművészek életéről olvashatunk a Mi, magyarokban. A lenyűgöző életutak szereplőit korabeli fényképek, dokumentumok hozzák még közelebb hozzánk, valamint sok különleges kis kitekintés, párhuzam színesíti az amúgy is izgalmas történeteket. A könyv 2019. november végén jelent meg. A kötet szerkesztője, Sal Endre – aki a nagy sikerű Újságmúzeum Facebook oldal szerkesztője is egyben – így kommentálta az eseményt a közösségi médiában:

– Ma kora délután végre a kezemben tarthattam, megérkezett a nyomdából a Libri kiadójába a Mi, magyarok! (…) az ország összes nagyobb könyvesboltjában kapható lesz. (…) Köszönöm a bátorító leveleket, hozzászólásokat, hiszen ne felejtsük, az Újságmúzeum Facebook oldal szakértő közönsége biztatott anno, hogy írjak könyvet a kutatásaimból.

Ez a könyv tehát önmagában is sikertörténet, hiszen közösségi kezdeményezés eredménye. Sal Endre izgalmas kötetet állított össze. 

„A 20. század folyamán a történelem viharai vagy csak egyszerűen a kalandvágy számtalan tehetséges hazánkfiát sodort a határokon túlra, akik tudásukkal, képességeikkel hamar kitűntek a nagy átlagból. Volt, aki jobban ápolta magyar gyökereit, volt, aki kevésbé – az utókor mindenesetre sokszor már nincs tisztában a származásukkal. Sal Endre újságíró szenvedélyesen kutatja ezeknek az elismert vagy elfeledett hírességeknek az életét, amely sokszor egy kalandregény izgalmával, fordulataival vetekszik. A Mi, magyarok című kötetben összegyűjtött egy csokorra valót ezekből a lenyűgöző és gyakran megrendítő történetekből. Minden ember élettörténete izgalmas, de különösképpen érdekes, amikor valaki minden nehézség ellenére képes maradandót alkotni. A Mi, magyarokból kiderül, hogy ezek a tehetséges emberek milyen sok árnyalattal színesítették a világot. Van, akinek a Volkswagen Bogarat, másnak a színes televíziózást köszönhetjük, mégsem hallottuk a nevét, s akad olyan is, aki New York leghíresebb felhőkarcolóit tervezte, itthon mégis szinte ismeretlen. A csodálatos korabeli fényképekkel illusztrált könyvet lapozgatva nemegyszer csodálkozhat rá az olvasó, hány területét szövi át a világnak a magyar talentum és leleményesség.”

Kikről olvashatunk a 207 oldalas, keménytáblás, igényes kivitelű kiadványban? A teljesség igénye nélkül néhány szereplő a könyvből: Vilma Banky, a némafilmek nagyasszonya, Judith Barsi, a meggyilkolt csodagyerek, George Cukor, aki tudott bánni a világsztárokkal, Dékány Mihály a különc bonbonkirály, Steffi Duna, aki spanyol „végzet asszonya” lett, Gaál Franciska Sztálin kedvenc mozihőse, Josef Ganz, akinek ellopták az életművét, John Halas az európai rajzfilmek atyja, Elmyr de Hory az évszázad képhamisítója, Leslie Howard, akit Churchill helyett öltek meg a nácik, Illy Ferenc, a magyar kávékirály, Kabos Gyula, aki belehalt a mellőzöttségbe, Charles Korvin, a férfi, akinek hatalma volt a nők felett, Ilona Massey, aki varrónőből lett világsztár, Sylvia Plachy, a fényképezés nagyasszonya, Emery Roth, a Nagy Alma megálmodója stb.

Elképesztő sorsok, izgalmas, fordulatos életutak – igazán inspiráló olvasmány. Ajándék ez a kötet.

Az Újságmúzeum Facebook oldala >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 10 =

hirdetés