Mosó Masa mosodája újratöltve. A megzenésített mesekönyvhöz animációs sorozat is készül. Az író unokája zenészként dolgozta át a népszerű történeteket

Tarján Veronika a Veronaki zenekar énekesője, Varga Katalin költő és írónő unokája. Missziójának tekinti, hogy nagymamája művészi örökségét továbbadja a következő generációknak: Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyve, a Mosó Masa mosodája gyereklemezen és animációs sorozat formájában éled újjá. Az album az eredeti, a betűk tanulását segítő könyvet kiegészíti,  a dalokhoz készült animációs sorozat pedig játékosan segíti a nyelvtani szabályok elsajátítását.

Mosó Masa mosodája – a Gőgös Gúnár Gedeon című olvasó mesekönyv folytatásaként – az általános iskolák első, második, harmadik osztályosai számára készült; versek, mondókák, mesék gyűjteménye – 1968-as megjelenését követően hosszú ideig fontos iskolai segédkönyv volt, több tucat utánnyomást megélt. Mindkét könyvet Varga Katalin írta, F. Győrffy Anna illusztrálta.

„Nagymamám írásai közül népszerűségét tekintve kiemelkedik ez a két könyv, amely generációkon átívelve az olvasás és az írás tanításának fő bástyái az iskolákban. Zenekarommal évek óta azon dolgozunk, hogy ezek a történetek megzenésített formában is mindenki számára elérhetőek legyenek. A feldolgozásainkban kiemelt szerepet kapott a gyermeki humor és a különleges ritmika, így játékos formában ismerhetik meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit, a magyar nyelv sokszínűségét és szabályait” – mondja Tarján Veronika, Varga Katalin unokája, aki nagymamája örökségét zenészként, énekesnőként ápolja. 

Veronaki nagyzenekar – Mosó Masa Mosodája

Mosó Masa Mosodája című lemezzel a Veronaki tovább folytatja azt a hagyományt, amit már a Gőgös Gúnár Gedeon megzenésítésével elkezdtek: Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit dalaikon keresztül minőségi muzsika formájában ismertetik meg a gyerekekkel. A zenekar által komponált lemezen, olyan népszerű vers megzenésítések hallhatók, mint a Csizmadal vagy a Csimpi- Csámpi című mű. Ezenkívül a lemezen található még két mese is, ami nagyon népszerű a hallgatók körében, a Mosó Masa mosodája és a Kesztyű lakói nyaralni mennek. A lemez hangzásában és stílusában egy igazán friss, mai zenei élményt nyújt felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Kiadó: Universal Music

A Mosó Masa mosodája dalaihoz készült animációs sorozat első része, az Átkelés a Tengeren már látható a YouTube-on.

„Olyan főszereplőt szerettem volna alkotni, aki kedves, szerethető figura, de van benne csibészség, mint egy igazán életrevaló gyerekben. A szereplők sokat bolondoznak a szövegekben, ezért a humort is nagyon fontosnak tartottam megjeleníteni a figurákban. Az animációs mozgásokat a zene ritmusára építettem, a főbb dramaturgiai jelenetek is a zenei váltásokhoz illeszkednek. A humor itt is nagyon fontos elem, ezért több apró vicces jelenetet és mellékszereplőt is terveztem, akik végigkísérnek minket a dalok alatt” – fogalmaz Szabó-Nyulász Melinda, az animációk készítője.

A Veronaki a Mosó Masa mosodája lemezanyaggal és az animációs sorozattal hosszú távon hozzá szeretne járulni a gyermekek ismereteinek fejlesztéséhez, a játékos, zenével segített tanuláshoz. Az új albumot 2019. május 12-én a Budapest Jazz Clubban mutatják be. 

 

Hallgass bele a lemezbe: Veronaki – Mosó Masa Mosodája >> 

Veronaki – Zenekar: www.veronaki.com

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 + 20 =

hirdetés