Narancsos-diós karácsonyi kelt kuglóf
Aki klasszikus süteménnyel szeretné meglepni a szeretteit karácsonykor, a kuglóf remek választás, békebeli klasszikus sütemény. Ez a kelt kuglóf őrzi a narancs kellemes ízét és illatát; aki szereti a mazsolát, tehet bele, de el is hagyható.
Hozzávalók
40 dkg liszt
2 tojás
1 dl langyos tej
1 dl szobahőmérsékletű vagy langyosított tejszín
10 dkg olvasztott vaj
8-10 dkg cukor
csipetnyi só
2,5 dkg élesztő
1 bionarancs reszelt héja
1 bionarancs leve
2 evőkanálnyi apróra vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanálnyi mazsola vagy
2 evőkanálnyi durvára vágott étcsokoládé
1 evőkanálnyi durvára vágott dió
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukrozott tejben.
A vajat olvasszuk meg, de ne forraljuk.
Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd beletesszük a nedves és száraz összetevőket, a vaj, a narancshéj, a dió vagy mazsola és az étcsoki kivételével, ezek a dagasztás végén kerülnek a tésztába.
A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd elkezdjük dagasztani.
Ha a tészta már szép fényes és ruganyos, dagasszuk hozzá az olvasztott vajat.
Ha a vajat is szépen felvette a tészta, gyúrjuk hozzá a narancshéjat, a mazsolát és az étcsokit.
Kelesszük a tésztát a duplájára 40-50 percig, lefedve, majd a megkelt kuglóftésztát gyúrjuk össze és tegyük kuglófformába, figyelve arra, hogy a formának nagyjából a felét töltse meg a tészta. Sütés előtt hagyjuk még kb. 25 percig kelni.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon alsó-felső sütési módban süssük kb. 45 percig. Ha közben nagyon barnulna a teteje, fóliával takarjuk le.
Ha megsült, a kuglófformában hagyjuk kihűlni. Borítsuk ki a formából, majd szórjuk meg szőlőcukorral vagy porcukorral.
Fotó: Kate Laine/Unsplash
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.