Öntsd formába a világot! Jon Foreman land artist lenyűgöző kompozícióit a természet ihleti

Jon Foreman művészetének alapját a természeti környezet képezi, a szabadban fellelhető „kellékeket” használja fel látványos alkotásaihoz. Jelmondata: Sculpt the World, azaz Faragd meg/öntsd formába a világot!

 

A képen Jon Foreman land artist látható az egyik legújabb alkotásával

A land art az 1960-as évek végén, az 1970-es években indult hódító útjára az USA-ból, majd Nagy-Britanniából. A művészeti irányzat két fontos szemléletet képvisel: egyrészt szembefordul a művészet kiárusításával, azzal, hogy a művészetre kereskedelmi termékként tekintsenek, egyúttal kapcsolódik a természetvédelmi mozgalmakhoz is. 

A land art alkotások sokfélék, ami közös bennük, hogy az alkotót a természet ihleti, és kizárólag természetben fellelhető anyagokat használ fel. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a land art kompozíciókat kizárólag uszadékfák, kövek vagy növények stb. alkotják. Nagy kiterjedésű területen havon vagy tengerparti homokon monumentális rajzok is születhetnek, sőt, strandokon hátrahagyott hulladékból (például üvegtörmelékből) is készülhetnek látványos, figyelemfelkeltő installációk. 

A land art a mulandóság művészete, az alkotások ugyanis általában nem időtállóak. Ez is része az alkotói folyamatnak. 

Jon Foreman számára az alkotás terápia is, menekülés a mindennapi stressz elől. Munkái Walesben, gyönyörű környezetben születnek, a Pembrokeshire Coast Nemzeti Park ezen a környéken található. A művész csodálatos helyen nőtt fel, jól ismeri a tenger és az erdők szépségét, művészként mindezt kamatoztatni tudja.

Weboldal: sculpttheworld.smugmug.com

Itt látható ízelítő az alkotásokból: facebook.com/SculptTheWorld

 

Korábbi cikkünk magyar alkotóról

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt + 8 =

hirdetés