Padok & Pamlagok. Enteriőrök Pesten és Budán. Meglátni és megszeretni: Pataki Judit lakberendező világszínvonalú könyve

Pataki Judit lakberendező könyve a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, rengeteg hely- és kultúrtörténeti érdekességet vonultat fel, tartalmas, alapos, érezhetően rengeteg munka van benne és mögötte, ráadásul gazdag képanyaga révén páratlan vizuális élményt nyújt. 

Pataki Judit lakberendező egy évtizede tervez lakásokat, leginkább Budapesten. Családi házakban, 19. századi bérházak, bérpaloták lakásaiban, új építésű társasházakban egyaránt megfordul. Valahányszor egy kivitelezés helyszínére tart éppen, vagy távozik onnan, mindig felfedez valami érdekeset a környéken. Kit ábrázolhat az a portré, ami a főbejárati kapu felett látható? Ki állhatott száz évvel ezelőtt abban a nappaliban, ahol egy fotel helyét keresi éppen? Honnan ez a furcsa utcanév: Jégverem? Ez a könyv tehát nem csak egy lakberendezési könyv, hanem városnéző túra, barangolás lapról lapra. A séta végállomása mindig egy Pataki Judit által tervezett lakás, de még mielőtt az olvasó átlépi a bejárati ajtó küszöbét, megismerheti kicsit a környéket, a házat, amelyben a lakás található, végül a fotókon keresztül olyan terekbe is bepillanthat, ahová egyetlen városnéző túra során sem: privát otthonokba.

– Néhány éve már dédelgettem magamban a gondolatot, hogy lesz egy könyvem, benne néhány lakás, amelyeket lakberendezőként az elmúlt tíz évben terveztem és kiviteleztem. Sokáig formálódott, milyen is legyen a könyv szerkezete, mi köti össze a munkákat, a történeteket. Baráti, ismerősi beszélgetések nyomán jött az a bizonyos aha-élmény: Budapest fogja össze a történetet! – írja a könyv előszavában Pataki Judit. 

„Amikor egy budai vagy pesti régi bérházban lévő lakásban rekonstruálni kell az ajtókat, az ablakokat, a mennyezetdíszeket, akkor kézzelfoghatóan közöm lesz a városhoz, egy-egy városrész, kerület mikrotörténetéhez.”

„Amikor közeledem vagy távozok valamelyik helyszínről, amikor felpillantok a ház homlokzatának díszeire, beugrom a szomszédos kávézóba, művezetéskor kitekintek az ablakon a közeli parkra, a távolabbi tájra, mindig kapcsolatba kerülök a környékkel.”

„Biztosan sokan szereti felfedezni Budapestet, nem véletlenül olyan sikeresek a tematikus városnéző túrák. A maga módján ez a könyv is városnéző túra, barangolás lapról lapra. A séta végállomása mindig egy általam tervezett lakás, de még mielőtt átlépik a bejárati ajtó küszöbét, kicsit megismerhetik a környéket, a házat, amiben a lakás található, végül a fotókon keresztül olyan helyekre is bepillanthatnak, ahová egyetlen városnéző túra során sem: privát otthonokba. Előbb még egy padon ültek, egy-két oldallal később már egy pamlagon.”

A lakberendező öt budapesti környéket – a Lánchíd vonzáskörzetét, a Margit körutat, a Vizafogót, a Belvárost és a Budai-hegységet – és 14 lakást mutat be a könyvben. Az utolsó fejezetben, az Útravalóban az egyes lakásokhoz kapcsolódva gyűjtött össze történeti forrásokat, és ebben a fejezetbe kerültek a bemutatott lakások alaprajzai, lakásfelújítóknak szánt hasznos tanácsokkal.

A Molnár Szilvia által szerkesztett kötet fotóit Darabos György, Barna György és Bognár Bogi készítették. Grafikai tervező Sólymos Ágnes Eszter. 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc − 15 =

hirdetés