Édenkert a szomszédban: Plitvicei-tavak

Plitvicét Horvátországban elsőként nyilvánították nemzeti parkká még 1949-ben. Harminc évvel később az UNESCO felvette a Világörökségi listájára. A páratlan szépségű, hatalmas parkot évente turisták százezrei keresik fel. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak-déli irányban füzérszerűen húzódik a Kapel-hegységben, és 190-200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is.

A Budapesttől 500 kilométerre fekvő, lenyűgöző szépségű park 5-6 órás sétaúttal járható körbe, de érdemes erre egy teljes napot szánni. 

A bejutás nem egyszerű, általában hosszú, tömött sorok állnak a pénztár előtt, egy órába is beletelhet, mire sorra kerülünk. A felnőtt belépőjegy ára 2015-ben 180 kuna (kb. 6500 forint) volt, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés. A csoportbelépő ára (legalább 15 főtől) némileg kedvezőbb. A park területén közlekedő kisbuszt és elektromos hajót szabadon használhatjuk a belépőjeggyel.

Vigyünk magunkkal folyadékot és elemózsiát, főleg nyáron. A bejáratnál és a park belső területén (1-2 órás sétára) vannak büfék, de jó, ha van nálunk étel-ital. Kényelmesen öltözzünk, s olyan cipőt viseljünk, amiben nem esik nehezünkre terepen gyalogolni.

Kisebb gyerekekkel bejárni a parkot nagy élmény, de nagy kihívás is, mivel sok helyen nincsenek korlátok; a keskeny pallóutakon sem árt az elővigyázatosság. A park babakocsival is bejárható, a program ez esetben felér egy kiadós teljesítménytúrával.

Területe 29.685,15 hektár
Koordináták 44,85 ° N, 15,62 ° E
Legmagasabban fekvő pont 1279 m (Seliški top)
Legalacsonyabb pont 367 m tengerszint feletti magasságban
Legnagyobb mélységű tó 47 m (Kozjak)

Térkép >>

Legyen nálunk esőkabát, poncho, mert ha a park közepén elered az eső, vagy elkap bennünket egy kiadós nyári zápor, garantáltan bőrig ázunk.

Kutyát csak pórázon szabad bevinni.

Horgászni értelemszerűen tilos.

A nagy felismerés korunk hírhedt technikai vívmányával, a szelfibottal kapcsolatban a Plitvicei-tavaknál ért bennünket: sokkal több, mint önfotózáshoz hasznosítható kellék, segítségével különleges perspektívából fotózhatunk.

Nehéz betelni a látvánnyal. Nemcsak horvátországi – tengerparti – nyaralás során érdemes ide ellátogatni, önálló programként is beiktatható. A park egész évben nyitva van. Minden évszakban más – nem lehet megunni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizenhét =

hirdetés