Feldmár után: „akinek valódi barátai vannak, nincs szüksége terapeutára”. Számodra mit jelent a barátság? Kérdeztünk, válaszoltatok

A jó barát lelkem fele. (Horatius)

Igaz barátra lelni legalább annyira nehéz lehet, mint megtalálni a nagy Ő-t. Szerencsések, akiknek gyerekkori barátságából életre szóló kapcsolat lesz. Mit jelent számodra a barátság? Mennyi ideje tart a legrégebbi barátságod? Mi változott az idő múlásával? Mi az, amit nem tudsz tolerálni egy baráti kapcsolatban? Többek között erre voltunk kíváncsiak. Mutatjuk a válaszokat.

Tomi (35)
„Számomra a barátság őszinteséget, közös gondolkodást, közös élményeket jelent. Tíz éves a legrégebbi barátságom, időközben felnőttünk. Csajozás-támogatásból családtámogatás lett, egynapi problémákból életet érintők. Számomra egy barátság akkor ér véget, ha a hazugság, a hátba támadás megjelenik.”

Zsófi (33)
„Nekem a mindenséget jelenti egy baráti kapcsolat. A legrégebbi barátságom egészen a születésemig nyúlik vissza, azaz 33 éves. Vannak olyan barátságaim, melyek szorosabbak lettek, több pedig véget ért. Mindenki változik, így a baráti környezettől is mást várunk már egy idő után. Az egyetlen, amit nem tűrnék el barátságban, az árulás.”

Csilla (38)
„A barátság nekem életerő, állandósult biztonság, önzetlen szeretet. A legjobb barátnőmmel 30 éve vagyunk egymás mellett jóban, rosszban, az általános iskola 1. osztálya óta. Örök barátság! Egyéb baráti kapcsolataim rengeteget változtak, a mennyiség helyett a minőség lett a fontos, a kapcsolatok elmélyültek. Ha egy barátom átverne, azt nem nézném el, sosem bírnám megbocsátani. Nem tudnék bízni benne és így minden megváltozna.”

Edina (29)
„Nélküle nem élet az élet. És bár nem vagyok napi kapcsolatban a barátaimmal, tudom, hogy számíthatok rájuk, ha baj van. Még akkor is, ha csak egy jót beszélgetnék egy kávé mellett. A legrégebbi barátságom tizennégy éves. Hogy változtak-e a kapcsolataim? Igen is meg nem is. Az emberek változnak, és van, hogy két külön úton megyünk tovább. Volt, hogy megbántottak, volt, hogy én bántottam meg barátot, de ha évekig nem látjuk egymást, ugyanonnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk. Ha a barátom elárul, ha kibeszél a hátam mögött, azzal nagyon meg tud bántani. Nehezen viselem azt is, ha megpróbálja rám erőszakolni a véleményét, ha nem fogad el olyannak, amilyen vagyok. Nyilván néha kell az útbaigazítás, de vannak határok…”

Veronika (42)
„A barátság számomra azt jelenti, hogy számíthatunk egymásra, közös élmények kötnek minket össze. Tizenöt éves a legrégebbi barátságom. Gyerekszületés, költözés miatt ritkulnak a találkozások, új barátságok szövődnek munkahelyen, ez az élet velejárója. Nehezen viselem, ha egy barát kiadja a „titkaimat”. Elgondolkodom, valóban barátom-e az illető.”

Laci (27)
„Egy barátság számomra: bizalom, támasz. A legrégebbi barátságom ötéves koromban született, azaz huszonkét éves. Mennyiségben csökkentek az együtt töltött idők, viszont a kapcsolatunk minősége jelentősen javult. A hazugság, az átverés megbocsájthatatlan.”

Timi (33)
„Szabadságot, szeretetet, összetartozást jelent számomra a barátság. A lényege a szeretet: azt szeretem benne, amilyen, és nem azt, akinek én szeretném látni. Tiszteletben tartom az életét, azt, hogy rossz vagy jó kedve van. Ha kell, mellette vagyok, ha kell, ellene. A szeretetem nem az ő viselkedésétől függ. Nyilván vannak határaim, amiket nem engedek átlépni, de ettől nem fogom kevésbé szeretni. A legrégebbi barátságom harminchárom éve tart. Voltak évtizedes barátságaim, melyek megszakadtak, de jöttek újak. Ez természetes, hiszen változunk, ennek megfelelően a kapcsolataink is változhatnak. Volt olyan barátom, akitől azért váltak külön az útjaink, mert nem tudtam azonosulni a nézetével, és azzal, hogy folyamatosan én voltam a hibás és a rossz mindenért.”

Kata (51)
„A barát számomra akkor is ott van, amikor fizikailag nincs jelen. Nem feltétlen kell összejárni, „bandázni”. Mindig tudunk egymásról és mindig tudunk örülni egymásnak. Van olyan barátnőm, akivel hónapokig nem találkozunk, mégis mindig tudjuk, mikor van szükség arra, hogy beszéljünk. Támogatjuk, megerősítjük a másikat. Tudom, hogy számíthatok rá, és ő is tudja, hogy számíthat rám. „Apatigris” férje azt mondta, rám merné bízni a gyerekeiket, egyedül csak rám, mert szerinte senki más nem alkalmas erre – számomra ez megtisztelő, a bizalom is a barátság jele. Ez a barátság 22 évre nyúlik vissza. A barátság igazi szövetség. Több barátságom megkopott az évek során, távol kerültünk, egyre kevesebb időt tudtunk egymásra szánni. Volt, hogy csalódtam, volt, hogy becsaptak, nem álltak ki mellettem…”

Márti (43)
„Nagyon sokat változott a véleményem és a hozzáállásom ezen a téren. Kamaszkoromban és a húszas éveimben az volt a fontos, hogy sokan vegyenek körül, hogy mindig történjen valami és ebben legyenek partnereim, barátaim. Akiket akár este 10-kor is lehet mozgósítani, ha bulizni támad kedvem. A harmincas éveimre lenyugodtam, relatíve sok ember vált hirtelen „feleslegessé”, sokakat elengedtem. A legrégebbi barátságom gimnázium óta tart, megbeszélünk minden fontos dolgot, de ritkán találkozunk. Munkahelyeken is szövődtek szoros barátságaim. Számomra a bizalommal való visszaélés és a manipuláció megbocsáthatatlan.”

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + 1 =

hirdetés