Éljen a Grund! Bámulatos sikerrel fut A Pál utcai fiúk a Vígben. Rajongók mesélnek az előadásról

Nehéz objektíven írni egy olyan darabról, ami hozzám hasonlóan emberek százait, ezreit bűvölte el és bűvöli el folyamatosan. Minden eladás teltházas, a karzaton is lógnak az emberek, sokan több száz kilométert tesznek meg azért, hogy beülhessenek az előadásra, s már az óriási öröm, ha egyáltalán lehet jegyet kapni rá – viszik, mint a cukrot, hetekkel korábban elkelnek. A zenés darab szereplői talán már kezdik megszokni, hogy a rajongók megszólítják őket az utcán; különösen megható, ha egy hétéves kisfiú (a fiam) kiabál ki az autóból ujjongva:

Anya, odanézz! Az Áts Feri, a kutyáját sétáltatja!

Biztosra vehető, hogy nemcsak az Áts Ferit alakító Józan Lászlóval történt hasonló.  Molnár Ferenc 110 éve kiadott regénye újjászületett a 2016. novemberben bemutatott Marton László rendezte zenés darab által, és biztosra vehető: hosszú évekig műsoron lesz a Vígszínházban. Dés László-Geszti Péter szerzőpáros zenei albuma hónapokkal ezelőtt bearanyozódott, szerintem eléri a platinalemezt. Ahogy a darab, úgy az album is teljes értékű. Újra kiadták a regényt és kottafüzet is készült az előadás sikere nyomán. A szereplőkből verbuválódott zenekar, A Grund sorra kapja a felkéréseket. Az Éljen a Grund! A Pál utcai fiúk a Vígben nevű zárt Facebook csoportban pedig zajlik az élet, barátságok szövődnek. A darab közel hoz egymáshoz embereket – ezt nevezik, azt hiszem, páratlan sikernek.

Mit jelent számomra az előadás? Rajongók mesélnek

Az összetartást, barátságot. Én a suliban Pál utcai lánynak érzem magam egyedüliként az osztályban. (Petra)

Visszahozza a gyerekkoromat, amikor még nekünk is volt Grundunk! Annyira jó látni, hogy a mostani fiatalok örömmel járnak újra színházba és mindenki saját Grundot alapít! Az pedig amit a fiúk nyújtanak hétről-hétre a nézők számára felemelő érzés és nagyon megható. (Fanni)

Számomra a darab a szeretetet, az összetartozást, a barátságot jelenti. Szavakkal nagyon nehéz leírni, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőlem. (Amanda)

Nagyon megérintett. Számomra a barátságot, az összetartozást, a szeretetet jelenti. Annyira, de annyira jó lett! Varázslatos. Amikor először láttam, csak ámultam-bámultam. Fantasztikus előadás. A zene, a koreográfia, a díszletek…csodásak! Az egész csodás, leírhatatlanul… (Izabella)

Számomra ez a darab a legnagyobb motivációt jelenti az iskolában és az életben is. Rengeteg olyan dolgot értettem meg belőle, amiket eddig csak üres szavaknak gondoltam. Például azt, hogy mit jelent az igaz barátság, őszinteség, bátorság. Nagyon sokat jelentett számomra a regény is, és most már a darab is. Köszönöm szépen a fiúknak hogy ezt megértették velem! (Panna)

Amikor először olvastam, nem tetszett. Harmadikos fejjel csak annyi maradt meg, hogy Nemecsek Ernő meghal. Miután láttam a darabot, rájöttem, hogy ez az egész a barátságról és az összetartásról szól. Nagyon megérintett, még június elején láttam, azóta minden nap legalább egyszer meghallgatom a lemezt, remélem, hogy még fogom látni, mert nagyon jó darab! (Dalma)

Hétéves kisfiammal láttam az előadást, és mindketten nagyon élveztük. Bár számára voltak benne idegen szavak, például az einstand és a grund, de számára is teljesen érthető, szerethető volt. A fiúk apait-anyait beleadnak az előadásba, igazi feltöltődős darab a barátságról, küzdeni tudásról, kitartásról. Szívet melengető volt az összhatás, frenetikus a zene, a koreográfia pedig fantasztikus. Biztosan megnézzük még! (Andrea)

Számomra a múltam – rajongás musical zenéért és színészért- felelevenedése, a jelen szépsége és értelme, mert a lányaimmal nézem újra és újra, és a jövő reménye, hogy igenis az igazi értékek – szeretet, barátság – fontosak maradnak. (Tamara)

Számomra a barátságot, az összetartást és a szeretetet jelenti. Nagyon nagyon jó előadás. Szavakkal le se tudom írni, hogy mennyire. (Jonka)

Mint mindenkinek, nekem is a szép régi világot és jó barátságokat tükrözi. Sok dologra megtanít ez a darab. Megtanít arra, hogy felelősseggel tartozunk mások iránt. (…) A darab őszinteségre tanít. Szerintem mindenkinek meg kellene néznie. (Rami)

Számomra ez a darab a szeretetről, a barátságról és az összetartásról szól. Eközben pedig ott vannak a világ mindennapi problémái is: a nagy csaták, küzdelmek, árulás. Mégis a grundon egy olyan csapat gyűlt össze, akik mérhetetlenül szeretik egymást, vágynak egymás társaságára, mint egy igazi színházi csapat. Az előadás felidézi mindannyiunk gyerekkorát. Azokat az álmokat és vágyakat, amikért felnőttként gyakran elfelejtünk küzdeni. (Anna)

Nehéz ezt szavakba önteni. Mióta láttam a darabot, rengeteg minden megváltozott. Családon belül is inspirált beszélgetések alakultak ki, és rengeteg új embert ismertem meg az előadás kapcsán, új barátokra is szert tettem. A darab legfőképp a barátságról szól, a hűségről és az árulásról. De ezen felül, ami miatt mindenkit megérint az egész, az az összetartozás ereje. Amkor az egész színház énekli, hogy Mi vagyunk a grund, mindenkiben megmozdul valami. Az egész darab tökéletes, a fantasztikus zene, szöveg és a koreográfia pedig csak még jobbá teszi. Számomra egy csoda volt, ahogy a színpadon megjelent egy könyv, ami korábban csak a szomorúságról szólt számomra. Most viszont mérhetetlen örömöt jelent, akárhányszor csak látom. (Adonika)

Amikor először láttam, a régi igazi haverságot ifjúi összetartozást, az összefogást egy a közös célért, szóval mindazt, ami ma kihalófélben van. (…) A zenéje se utolsóm! Reggeltől estig hallgatható, korhű és mai egyszerre. (Mária)

Számomra A Pál utcai fiúk hatalmas élmény volt. Nem nagyon érdeklődtem előtte iránta, de amikor megnéztem az előadást… Megváltoztatta az életemet. Szerintem az érzés, amit éreztem, a szeretet volt. (…) A színészek, akik a darabban játszanak jó emberek, mert jobbá szeretnék tenni a világot. Ezért is  tetszett nekem annyira A Pál utcai fiúk musical. (Franciska, 14 éves)

Már hatszor láttam a darabot, és mindig tud újat mutatni. Akár a bennem keltett érzelmekre, akár a színészi teljesítményekre gondolok. A darab végén azok az energiák, amik a fiúkból és a közönségből árad, eggyé válik, hatnak egymásra. Csodálatos pillanat. (Eszter)

Költői túlzás, ha azt mondom: az életet?  Aregény 12+ éve a legkedvesebb olvasmányom, a világon semmi nem került elé. Nem tudom, hol lennék ma nélküle és Molnár Ferenc nélkül. Ugyanez igaz a jó (!) film&színpadi feldolgozásokra is. Azt hittem, hogy a múlt században annyira ünnepelt színészeinkkel vége a tehetséges színész korszaknak, de szerencsére tévedtem. (Merci)

Számomra a darab az összetartozást és barátságot jelenti egy közös cél érdekében. Nemecsek részéről pedig a legönzetlenebb szeretetet a barátságért és a Grundért. A mai önző karrierista világban szívmelengető ilyen tiszta érzésű jellemekkel találkozni. Erre többünknek is igénye van a nézettséget tekintve. (Erika)

Színpadi képek & dalszövegek

Add át: ki kellene bontani! Add át: gurul a galacsin! Add át: ki kellene rontani! Flangál a tavasz odakinn. (…) A szél szól és befütyül az ablakon. A szél volt az a pimasz, nem is én! (…) A szél rázza a padot, nem is én!

Add át, itt nincsen, aki árva! Add át, a csapat ezen áll! Add át, hogy innen jön a lárma! Add át, az utca neve Pál! 

Einstand, tesó! – a Pásztor fiúk dala

Éljen a Grund! – a Pál utcai fiúk indulója

Egyszer itt a városban veled hősöst játszottam, de te elfutottál, jól tetted, mert az egész utcát fölverted. Egyszer aztán váratlan egy kerítésen átpattant egy labda, amit visszarúgtunk. Jött a füttyszó, lett egy grundunk. (…) Éljen a Grund! Éljen a Grund!

Mindenki rágja – a Gittegylet dala

Amit mi rágunk, az egyedül a gitt, és nem a tökmak. Amit mi hányunk, az egyedül a fitty. A szele tök nagy. Ezért, ha kérdezi valaki netán, hogy: Na mi a hézag? Csak az a válasz, hogy lehet az akármi: betömi hét tag. Mindenki rágja. Fene se bánja. Éljen a gitt!

Felveszem a vörös ingem – a Vörösingesek indulója


Felveszem a vörös ingem, hogy az öreg Isten letekintsen, hogy nékem csak ideintsen, hogy lássa, bennem hiba nincsen! Bajtárs, a kedvem jó, szálljon az énekszó, hadd zúgja, mi a célunk! (…) Egy tábor, egy tábornok egysége eggyé forrott, egyszerre, mindenkorra. Gyávák, ma reszkethettek! Mindenki kap majd egyet, Álljatok csak be a sorba!

Igen, jó volt! – Nemecsek dala

Igen, jó volt. Jobb, mint ott állni, s nevetni. Igen, jó volt. Jobb, mint árulónak lenni. Hogy ázott az ingem, én nem bánom már, kifehéríti majd a nyár. De a szégyen egy folt a bőr alatt, és nem szárad fel sohanap. Benned ragad. Részed marad. (…) Hát csak nyomjatok le a víz alá! Tömje csak be a számat a sár! Verjetek agyon, de én soha-soha nem félek többé, nem válok köddé, nem járok görbén tovább. Nem félek már.

Testvérben az erő – az új rend dala (Pásztor fiúk)

Vörös az ing, de zöld a vetés. A régi vezér ide ma kevés. (…) Számolj, tesó! Két vezér az négy ököl! Készülj, tesó! Nem tököl, ki tündököl. A zsúrnak, tesó, vége lesz, ha szétcsapunk! Eljön, tesó, az, amit mi akarunk. A Pásztor fütyül, bamba nyája ringva lép, béget csupán marhamód a birka nép. Így lesz tesó! Végül egybeforrva bőg száz torok: éljenek a Pásztorok!

Az ember eltéved – Geréb és Boka dala

Geréb: Az ember eltéved, ledönti egy rossz húzása.

Boka: Az ember eltéved, de nem lehet a Grundnak Júdása.

Geréb: Ha mégis engednéd, visszatérhetnék. Ha megbocsájtasz, újra kezdhetnénk. Az ember elrontja, de tudja, jóvá, hogy tenné.

Boka: Én megbocsátottam, de helyed itt köztünk nincs többé. (…) Ki árulóvá lett, vissza nem léphet. Tűnj el innen, a lábad gyorsan szedd!

Geréb: De sietős… Sok ijedős kicsi hős… Gyönyörű lesz majd vörösen ez a grund… vérvörösen…

A Pál utcai fiúk és a Vörösingesek összecsapása

Suttogják a fák – a lázas Nemecsek dala

Egy név, az enyém ott a sorban, nézd, elveszett egy szóban! Most a tinta eltemet, fáj, hogy nevemet kisbetűvel tüntetik el.

Szólít egy hang – Nemecsek és Boka dala

A körúton egy kapunál cifra, úri kocsi áll. Ha felülünk rá te meg én, szárnya nő a kerekén. Szólít egy hang, mennünk kell, ki dobja a kalapot az égig fel? Álomvárat a porból, mondd, ki emel, és versenyt ki fütyül a széllel? (…) A körúton a kocsi száll, a város lábujjhegyre áll, hogy lássa, amint fogatán integet egy kapitány.

Mi vagyunk a Grund!

Az előadás adatlapja a Vígszínház weboldalán >>

Az album a TOM-TOM Stúdió kiadványa. Jelenleg aranylemez, platina is lehet belőle

Az album

„A mi feladatunk az, hogy a regény érvényességét átélhetővé tegyük a zene és a színház eszközeivel minden generáció számára. Fontosnak tartjuk, hogy az önazonosságnak, bátorságnak és önfeláldozásnak ez a tipikusan kelet-európai története meglelje a helyét a színpadon is. Bízunk benne, hogy az emberek rátalálnak, és valóban azt érzik majd, amit mi éreztünk akkor, amikor írtuk.” (Geszti Péter)

A zenés játék dalai – Kottafüzet az előadás fotóival (Móra Kiadó)

A regény új kiadása az előadás fotóit tartalmazó melléklettel (Móra Kiadó)

A Grund – vígszínházi fiúzenekar

A Grund zenekar. Balról: Zoltán Áron, Wunderlich József, Medveczky Balázs, Fesztbaum Béla (zenekarvezető), Ember Márk

A Grund vígszínházi fiúzenekar 2017. május elsején alakult, a Vígszínház 121. születésnapján adta első koncertjét. A zenekar tagjai mindannyian a Dés-Geszti-Grecsó: A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi előadásának szereplői. A zenekar bővülő repertoárján helyet kap A Pál utcai fiúk számai mellett több, legendás vígszínházi sláger, jól ismert Presser-dal és természetesen néhány kedvenc a hazai és a külföldi klasszikus rock világából. Igazi örömzene vígszínházi színészektől. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy − 3 =

hirdetés