String Art, a kézi hurkolás művészete. Így készíthetünk dekoratív cérnaképeket!

Egy viszonylag régi kreatív technika, amely újra divatba jött. Ez a String Art, vagyis a cérnahurkolás művészete.

A cérna- vagy fonalképek rendkívül látványosak. Egyszerű formák és egészen bonyolult minták is létrehozhatók a különböző színű és vastagságú fonalak hurkolásával. A minta körvonalát a kép alapjául szolgáló anyagba szorosan egymás mellé vert szögek adják ki. A fonalat egyszerűbb cérnaképeknél keresztül-kasul tetszőleges módon hurkolhatjuk, de egyes mintáknál a hurkolás menete is meghatározott.

Kép: DistantRealms, Etsy

Cérnakép alapnak olyan anyagot válasszunk, amibe könnyen be lehet verni a rövid szárú (flitterhez való) gombostűket vagy apró fejű szögeket, s emellett jól is mutat. Használhatunk parafatáblát, kartont, feszített vásznat, habkartont, farost lemezt, de akár vágódeszkát is. A lényeg, hogy boldogulni tudjunk a gombostűkkel, szögekkel, ezek adják ki a minta kontúrját.

Minél apróbb fejű szögeket rögzítünk az alapba, annál finomabb lesz a kép összehatása. Az alakzatokhoz horgolócérnát, vékonyabb fonalat célszerű használni, ezek nagy színválasztékban beszerezhetők.

A cérnaképkészítés menete

Válasszuk ki a kép alapját és a mintát. A kép hátteréül szolgáló alapot – ha szükséges – fessük le.

Készítsünk sablont! A mintát rajzoljuk meg, vagy – egyszerűbb formák esetében – keressünk az interneten megfelelő alakzatot, és számítógépen nyomtassuk ki méretarányosan. Divatosak a betűképek, ha betűképet szeretnénk cérnahurkolással készíteni, szövegszerkesztővel is dolgozhatunk, válasszuk ki a megfelelő betűtípust és betűméretet a képhez, majd nyomtassuk ki. Ollóval vágjuk körbe az alakzatot.

A sablont helyezzük az alapra (háttérre), majd a körvonalát rakjuk ki szögekkel. Sziszifuszi munka, a szögek (képmérettől függően) fél-egy centi távolságra kerüljenek egymástól.

Fotó: www.greenweddingshoes.com

Távolítsuk el a papírt (sablont), majd kezdődhet a hurkolás, ami megint csak türelemjáték. Fonaltakarékos megoldásként hurkolhatjuk szellősen a mintát, de egészen sűrű szövésű képet is alkothatunk.

Kétféle módon készíthetünk egyszerűbb mintázatú cérnaképeket: sziluett képeknél a minta szabadon marad. Ha sziluett képet szeretnénk, a háttér (alap) széleit is rakjuk ki szögekkel. A másik – elterjedtebb módszer – amikor a szögekkel kontúrozott mintát dekoráljuk hurkolással.

Kép: DistantRealms, Etsy

Kép: DistantRealms, Etsy

Inspiráló megoldások

Kép: mintiwall, Etsy

Kép: mintiwall, Etsy

Kép: mintiwall, Etsy

Kép: mintiwall, Etsy

Kép: WCoastCreations, Etsy

Kép: WCoastCreations, Etsy

Kép: StringArtTemplates, Etsy

Kép: StringArtTemplates, Etsy

Kép: mintiwall, Etsy

 

Kép: mintiwall, Etsy

Kép: InMyToolBox, Etsy

Kép: GrizzlyandCo, Etsy

Kép: GrizzlyandCo, Etsy

string-tree-6

A képre kattintva látható a készítési folyamat. Fotó: www.domestically-speaking.com

 

Fotó: lorieswirestringart, Etsy

Fotó: lorieswirestringart, Etsy

Videók

Nyitókép: DistantRealms, Etsy

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 4 =

hirdetés