Színes, egyedi ruhadarabokat, lakástextileket készíthetünk batikolással

A batikolás az alkotás öröme mellett lehetőséget ad arra, hogy egyedi darabokkal színesítsük öltözékünket, felfrissítsük ruhatárunkat. Jó állapotú, foltos ruhadarabokat megmenthetünk batikolással; egyedi asztalterítőt, paplan- és párnahuzatot, sőt, ágytakarót is készíthetünk ezzel az eljárással. Mintázáshoz a csomózásos vagy a viaszos módszert választhatjuk.

A csomózásos batikolásnál a fonallal összeszorított anyagrészekbe nem jut be a festék, és ezekben a hajtásokban, gyűrődésekben különböző minták rajzolódnak ki. Használhatunk vékonyabb, vastagabb fonalat, keverhetjük is a kettőt, így még változatosabb lesz a minta. Csomózáshoz műszálas fonalat vagy vastag gumit célszerű használni kötözőfonalként, mert azt szorosabbra lehet húzni, és nem festi a festék, ezért a fonal helye jól látszik a festés, az anyag kibontása után. A festésre szánt textilt célszerű festés előtt vízbe mártani, vizesen szorosabbra lehet kötni az anyagot.

Batikoláshoz szükséges eszközök, anyagok: textilfesték (batikfesték), ecset, festőbaba, kötözőfonal vagy erős gumi, textil (pamut), lakkfilc, kartonpapír, gumikesztyű, fixáló, ecet, vasaló.

Fotó: www.crafthubs.com

Sokféle kötözési minta létezik. A legismertebb alap kötözési mód, amikor szimmetrikus köröket alkot a minta. A textilt az összefogott anyagrész közepén összeráncoljuk és több helyen – szakaszosan – szorosan átkötjük fonallal. A minta lehet kisebb-nagyobb, az összefogott anyagrész méretétől függően; jól mutat pólókon, de nagyobb anyagokon, például asztalterítőn is.

Elszórt, kisebb mintákat is készíthetünk, ez esetben a textilből több kisebb anyagrészt csippentünk fel és fogunk össze, s ezt kötjük át fonállal.

A harmonikahajtás a csomózásos batikolás másik ismert mintázási módja, ez esetben a textilt harmonikaszerűen hajtogatjuk. A két végét összekötjük és az összehajtott anyag széleit festjük át.

Az anyagot szorosan fel is göngyölhetjük (mint a palacsintát) – a hengert kötözzük át több helyen fonallal, s az egyes szakaszokat mártogassuk festékbe vagy fessük át kézzel. Ha átlósan hajtjuk fel az anyagot, a minta látványosabb lesz (ld. nyitókép).

Fotó: www.diyncrafts.com

hirdetés 

hirdetés 

Fotó: www.favecrafts.com

Érdemes egy színnel kezdeni a batikolást. Ha több színt használunk, a legvilágosabb árnyalattal kezdjük a festést. A megfestett textilt áztassuk legalább fél napit ecetes hideg vízben (ha a ruha nagyon fog, az ecetes vizet többször cseréljük). Frissen batikolt ruhákat, textileket ne mossunk más ruhával együtt; a festett anyagot célszerű kézzel mosni, mert a színek összemosódhatnak.

Könyvajánló

Látványos mintázási módokat ismertet Tószegi Judit a Batikolás c. kiadványban. A Cser Kiadó Színes ötletek sorozatának kiadványa hasznos információkkal szolgál a technika iránt érdeklődőknek, a szerző batikolt textilek készítési folyamatába avatja be az olvasókat, a kiadványban minták-sablonok is találhatók viaszos batikoláshoz.

Videók a csomózásos batikolás menetéről (angol nyelvű)

Nyitókép: www.blaudruckereifolprecht.de

Ajánló

Sárdi János: kékfestőnek lenni Isten áldása

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × egy =

hirdetés