Álljunk meg egy rokon értelmű szóra! Szókincsfejlesztő meseregény és feladatgyűjtemény kisiskolásoknak

Választékos nyelvhasználatra ösztönöz, az anyanyelv szépségére, a rokon értelmű szavak gazdagságára hívja fel a kisiskolások, s a velük foglalkozó pedagógusok, szülők figyelmét Bosnyák Viktória A nagy szinonima-hadjárat c. meseregénye.

A kötet a hozzá tartozó feladatgyűjteménnyel remekül használható alternatív oktatási segédanyagként olvasástechnika, szövegértés, valamint nyelvtani készség fejlesztéséhez. Mindkét kiadvány a Móra kiadó gondozásában jelent meg a Nyelvkincstár sorozat részeként a Tanítók Egyesületének ajánlásával.

A könyvben szereplő történetek kisiskolások számára könnyen befogadhatók, élvezetesek, a gyerekek a szórakoztató történetek olvasásával fejleszthetik a szókincsüket, szinte fel sem tűnik számukra, hogy ez a cél, pedig

az anyanyelvi mesékben rengeteg rokon értelmű szót, szinonimát rejtett el a szerző.

Következzék egy rövid részlet, érzékeltetésképpen:

– Felség, nem hiszem, hogy szándékos volt. Aszpik, a séf épp a szufléval volt elfoglalva, amivel ugye rettentő óvatosan kell bánni. Besamelt, a kuktát küldte, hogy megkérdezze, a spájzból vajon dzsemet vagy kompótot vegyenek-e elő hozzá. Az a semmirekellő azonban nem ismeri sem a szabályt, sem az etikettet, s csak úgy, meghajlás és engedély nélkül ideállt a trónszék elé.

– Csókolom! Mit hozzak ki az éléskamrából a felfújthoz? Levárt vagy befőttet? (…)

– Micsoda? – ugrott fel a trónszékből a királynő. – Nem elég, hogy éléskamrának nevezte a spájzomat, még a szuflét is felfújtnak csúfolta? A dzsemet vacak lekvárnak, a kompótot meg minek is?

– Befőttnek – mondta halkan, nyakán behúzva a titkár.

– De felséged már az éléskamra szó hallatán elalélt…

***

A történet röviden: Karakán Karak, Puritánia elnöke hadat üzen Elegancia királynőnek, Extravagancia uralkodójának. A tiszta beszéd jegyében Karak ügynököket is küld az ellenséges birodalomba, sőt, egy Emeske nevű kislánynak sikerül a királynő közelébe kerülnie. A háború küszöbén szerencsére felbukkan Fodor Menta. Vajon a bölcs manó milyen megoldást javasol?

A 23 fejezetből álló meseregény a hozzá tartozó, Csájiné Knézics Anikó által összeállított feladatgyűjteménnyel együtt élvezetes, könnyen befogadható oktatási eszköz. A humoros kalandok közben játszva lehet megismerkedni rengeteg rokon értelmű szóval. Ajánlott korosztály: 6-9 év.

A kötet a Móra kiadó weboldalán kedvezményes áron rendelhető meg >>

A feladatgyűjtemény itt érhető el >>

***

A gyerekeknek szánt kötet felnőtt változata is lehetne a szótáralakot öltő kötet, melynek címe:

Első magyar sznobszótár

2012-ben jelent meg a Tinta Könyvkiadó gondozásában.

Cserháthalápy Halápy Gábor szerzőt idézve: nélkülözhetetlen segédkönyv mindazok számára, akik magyar szavaink helyett beszédjükben, írásukban idegen szókat kívánnak használni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 8 =

hirdetés