Mivel etethetjük télen a madarakat? Ajánlott és tiltott eleségek listája

Tengelic – 2016-ban az év madara volt. MTI Fotó: Komka Péter

A településeken és azok közelében élő madarak könnyebben átvészelik a telet, ha etetjük, itatjuk őket. Családi házban, erkélyes lakásban élők madáretetőről is gondoskodhatunk, ahová a nagy hidegben a madarak visszahúzódhatnak. Cserébe visszajáró kis vendégekben gyönyörködhetünk.

Olajos magvak, állati zsiradék, gyümölcs

Állati zsiradékként adhatunk faggyút, kifőzött (sótlan) szalonnát, esetleg lágy sajtot is. Az állati zsiradék magas energiatartalma és állaga miatt fontos téli madáreleség. A gyengébb csőrű, kistestű rovarevő  madarak – ökörszem, vörösbegy vagy az áttelelő házi rozsdafarkú, barátposzáta, csilpcsalpfüzike – nem tudják megtörni a magokat, ezért a fagyban is képlékeny zsiradék és az alma számukra a legfontosabb táplálék.

Az olajos magvak közül a magas olajtartalmú ipari napraforgó a legjobb a madaraknak – állatkereskedésekben beszerezhető. A napraforgó közé keverhetünk madarak számára összeállított magkeveréket is.

Készen kapható cinkegombóccal is kínálhatjuk őket. Tapasztalataink szerint a napraforgót szeretik a kistestű madarak a legjobban. A szotyi héja többnyire a földön, az etető környékén landol, vagyis a madáretetés együtt jár egy kis takarítással.

Gyümölcsöt is adhatunk a madárkáknak, a legjobb az alma!

Ne etessük a kismadarakat zsemle-, kifli-, kenyér-, keksz- sütimorzsával, megbetegítheti őket. A nagyobb testű vízi madarakat kínálhatjuk ezekkel, de nem célszerű túlzásba vinni (majd’ mindenkitől ezt kapják)!

Sokan azt gondolják, csak etetni kell a madarakat, pedig madáritatóról is érdemes gondoskodni az etető közelében. Nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használják a madarak.

Készült a www.mme.hu ajánlása alapján 

Nyitókép: Skyler Ewing/Pexels

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × kettő =

hirdetés