Angyali üvegek. A Tiffany-díszek készítési folyamata 10 lépésben

Tiffany-technikával készít bájos angyalfigurákat Dobrovicz Klára és alkotótársa, Udvari Emese. Egyedi, szép és maradandó dísztárgyak. Megkértük Klárát, hogy ismertesse az alkotási folyamatot.

Hogy hogyan készülnek a Tiffany díszek?

– Szívünkből, lelkünkből, nagy szeretettel. Emesével közös gyermekeink, pontosabban angyalkáink ők – mondja Klára, aki a bájos figurák testét alkotja meg Tiffany-technikával, Emese pedig a ruhákért felel, pontosabban a díszítést végzi.

A Tiffany technikáról

A Tiffany-technika a legelterjedtebb díszmű üvegezési eljárás. Nevét az amerikai formatervező iparművészről, Luis Comfort Tiffany után kapta.

A művész az ólmozott üveg készítésénél festészeti ábrázolásra törekedett, amit sem az akkor kapható üvegek, sem az addig ismert technika nem tett lehetővé, ezért új üvegfajtákat és újfajta illesztési módot kísérletezett ki.

A több évszázada használt ólom sín túl robusztus, vastag vonalvezetést igényelt, a képet feldarabolta, az üveg és az ólom csaknem ugyanolyan hangsúlyos volt egy-egy kompozícióban.

A megoldást a rézfólia jelentette. Ennek egyik oldala öntapadó ragasztóval van bevonva, a másik oldala pedig valódi vörösréz, ami már forrasztható.

A rézfólia óriási előnye, hogy szinte bármilyen apró üvegdarab bevonható vele, vagyis nagyon aprólékos művek is elkészíthetők már ezzel a technikával, például egy virágot ábrázoló lámpa.

A készítési folyamat 10 lépésben

1. Megtervezzük a mintát. Használhatunk számítógépes programot hozzá, de papíron, kézzel is megrajzolhatjuk a kompozíció vázlatát.

2. Megrajzoljuk a készítendő mintát, ez lesz a sablonunk, jelen esetben az angyalkánk.

3. A kivágott papírdarabokat fektessük az üvegre, majd rajzoljuk körbe alkoholos filccel.

4. Vágjuk ki az egyes üvegeket. Üvegvágóval végigkaristolunk egy-egy ívet, oldalt, majd hátulról egy fémes tárggyal – rendszerint az üvegvágó másik végével – addig ütögetjük finoman, amíg a kívánt repedés létre nem jön, vagy ki nem esik az üveg.

5. Ha megvagyunk a vágással, minden egyes üvegdarabot csiszoljuk körbe (vigyázva, nehogy megvágjuk magunkat).

6. A csiszolt, száraz üvegdarabokat alaposan töröljük át, majd a rézfóliával vonjuk be az oldalát. Miután a fólia közepére illesztettük az üveget és rá is ragasztottuk, hajtogassuk a kiálló végeket az üvegre, jobb és baloldalon is egyforma szélességben.

7. Miután minden egyes darabbal ezt megtettük, rakjuk össze az angyalkát, kenjük be forrasztóvízzel, majd forrasszuk. Tegyünk annyi cint a kis réz csíkokra, amennyi szépen kigömbölyíti a forrasztás helyét.

8. Miután végeztünk a forrasztással, bő mosogatószeres vízzel alaposan mossuk le a kész munkát.

9. A Tiffany díszeket töröljük szárazra, majd tetszés szerint patinázhatjuk. A patinázástól kap a forrasztás vonala fekete színt.

10. A legvégén antioxidánssal (finom, olajszerű anyaggal) kenjük be, hogy a szép maradjon, a patinás része ne szürküljön meg.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =

hirdetés