Minden jó, ha a vége jó. 10 élménydús nap a Művészetek Völgyében. Érdekességek a 29. összművészeti fesztiválról

Ha a vége a vihar és a heves esőzések miatt sok – záró hétvégére érkező – fesztiválozónak okozott is csalódást, összességében jó volt… Az utolsó napok programjaiba sajnos „beleszólt” az időjárás, több várva várt koncert elmaradt, de egészében nézve remek volt az idei összművészeti fesztivál is, rengeteg élménnyel gazdagodhattak azok, akik ellátogattak a Balaton-felvidékre, a Művészetek Völgyébe. Ez volt a 29. fesztivál. Jövőre a kerek évforduló jegyében hatalmas jubileumi forgatag várható.

Idén mintegy kétszázezren vettek részt a 10 napos rendezvényen, több mint nyolcvanezren váltottak jegyet a programokra (többen, mint tavaly). Harmincöt helyszínen ezerötszáz program várta a látogatókat, teltházas koncertet adott többek között a Boban Markovic Orkestar, a 30Y, Dés László. Július 27-én adta legrövidebb, de talán egyik legemlékezetesebb koncertjét a 10 éves fennállását ünneplő Szabó Balázs Bandája, a zenekar a viharos időjárás miatt nem tudta megtartani tervezett előadását, egyetlen dalt játszottak el közönségüknek, az ikonikus Radnóti-feldolgozást, a Bájolót. A vasárnapi zárónapon a Budapest Bár zenélt a nagyszínpadon, népszerű vendégelőadókkal, idén is remekül éreztük magunkat a Folkudvarban és a Harcsa Veronika udvarban. Nehéz egyetlen helyszínt kiemelni… Annyi remek program futott idén is egymással párhuzamosan, hogy nagy fejtörést okozott a választás.

A Művészetek Völgye az utóbbi években „zöldítésbe” kezdett, idén például bevezették az ún. újrapohár rendszert, a poharakat lízingelni lehetett, a fesztivál végén visszaváltották. Mindenütt szelektív hulladékgyűjtőket láttunk – a szervezők tájékoztatása szerint idén három kukásautó vitte el a maradék szemetet a fesztivál zárása után, tavaly ehhez öt járműre volt szükség. Minden ilyen kezdeményezés segíti a környezettudatos szemléletformálást…

Esélyegyenlőségi program is indult a Völgyben, melynek keretein belül több intézmény képviseltette magát a fesztiválon: a MEREK (Mozgáskorlátozott Emberek Rehabilitációs Központja), a budapesti Mexikói úti Mozgásjavító Iskola, a Vakok Intézete és a Down Alapítvány csoportjai akadálymentesen fesztiválozhattak, és kapcsolódhattak be a különféle kreatív foglalkozásokba. Ezúttal is lehetett vért adni a Vöröskereszt véradó pontjain; ezerkétszázan éltek a lehetőséggel. (A véradók napijegyet kaptak, és ételcsomagot.)

Először vett részt a Völgyben a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Taliándörögdre települt MANK ArtPorta kreatív foglalkozásain csaknem ezer kitűző készült, negyven liter festék fogyott, több mint háromszáz ív rajzlapot festettek meg, és naponta mintegy ötven újrahasznosított ékszert készítettek az érdeklődők.

A Pest-Buda Udvar is először nyitott ki Kapolcson, délután kerekasztal beszélgetéseket hallhattak az érdeklődők, este koncerteket – a fellépők között szerepelt többek között a Klasszik Lasszó, a Blahalouisiana, az Európa Kiadó és Little G. Weevil.

A Balaton-felvidéki e-bike túrákra mintegy kétszázan jelentkeztek.

A rendkívül népszerű Momentán Társulat valamennyi előadása teltházat vonzott, színpadra lépett többek mellett Scherer Péter, Hodász András atya, Almási Kitti, Kádár Annamária és Náray Tamás.

A Hagyományok Háza Folkduvarban a megszokott hangulat fogadta a betérőket, estkénként a színvonalas népzenei koncertek után táncház forgatagát élvezhették a nézelődők és a néptánckedvelők, egészen hajnalig. A Folkudvar színpadán a tíz nap alatt megfordult a hazai és határon túli
népzenei élet színe-java, többek között a Muzsikás Együttes Petrás Máriával, Dresch Mihály, Ágoston Béla, Balogh Kálmán, Bognár Szilvia, Pál István Szalonna és bandája.

Az ugyancsak népszerű fesztiválhelyszínen, a Kaláka Versudvarban ötvenedik születésnapját ünnepelte a Kaláka Zenekar, Lackfi Jánossal együtt közös zenélésre és verselésre hívták Máté Gábort, Szabó T. Annát, Both Miklóst, Kemény Zsófit, Varró Dánielt, Dolák-Saly Róbertet, Szirtes Edina Mókust, Tóth Krisztinát és természetesen a Kaláka alapító tagjait, Huzella Pétert és Mikó Istvánt.

Lackfi János versimprós csapata közös flashmobot szervezett a Harcsa Veronika Udvar énekelni tanuló csapatával. A hangulatos Harcsa Veronika Udvarban jógával és énekes workshopokkal indult a nap, számos színvonalas koncertet láthattunk esténként, fellépett többek között a The Qualitons, Mörk, The KHAT, a Modern Art Orhestra, fantasztikus koncertet adott a Balázs Elemér Group, a Sárik Péter Trió és Myrddin de Cauter.

A Művészetek Zöldje Udvarában tizenhat szervezet százhuszonnégy különböző klímaváltozásról, környezet- és természetvédelemről szóló programmal volt jelen. Kétszáz vászonszatyrot festettek meg a betérők, egy vászonszatyor ezer nejlonzacskót vált ki. A látogatók nyolcvanöt üzenetet küldtek családtagjaiknak, egymásnak a klímaváltozás témakörében.

Az Artjáróban a felelős kutyatartásról tanulhattak a vendégek minden nap és TEDx Danubia beszélgetéseken vehettek részt.

Tizedik alkalommal vett részt a Művészetek Völgyében az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, mely a Balaton-felvidéki helyi termelőket és kézműveseket népszerűsíti.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum gyerekfoglalkozásai a felnőtteket is vonzották. Esténként 16 mm-ről a vegyesbolt falára vetítettek régi reklámokat, meséket és filmeket, az analóg filmvetítő csodájára jártak kicsik és nagyok.

A komolyzenei koncertek is teltházzal mentek a kapolcsi templomban, ahogy a Magyar Írószövetség előadásai, bábelőadásai és beszélgetései is.

A fesztiválozók egyik új kedvenc helyszínévé vált a Petendi Pajta, a Papageno pedig komolyzenei programjaival idén is beköltözött a vigántpetendi templomba.

– Évről évre elcsodálkozunk és büszkeséggel tölt el minket, hogy milyen nyitott a közönségünk, hogy milyen örömmel tanulnak és alkotnak. Zökkenőmentesen vették a zöld újításokat és fantasztikus volt látni, hogy megtelnek a színházi és tánc előadások, az újcirkuszi, irodalmi programok, a workshopok, a beszélgetések, a zenés produkciók – méltatta a 29. fesztivált Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Igazgatója.

https://www.instagram.com/p/B0be3rgB4i_/
https://www.instagram.com/p/B0JXL6mBuC9/
https://www.instagram.com/p/B0JXL6mBuC9/
https://www.instagram.com/p/B0HWIhqhfbc/

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × négy =

hirdetés